Contingut patrocinat

HM CIOCC Barcelona aposta per la detecció precoç del càncer per augmentar la supervivència a la malaltia

Diverses proves moleculars poden localitzar el tumor, malgrat que encara no presenti símptomes, i així s'aconsegueix un diagnòstic precoç i se'n coneix les característiques. Això contribueix a augmentar la supervivència i la curació

Redacció
i Redacció

El Centro Integral Oncológico Clara Campal HM CIOOC Barcelona, ubicat a l'Hospital HM Nou Delfos, aposta per la detecció precoç del càncer amb l'objectiu d'afavorir la supervivència a la malaltia. A la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Primerenc Oncològic, qualsevol persona asimptomàtica pot sotmetre’s a diverses proves moleculars, les quals a partir d’una simple anàlisi de sang o orina, permeten diagnosticar un tumor en fase inicial, fet que contribueix a personalitzar el tractament i a augmentar la supervivència i la curació.

La detecció precoç del càncer és fonamental per millorar la supervivència i la taxa de curació d'aquesta malaltia. Malauradament, quan el càncer produeix símptomes, en gran part dels casos la malaltia ja està avançada. Per això, resulta clau aconseguir detectar el càncer en les etapes inicials quan el pacient encara es troba asimptomàtic. Això ha estat complicat fins fa poc, ja que les proves convencionals no són tan precises per detectar la malaltia en persones asimptomàtiques. Per a molts tumors no existeixen encara programes de cribratge poblacional, tal com es duen a terme amb el càncer de mama, de cèrvix o de còlon, els quals han millorat considerablement el diagnòstic precoç.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el Dr. Joaquín Pérez de Olaguer, director d'HM CIOCC Barcelona i Cap del Servei d'Oncologia Mèdica d'HM Nou Delfos, considera que “l'avenç de la tecnologia juga a favor nostre i, avui, disposem de proves que permeten detectar de forma precoç tumors pels quals no existeixen programes de cribratge poblacional. Així, mitjançant tecnologia d'alta sensibilitat, som capaços de detectar alguns components tumorals com les cèl·lules tumorals circulants, alteracions del DNA circulant tumoral o el mesurament d'anticossos generats per l'organisme contra les primeres cèl·lules tumorals a través de la sang o l'orina, fet que ens facilita la tasca a l'hora d'obtenir un diagnòstic de càncer en el moment de la realització de la prova, oferir el tractament més adequat i iniciar-lo immediatament” i afegeix que “per al càncer colorectal, fem un test que pot detectar càncer en qualsevol dels seus estadis i, fins i tot, adenomes avançats, que encara no han arribat a evolucionar, però que podrien fer-ho en el futur”.

Cargando
No hay anuncios

Indicades per a qualsevol persona

Aquestes proves són adequades per a qualsevol tipus de persona, independentment de si té antecedents familiars de càncer o no i encara que sigui asimptomàtica. “Hem de decidir quina prova realitzar en funció del tumor o diferents tumors que es vulguin descartar, però a HM Hospitales disposem de proves per detectar tant lesions unitumorals com el càncer de mama, pulmó, pròstata, pàncrees, bufeta urinària, tiroide i neoplàsia oncohematològiques com de tests combinats com el de Dona Sana, que detecta el càncer de mama, ovari, endometri i coll uterí; el colorectal en pacients diabètics de més de 50 anys; i un test multitumoral que detecta precoçment més de 70 tumors”, explica el Dr. Pérez de Olaguer.

Cargando
No hay anuncios

Hi ha un grup de risc pel qual les proves de Diagnòstic Primerenc Oncològic són especialment indicades i són totes aquelles persones que tenen entre 40 i 50 anys perquè és una franja d'edat en la qual és freqüent que s'iniciïn i es desenvolupin molts tipus de càncer i, a més, es tracta d'un període de la vida en què el diagnòstic precoç és essencial, ja que eleva la probabilitat de curació fins al 90% davant el 60% que s'aconsegueix amb els mitjans diagnòstics utilitzats fins ara.

D'altra banda, HM CIOCC Barcelona també fa proves de Diagnòstic Primerenc Oncològic quan hi ha una troballa dubtosa en una prova tradicional prèvia. És el cas dels pacients que se sotmeten a alguna prova radiològica o analítica tradicional com els tests per establir la benignitat o malignitat d'un nòdul pulmonar mil·limètric a TAC, la necessitat o no d'una biòpsia prostàtica davant d'un PSA lleugerament elevat o la necessitat o no d'una cirurgia de tiroide per un nòdul amb una citologia dubtosa.

Cargando
No hay anuncios

Totes aquestes proves de detecció precoç de càncer es duen a terme sempre sota el suport d'un equip d'oncòlegs altament qualificats i entrenats que formen part de la Unitat de Prevenció i Diagnòstic Primerenc Oncològic d’HM CIOCC Barcelona. En aquesta Unitat es fa una valoració integral del pacient, tenint en compte els seus factors de risc, antecedents familiars, antecedents personals i proves realitzades prèviament, per dissenyar un pla de seguiment personalitzat.

Cargando
No hay anuncios

Treball coordinat

HM CIOCC Barcelona treballa coordinadament amb la resta de seus d’HM CIOCC, la qual cosa permet fer “una valoració conjunta de cada cas sumant l'experiència i el coneixement dels equips d'oncologia de tots els hospitals del Grup". "I tots els facultatius i personal sanitari implicat en el diagnòstic primerenc del càncer ens mantenim informats de les diferents novetats sobre proves de diagnòstic, tractament, etc.”, constata el Dr. Pérez de Olaguer.

Cargando
No hay anuncios

El director mèdic d'HM Nou Delfos, Dr. Julio García Prieto, valora molt positivament la posada en marxa de la Unitat de Diagnòstic Primerenc Oncològic perquè “el seu objectiu no només és detectar el càncer en estadis inicials, sinó també ajudar l'especialista en l'abordatge, ja que disposem de proves que caracteritzen millor el tumor, la qual cosa afavoreix el tractament individualitzat. Igualment, una altra sèrie de tests se centren a valorar l'evolució del tumor i comprovar precoçment si hi ha resposta favorable i comptem amb la determinació de l'anomenada mínima malaltia residual en l'àmbit molecular per respondre la pregunta de si una persona està curada o no”.

Per a la directora territorial d'HM Hospitales a Catalunya, Dra. Lidón Millá, aquesta Unitat de Diagnòstic Primerenc Oncològic és una “nova mostra de l'aposta d’HM Hospitales per a la innovació". "És una iniciativa pionera a Espanya que ara arriba a Catalunya i de les seves proves, se'n podran beneficiar moltes persones” i afegeix que “gràcies a la feina dels especialistes i a la investigació que es realitza, el càncer és una malaltia que es coneix cada vegada millor i la supervivència és millor cada dia, però cal continuar invertint recursos humans, tècnics i econòmics per continuar avançant en atenció, diagnòstic i tractament”. La Unitat de Diagnòstic Primerenc Oncològic ja ha atès més de 3.700 pacients a Espanya durant l’últim any.