Contingut patrocinat

Impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: consulta la teva quota i el període de pagament

Des de l’1 de setembre es pot consultar el padró definitiu de vehicles de l’exercici 2023 i la quota a pagar al web de l’Agència Tributària de Catalunya

Redacció
3 min
Colapse al carrer Arago de Barcelona

L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat el padró definitiu corresponent a l'exercici 2023 de tots els vehicles que tributen per l'impost sobre les emissions de CO2. A partir de l'1 de setembre, les persones titulars d'un o més vehicles poden consultar les dades del padró definitiu i la quota que han de pagar a la seu electrònica de l'ATC atc.gencat.cat, accedint-hi amb el NIF i la matrícula (per a un vehicle concret) o amb identificació digital, utilitzant l'idCAT Mòbil o un altre certificat digital, per visualitzar tots els vehicles subjectes a l'impost dels quals s'és titular. 

Període de pagament
  • Els vehicles que tenen el pagament domiciliat rebran un càrrec en compte el 20-11-2024.
  • Els vehicles que no tenen el pagament domiciliat:
    • Si ja van tributar l’any anterior, poden efectuar el pagament de l’1-09-2024 al 20-11-2024.
    • Pel que fa als vehicles de nova tributació, la data límit de pagament s’indica en la notificació que rebrà el titular.

En cas que, en rebre la notificació per pagar l’impost, s’hi trobi alguna dada incorrecta, es pot interposar un recurs accedint a la pàgina de consulta del padró (atc.gencat.cat/co2padro).

Trànsit al carrer Viladomat de Barcelona.

Com es pot pagar?

Si no s'ha domiciliat el pagament, de l'1 de setembre al 20 de novembre es pot pagar a través de la consulta del padró definitiu a la seu electrònica de l'ATC: atc.gencat.cat/co2padro (amb targeta, càrrec en compte o Bizum).

Com a recordatori, s'enviarà una carta informativa, juntament amb la carta de pagament, per facilitar l'abonament de l'impost també pels canals següents: 

  • Telèfon 012, amb pagament automatitzat.
  • Telèfon de L’ATC us truca (93 551 51 51).
  • App de l’ATC.
  • Entitats financeres col·laboradores.
  • Oficines de Correus.
  • Oficines de l’ATC, amb cita prèvia recomanada. 
  • També es pot utilitzar el codi QR que s’inclou a la carta de pagament.

La data límit de pagament és el 20 de novembre del 2024.

Qui l’ha de pagar?

Han de pagar l'impost les persones físiques i jurídiques que durant l'any 2023 han tingut domicili fiscal a Catalunya i han estat titulars d'un vehicle (turisme, furgoneta o motocicleta). En concret, hi estan subjectes els turismes i motocicletes amb unes emissions de més de 120g/CO₂ per km i les furgonetes amb emissions de més de 160g/CO₂ per km.

També hi estan obligades les persones jurídiques sense residència fiscal a Catalunya però que, durant el 2023, hi han tingut un establiment, sucursal o oficina i han estat titulars d'algun vehicle domiciliat a Catalunya.

Qui no hi està subjecte o n’està exempt?

No estan subjectes al pagament els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars i els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor).

N'estan exempts els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d'una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l'impost els titulars dels vehicles que no superin els 6 euros de quota a ingressar.

La data límit de pagament de l'impost d'emissions de CO2 dels vehicles és el 20 de novembre del 2024.

On va la recaptació?

L'impost sobre les emissions de CO₂ dels vehicles és un tribut verd, en línia amb la fiscalitat ambiental que es promou a Europa per lluitar contra el canvi climàtic. Grava les emissions de CO₂ de turismes, furgonetes i motocicletes pel seu impacte directe en l'efecte d'hivernacle i l'escalfament global, i, per tant, per les conseqüències que pot tenir en la salut de les persones. 

La recaptació es destina íntegrament al Fons Climàtic i al Fons del Patrimoni Natural, i retorna a la ciutadania a través de la inversió en accions per millorar el medi ambient, fomentar la mobilitat sostenible i la transició energètica, fer front a la vulnerabilitat en àmbits com l'agricultura i les zones litorals, i impulsar la recerca i la innovació per mitigar el canvi climàtic amb ajuts a universitats, ens locals i empreses. La informació sobre els projectes en què es preveu invertir l'any 2024 es pot consultar al web de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Canals d'atenció a disposició de la ciutadania 

  • Seu electrònica de l'ATC: tota la informació sobre l'impost, tràmits relacionats (consulta de dades, domiciliació, pagament i recursos) i assistent virtual atc.gencat.cat/impostco2
  • Telèfon 012. Consultes de caràcter general i pagament automatitzat.
  • L'ATC us truca (93 551 51 51). Telèfon d'assistència en la tramitació.
  • Oficines de l'ATC. Es recomana demanar hora a atc.gencat.cat/citaprevia.

Per saber-ne més, visiteu el web impostco2.gencat.cat.

stats