Patrocinat |
Col·legi d'Administradors de Finques

Els Administradors de Finques Col·legiats, una figura clau en la gestió d'un parc d'habitatges sostenible i accessible

La professió, que proporciona estabilitat laboral i projecció de futur, s'adapta a les tendències del sector i a les necessitats dels ciutadans

Treballadors de la construcció en una façana, al carrer Palai de Barcelona.
16/12/2024
4 min

El repte que tenen les administracions en un parc d’habitatge molt envellit, com és el cas del nostre país, és la millora ambiental, social i urbana per aconseguir que aquest parc esdevingui sostenible i accessible i tingui unes bones condicions d’habitabilitat d’acord amb els reptes i objectius que marca l’agenda urbana 2030 i en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. La figura de l’Administrador de Finques Col·legiat per abastar aquests propòsits és imprescindible perquè la renovació i l’adequació del parc esdevinguin una realitat.

Els Administradors de Finques Col·legiats s’encarreguen de tenir cura dels habitatges, que són sens dubte la inversió més important que fa un ciutadà al llarg de la seva vida. Els Administradors de Finques són uns professionals que coneixen la realitat de les finques que administren, el seu estat de conservació i les reformes que els calen i, a més a més, acompanyen les comunitats de propietaris en la sostenibilitat econòmica pel que fa al manteniment dels elements comuns dels seus habitatges.

Tot això ho fan a través de la planificació de la despesa de manteniment corrent i de la que caldrà al llarg dels anys, i que requerirà intervencions de més envergadura, com ara el manteniment de façanes, de baixants i de connexions a la xarxa pública, o l’adequació per a l’accessibilitat de persones amb dificultats de mobilitat, entre d’altres. En tot cas, una gestió desenvolupada per un professional amb una qualificació adequada i legalment acreditada, com la que ostenta un Administrador de Finques, aporta les garanties en la preservació dels drets dels consumidors, però també en la viabilitat de les inversions a realitzar pels propietaris.

Muntatge de plaques fotovoltaiques en una taulada.

D’altra banda, pel seu dia a dia els Administradors de Finques són coneixedors de moltes de les realitats de les persones que viuen a les finques que administren. Això es va posar especialment de manifest durant la pandèmia de la covid-19, quan els Administradors de Finques van ser declarats professió essencial i podien procurar aliments o la medicació necessària a persones en especial situació de vulnerabilitat o de dependència que vivien als edificis. Per tant, són coneixedors de situacions de violències masclistes, de solitud no volguda, etc., fet que els fa importants col·laboradors de les administracions públiques per aconseguir la seva intervenció social.

esenvolupen els Administradors de Finques també té una funció social. És una professió que aporta estabilitat laboral, malgrat que en cert grau encara és desconeguda per la societat. Actualment, quan es contracta un Administrador de Finques es contracten serveis que van des de la gestió del patrimoni fins a l’atenció social comunitària.

Un Administrador de Finques és clau tant des d’una perspectiva econòmica com social, ja que actua com a intermediari essencial entre els propietaris, la comunitat i les administracions públiques per assegurar un parc d’habitatges segur, sostenible i accessible.

Com exercir?

Per ser Administrador de Finques és necessari estar col·legiat. Hi ha dues vies per fer-ho. La primera és obtenint el títol d’Especialistes en Gestió Immobiliària que ofereixen diverses universitats de l’Estat. L’altra opció per accedir a la professió és cursar estudis universitaris per obtenir una llicenciatura o grau aprovat pel Consejo General de Colegios de Administradores de Fincas de España (CGCAFE), que permetrà la col·legiació. A la pàgina web del Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona i Lleida trobareu la relació dels estudis que ho permeten.

Actualment, a Catalunya el sector de l’administració de finques es troba immers en una transformació profunda, i la capacitat d’adaptació i l’eficiència en la gestió seran determinants per al seu èxit. La pressió competitiva, l’exigència creixent dels clients i la necessitat de digitalitzar-se són alguns dels reptes als quals ha de fer front la professió, motiu pel qual els Administradors de Finques Col·legiats hauran de desenvolupar estratègies de modernització i de millora que els permetin continuar mostrant-se essencials. Això és sinònim d’una adaptació proactiva per part dels actors tradicionals del sector, però, alhora, una finestra d’oportunitats per als més joves i els que s’acaben d’incorporar a la professió. En aquest context, la formació contínua és un element essencial per garantir la competitivitat en aquest sector. Per afrontar els reptes que plantegen la digitalització i l’augment de la competència, cal que els Administradors de Finques mantinguin un procés de formació constant que els permeti actualitzar les seves habilitats i incorporar noves metodologies i tecnologies.

Sortides professionals

La professió d’Administrador de Finques es pot desenvolupar per compte propi o aliè integrat en una estructura empresarial ja en funcionament i té diverses atribucions professionals, ja que a més d’actuar com a Administrador de Finques de patrimoni aliè en règim de lloguer o en règim de comunitats de propietaris –potser els vessants més coneguts– també pot exercir de mediador en situacions de conflictes derivats de la convivència dels veïns en una finca i té el reconeixement de pèrit judicial. Al mateix temps, també pot actuar com a secretari de la comunitat, que és gairebé en tots els casos, i d’acord amb el president ha de convocar la junta, assistir a les reunions –que normalment dirigeix–, redactar les actes i practicar les notificacions que pertoquin, i com a pèrit judicial i per tant desenvolupar tasques de valoració d’immobles.

Un Administrador de Finques és assessor global d’una comunitat perquè compleixi totes les obligacions que afectin l’immoble. En aquest cas, la seva tasca serà la d’informar i, quan pertoqui, tramitar ajuts i subvencions en obres de reparació i rehabilitació. Un rol transcendental derivat de les exigències derivades de les directives europees en matèria d’accessibilitat i d’eficiència energètica. Una altra sortida complementària que té la professió també és la d’agent immobiliari en operacions d’intermediació, subjecta al registre de la Generalitat de Catalunya.

stats