La història de Correos s'escriu en femení
No es pot parlar de l'evolució de Correos sense celebrar el protagonisme de la dona en aquest creixement, de la mateixa manera que no es pot parlar de la lluita femenina per la paritat i la igualtat sense reconèixer el paper de Correos.
L'inici de Correos, en mans de dones. Compartim un llarg viatge
L'inici d'aquesta relació va pel camí de fer 400 anys. Comença el 1648, amb el primer enviament realitzat per una dona a Portugalete, i es va mantenir exclusivament en mans femenines fins 90 anys després, el 1738, quan van començar també a dedicar-se homes a prestar aquest servei.
El 1830 ja es podien trobar, a més de les conductores de travessia, dones encarregades de l'estafeta en nombroses oficines. Va començar a promocionar-se la contractació d'esposes, germanes i filles per part dels carters que treballaven en estafetes telefòniques unipersonals, i el 20 de gener de 1881 es contracta la primera dona per a la posició de telegrafista, i es va obrir el camí a 39 dones més per a aquest lloc aquell mateix any. Es tracta de Josefa Álvarez Portela, esposa de l'encarregat de l'oficina de Nava del Rey, a Valladolid.
Com ha anat succeint al llarg de la història laboral femenina, els sous per a elles en aquell moment eren sensiblement inferiors als dels homes, i cobraven aproximadament un 35% menys que ells.
Entrant al segle XX, es convoquen les primeres oposicions a auxiliars femenines de telègrafs gràcies a la visió de qui era director general de Telègrafs, Emilio Ortuño i Berte. Era el 15 de juliol del 1909 quan es va crear la primera convocatòria, amb l'objectiu de contractar “auxiliars femenines de segona classe”. Així, dones il·lustres passen a formar part de la història de Correos, com l'escriptora de la Generació del 98 Consuelo Álvarez Pool, que ja treballava d'auxiliar temporera de Telègrafs des del 1885, i va ingressar a Telègrafs per desenvolupar una carrera de més de 25 anys fins a la seva jubilació. Ella mateixa, el 1931, quan només li quedava un any per jubilar-se, va ser la primera dona sindicalista que va formar part de la Junta Consultiva de Sindicats de Telègrafs. Gràcies també a aquestes primeres oposicions, Clara Campoamor s'incorpora el 1910 a les oficines de Saragossa, i es trasllada 3 anys més tard a Sant Sebastià, on va estar 4 anys més, després dels quals s'agafa una llicència il·limitada per fer-se càrrec de diferents funcions públiques sense deixar de lluitar per la igualtat d'oportunitats per al seu gènere.
El 1922 la institució va haver de contractar 300 auxiliars postals femenines per assegurar un servei interromput per una vaga realitzada per caps i oficials postals.
Després es va haver d'esperar fins al 1979 quan, ja firmada l'actual Constitució, es convoquen les primeres oposicions lliures i iguals per a qualsevol cos i escala.
El compromís de Correos amb les dones
- Paritat
Des del 2016 Correos es troba en situació de paritat en les seves contractacions. Actualment, d'una plantilla que supera els 45.000 empleats, més del 52% són dones, de manera que se supera sensiblement el compromís de paritat.
Però la visió de Correos no es conforma amb cobrir l'expedient. Cal complir amb aquesta vocació de responsabilitat i paritat de manera transversal i jeràrquica, com ho demostra el fet que quasi el 55% dels càrrecs intermedis estan coberts per dones.
- Igualtat i drets
Correos pertany a la Red de Empresas por una Sociedad Libre de Violencia de Género. A més, realitza un treball intens i implementa normatives orientades a la promoció i pràctica de models de treball i creació d'ambients igualitaris entre les persones que pertanyen o col·laboren amb la institució.
Els paquets de mesures estan en constant revisió i evolució, orientats a assolir aquests objectius, que, com hem vist, formen part de l'ADN de la institució. Aquests en són alguns:
-Polítiques específiques per a l'ajuda i la protecció de les víctimes de violència de gènere (reducció de jornada i especial consideració de les faltes d'assistència de la víctima, excedència o la garantia de trasllat laboral).
-Polítiques de conciliació familiar, personal i professional. Accions de formació i sensibilització, així com a través de mesures incloses en la regulació interna.
-Codi general de conducta: prevé qualsevol mena de discriminació o assetjament i garanteix la igualtat de tracte i oportunitats.
-Pla de Diversitat i Inclusió. Aquest programa actua sobre set eixos de treball: promoció, formació, talent, cultura, RSC, empresa saludable i comunicació.
-Iniciativa global sobre igualtat de gènere Target Gender Equality, promoguda pel Pacte Mundial de Nacions Unides. Correos és una de les 37 empreses espanyoles que s'han unit a aquesta iniciativa mundial per ajudar les empreses a assolir objectius empresarials ambiciosos en termes de representació i lideratge de les dones.
-Model de gestió orientat a un estil de lideratge que afavoreixi la pluralitat d'idees, experiències i perspectives per respondre a les necessitats d'una societat també diversa. Per això, fomenta la igualtat d'oportunitats a la feina, atenent especialment el gènere, la integració de persones en risc d'exclusió social o amb qualsevol tipus de discapacitat, així com la convivència enriquidora de les diferents generacions i cultures.
#8MTodoElAño
- Filatèlia
En el marc de la iniciativa #8MCorreosTodoElAño creada el 8 de març del 2021, es va iniciar des de març del 2022 una col·lecció de segells il·lustrada per Isabel Muguruza, dedicada a dones emblemàtiques en la lluita per la igualtat, seguint el següent ordre en el qual es pot accedir a la informació sobre cada una d'aquestes dones exemplars:
Sello Día Internacional de la mujer
- Sello Luisa Roldán, La Roldana
L'últim a incorporar-se a la col·lecció és el Sello María de Maeztu, que commemora el 75è aniversari de la mort d'aquesta pedagoga i educadora que va lluitar en pro de la defensa de la igualtat de drets i capacitats d'homes i dones a principis del segle XX.
- Exposició
La col·lecció de segells iniciada el passat març del 2022 juntament amb les incorporacions de nous segells des d'aquesta data forma part de l'exposició itinerant #8MTodoElAño.
Aquesta exposició està recorrent Espanya. Ha passat per Barcelona, La Corunya, Sevilla i Santander, i podrà visitar-se a Madrid a partir del 8 de març, amb l'objectiu d'homenatjar dones il·lustres que van ser exemple en la lluita pels drets per la igualtat i els drets de la dona.
L'exposició de les peces filatèliques es complementa amb la reivindicació, el talent i l'aportació cap al camí de la igualtat que van impulsar les seves figures.
El recorregut endinsa el visitant en una àgora. El primer que veurà a través dels cartells de segells seran les cares de les protagonistes. Un cop dins i durant el passeig, “escoltarà” les veus gràcies als textos de l'escriptora Espido Freire.
La mostra la componen mòduls individuals, cadascun dedicat a un dels segells de la col·lecció. A cada mòdul trobareu la imatge real de la dona a qui s'homenatja i la seva història, i al seu interior es mostrarà el segell en gran dimensió.
La reivindicació de la figura d'aquestes vuit dones extraordinàries que, a través del seu llegat, es van convertir en referència per al feminisme nacional i internacional forma part de la campanya de Correos #8MTodoElAño, que té com a objectiu posar en valor el treball continuat que la companyia ha realitzat al llarg de la seva història per la igualtat de gènere i el compromís de continuar treballant, de l'1 de gener al 31 de desembre, per avançar cap a la igualtat plena.
Més informació: sellos8m.com