El president del Col·legi d’Administradors de Finques, Lorenzo Viñas, destaca que la d’Administrador de Finques és una professió amb molt futur i estabilitat i amb un important impacte social i comunitari. Per això, anima els joves professionals a consultar tota la informació en aquesta pàgina web i esdevenir Administrador de Finques Col·legiat. https://tutambepotsserundenosaltres.cafbl.cat/index.html
Què és el Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida?
— És un col·legi professional que coordina i gestiona la intervenció dels Administradors de Finques Col·legiats de Barcelona i de Lleida. Ens preocupem de mantenir una bona praxi a la professió. Com a corporació de dret públic, podem intervenir en les relacions entre els col·legiats i els seus clients davant de queixes o reclamacions, i aportem formació continuada perquè els nostres col·legiats estiguin actualitzats en tot moment d’acord amb les noves normatives. El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida unifica criteris, defensa i promou la professió davant de la societat, i fa valdre l’activitat de l’Administrador de Finques Col·legiat com un professional essencial i d’interès general. La nostra missió és facilitar-li l’operativa en la seva activitat diària, així com la constant actualització legislativa i normativa. D’aquesta manera, ens assegurem una gestió eficient i responsable en l’àmbit de l’habitatge, i oferim garantia a consumidors i usuaris, ja que els nostres col·legiats tenen a la seva disposició una assegurança de responsabilitat civil, que no té cap altre professional del sector. No oblidem que l’habitatge és el bé més important de les persones i és imprescindible que estigui administrat per un professional col·legiat.
Quins són els serveis que oferiu als col·legiats perquè puguin fer la seva feina amb totes les garanties?
— Els facilitem la seva tasca diària, com ara les gestions o tràmits administratius que s’han de realitzar en qualsevol circumstància, però que no aporten un valor afegit a l’activitat del col·legiat. El Col·legi els dona suport, per exemple, en la liquidació de fiances i en el registre dels contractes d’arrendament. O també les notificacions, que algunes han de tenir caràcter de certificació, de prova judicial, amb la qual cosa tenim un servei de notificacions escrites, sigui en paper o en correu electrònic certificat, i a un cost molt econòmic. Oferim el servei d’assessoria jurídica, que és gratuïta, de tècniques d’arquitectura, de dret laboral, fiscal, tributari i d’enginyeria. També mantenim una línia formativa per als nostres col·legiats, d’actualització de coneixement en propietat horitzontal i arrendaments o dret de successions, a la vegada que fomentem les relacions amb les universitats que ofereixen els estudis d’accés a la professió.
Aquesta formació continuada és imprescindible?
— La professió d’Administrador de Finques Col·legiat és multidisciplinària. Cal ser expert en el règim jurídic que preveu el Codi Civil de Catalunya en matèria de la propietat horitzontal, en la Llei d’Arrendaments Urbans i les seves constants modificacions (per limitació o contenció de rendes, limitació del percentatge d’actualització, o la limitació de disposició de la possessió per motius de vulnerabilitat, entre altra normativa rellevant etc.).
— A més a més, han de poder acompanyar els titulars d’habitatges en l’aplicació de les normatives d’accessibilitat en les edificacions i en matèria de rehabilitació i manteniment en eficiència energètica.
— Això requereix professionals amb la formació i la capacitació necessària que la col·legiació garanteix en defensa dels drets de les persones consumidores i usuàries. Es tracta d’una professió que requereix una actualització constant i molt necessària, perquè tractem amb el bé més preuat de les famílies: l’habitatge.
El Col·legi és interlocutor preferent de les administracions en polítiques d’habitatge. Com treballa amb les administracions?
— Tenim una relació estreta amb les administracions polítiques catalanes, especialment amb les conselleries de Justícia i de Territori. També relacions molt estretes i habituals amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, l’Agència de la Competència i l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta relació és definida per la posició que tenen els Administradors de Finques Col·legiats vers l’habitatge. El nostre compromís en matèria d’habitatge és absolut. De fet, tenim una tasca molt significativa, perquè quan gestionem un edifici en comunitat de propietaris o a través de l’arrendament no només estem gestionant la conservació i el manteniment d’edificis, sinó que, a més, estem molt a prop de les persones que els habiten, i això ens fa detectar situacions en què l’Administració Pública hi haurà d’entrar per problemes d’índole social, com ara violències masclistes, casos de famílies amb vulnerabilitat o casos de la síndrome de Diògenes. En detectar aquestes necessitats especials, les traslladem als serveis socials corresponents.
Quins projectes tenen en marxa des del Col·legi?
— Ara ens trobem en un procés de transformació de la professió donada per la transformació que també es produeix a escala social, econòmica i política al nostre país. Recentment vam fer un estudi per saber cap on s’ha d’adreçar la nostra professió amb quatre grups de col·legiats, que van aportar la seva experiència i coneixement, i tot això es va traduir en un informe que vam elaborar amb l’ajuda de l’Escola de Negocis EADA. Ara treballem amb les conclusions extretes per fer els plans d’acció que adequaran les realitats dels Administradors de Finques Col·legiats: tecnològiques, de canvi de model de negoci, de creació de nous serveis, d’aplicació de criteris d’organització i eficiència empresarial, etc. Les conclusions de l’estudi ens ajudaran en aquest procés de canvi i des del Col·legi acompanyarem els nostres col·legiats a dur-lo a terme.
Quina importància té el servei de mediació del Col·legi?
— El Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida és un centre de mediació immobiliària a escala de tot Catalunya. Tenim mediadors adscrits a un registre que, amb coordinació amb la Generalitat, ofereixen els seus serveis entre ciutadania i administradors o entre els mateixos Administradors de Finques Col·legiats. De fet, fa bastants anys que treballem aquest aspecte i ja n’hem obtingut cert reconeixement social, i tot això perquè considerem que la resolució de conflictes per via alternativa a la judicial és un model a implementar a la nostra societat.
A quins reptes de futur haureu de fer front en el futur més immediat?
— Hem de mantenir les relacions amb l’administració pública i els grups polítics com a element clau en les polítiques d’habitatge. De fet, hem fet un pla perquè considerem que, tot i que hi hagi promocions d’habitatge assequible per als pròxims anys, hi ha altres solucions, com ara la transformació de locals de negoci tancats dels quals se’n podria fer un canvi d’ús si tinguessin unes característiques mínimes d’habitabilitat. A Barcelona tenim 16.600 locals d’aquest tipus. Si aquest canvi d’ús es pogués fer sobre el 45% o el 50% d’aquests locals, es podrien convertir en habitatges que podrien sortir al mercat amb uns preus taxats i reduïts. Donarien solució residencial al grup de persones grans amb ingressos limitats, gent jove que també requereixen habitatge a preus assequibles per independitzar-se i persones amb necessitats especials de mobilitat. Cal que l’Administració s’involucri per facilitar aquest canvi d’ús i per flexibilitzar la normativa sobre densitat d’habitatges en edificis. El nostre país viu unes situacions molt greus d’habitatge i realment l’esforç que l’Administració i el sector privat puguem fer seria molt important. A banda, nosaltres treballem també en la rehabilitació d’edificis amb criteris d’eficiència energètica i recomanem als propietaris que adaptin les seves llars d’acord amb aquests criteris per qüestions de sostenibilitat i fent servir els fons Next Generation de la UE.