El compromís dels administradors de finques col·legiats amb les comunitats
A més de gestionar immobles, vetllen pel seu manteniment i conservació, sempre amb l'assessorament del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona i Lleida
“Som més que gestors. Som els aliats de les comunitats de propietaris perquè el seu dia a dia funcioni de manera adequada”, afirma Albert Navarro, Administrador de Finques Col·legiat. De fet, assegura que ser Administrador de Finques Col·legiat ens obliga a tenir uns coneixements pluridisciplinars, i això ens suposa formar-nos de manera continuada. En tot cas, tenim el suport del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida i el seu assessorament en qualsevol aspecte relacionat amb la nostra feina”, afegeix.
Les seves activitats principals són l’administració de comunitats de propietaris i l’administració de patrimoni immobiliari en règim de lloguer. Tal com explica Navarro, aquestes funcions van des de fer el seguiment i redactat de totes les incidències que hi pugui haver en una comunitat fins a gestionar-ne la comptabilitat i posar-la al dia de les novetats legislatives, entre d’altres. De totes maneres, un dels valors que té un Administrador de Finques Col·legiat és que, gràcies a aquesta col·legiació, tenen una assegurança de responsabilitat civil en cas que cometin algun error. Així, les comunitats tenen aquesta garantia en cas que alguna acció de l’Administrador de Finques Col·legiat els suposi un perjudici. “Com que som humans, ens podem equivocar i, si en algun moment hi ha alguna negligència o error per part nostra, aquesta assegurança ens cobreix com a mínim amb un milió d’euros i la comunitat de propietaris o de llogaters no queda desemparada”, explica Navarro.
Els Administradors de Finques Col·legiats són també peces clau en els processos de rehabilitació i manteniment dels immobles. S’encarreguen que les comunitats compleixin tots els processos d’inspecció d’una manera satisfactòria, començant per la inspecció tècnica dels edificis d’habitatges (ITE), la gestió del llibre de l’edifici. “Si aconseguim mentalitzar els propietaris que és necessari un manteniment preventiu i anual, evitem més problemes en un futur”, raona Navarro. Els Administradors de Finques Col·legiats també faciliten tot l’acompanyament necessari per adaptar els edificis als reptes de l’eficiència energètica i fer-los més sostenibles ajudant així a fer front als reptes del canvi climàtic.
“L’habitatge és el bé més preuat per a les persones i famílies i el seu manteniment i cura és essencial per a una millor qualitat de vida” diu Navarro.
Detectors de realitats
El compromís d’aquesta professió amb propietaris i llogaters no es redueix només a la gestió de les comunitats en matèria de normatives, rehabilitacions i manteniment d’edificis, sinó que va un pas més enllà. Els Administradors de Finques Col·legiats són els principals detectors de realitats portes endins. “Tenim una funció que moltes vegades passa desapercebuda però que és molt rellevant: la nostra capacitat per detectar situacions que requereixen una atenció especial. Aquí parlem de la vulnerabilitat, tant econòmica com social; de la violència de gènere, de solituds no desitjades, de la síndrome de Diògenes... Es tracta de situacions molt diverses que, per la nostra proximitat amb les persones, ens porta a detectar-les pràcticament al moment”, exposa Montse Bassas, Administradora de Finques Col·legiada, i rebla “ tenim un fort compromís comunitari”.
Aquests professionals fan d’enllaç entre la persona que té determinades problemàtiques o vulnerabilitats amb els serveis socials. Per exemple, en el cas de persones amb problemes econòmics que no poden fer front al pagament del lloguer o les quotes de la comunitat, els Administradors de Finques Col·legiats s’encarreguen d’informar-los de la possibilitat de tenir ajuts. Bassas reconeix que, moltes vegades, hi ha persones en aquestes situacions que, sigui per vergonya o per desconeixement, no saben on poden recórrer per demanar aquests ajuts. Així, doncs, la seva feina també té un vessant psicològic i de mediació. “Som experts en habitatge, perquè som mediadors i, per la nostra capacitat per arribar a les situacions especials, creiem que és imprescindible la nostra complicitat si es volen societats inclusives, segures i sostenibles”, sosté Bassas. D’aquí que la necessitat de col·legiació sigui un element clau per assegurar la professionalitat de l’Administrador de Finques Col·legiat. “Des del punt de vista del ciutadà, el fet que un Administrador de Finques estigui col·legiat li dona aquesta garantia de rigor. En un entorn de canvis legislatius constants, fan falta professionals que coneguin les normatives, perquè són molt diverses i canviants, però també tenir habilitats socials per aterrar aquestes normatives a les persones, especialment les que més ho necessiten”.
Experts en mediació
A través del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida, els professionals de l’habitatge tenen a la seva disposició el departament de mediació. “En una comunitat de propietaris o entre un propietari i un llogater sempre hi poden haver problemes o conflictes i aquí és quan entrem nosaltres com a professionals per intentar treballar d’una manera més imparcial i fer que les dues parts es trobin en un punt intermedi i trobar solucions equitatives”, explica Navarro.
Al parer de Bassas, tots els conflictes veïnals s’haurien de resoldre per la via de la mediació. “Aquí és on hem de treure totes les emocions i buscar el punt de trobada entre totes les parts. I ho hem de fer abans d’arribar a judici perquè, realment, una sentència no dona una solució a un conflicte, només dona una manera de solucionar-lo, però el conflicte continua subjacent perquè hi ha una part perjudicada i una altra de victoriosa o potser cap de les parts se sent victoriosa, ja que no s’ha aprofundit en quina era la causa que els portava a aquesta dicotomia”.
Els dos professionals asseguren que cal fer pedagogia perquè totes les comunitats confiïn en un Administrador de Finques Col·legiat per totes les garanties que hi ha al darrere. “La nostra és una professió molt desconeguda i potser poc valorada. En canvi som molt útils socialment parlant perquè estem molt a prop dels problemes del carrer”, rebla Bassas.
Si vols ser un professional reconegut amb estabilitat laboral, consulta la informació del Col·legi en aquesta pàgina: https://tutambepotsserundenosaltres.cafbl.cat/index.html