Els espectacles més trencadors del Grec
Un Don Giovanni transmutat en dona i amb textos de l'irreverent marquès de Sade, una òpera quàntica inspirada en el darrer llibre d'Eduard Punset, un espectacle en què els nens poden pujar a l'escenari i veure el món des dels ulls d'una ovella islandesa i un peça de dansa en què l'espectador escull la música. Són algunes de les propostes més innovadores del Grec
BarcelonaLes noves tecnologies han irromput amb força al Grec. Lluny del concepte clàssic del teatre, l'òpera o la dansa, les propostes del Grec més innovador enderroquen les barreres de gènere i busquen apropar-se al nou públic amb nous formats.
'Viatges', una òpera quàntica
Ferran Audí i José Sanchis Sinisterra s'han inventat un nou format. Batejat amb el nom d'òpera quàntica, els dos directors teatrals fan servir les noves tecnologies tant en la posada en escena com en la seva difusió. 'Viatges' fusiona l'audiovisual i el so, el teatre de text i el teatre de moviment, les tecnologies 2.0 i la gravació en directe. Inspirada en el darrer llibre d'Eduard Punset, 'Viatge a l'optimisme', és una obra de teatre de ciència-ficció,en què els personatges viatgen a través dels forats de cuc a universos paral·lels. Tot per descobrir-se a ells mateixos. "Són personatges que es poden reconèixer fàcilment", explica Audí. Hi ha des d'un jove que fa una feina que no li agrada fins a un rodamón, passant per un taxista a qui li ha tocat la loteria. Aquesta obra, assegura Punset, "constata que hi ha vida abans de la mort, estem acostumats a furgar en què hi ha després de la mort , i el que val la pena és viure la vida i explorar-ne tots els universos".
'Kindur, les aventures de les ovelles islandeses'
TPO és una companyia italiana que porta "anys investigant noves formes de relacionar-se amb el públic més jove", explica el director del Grec, Ricard Simó. Aquest any al Grec porten 'Kindur, vida aventurera de les ovelles a Islàndia'. És "teatre immersiu", continua Simó,"el públic més petit entra en un ambient sensorial diferent i experimenta amb els límits subtils que hi ha entre el joc i l'art". Les ovelles islandeses no tenen res a veure amb les europees, tenen molt de valor i molt de coratge. Els infants viuen les seves aventures i poden pujar a l'escenari i veure el món amb els ulls d'una ovella força més espavilada que les europees.
'Full evenenig'
La proposta de la companyia Contrapunctusdanceport és 'Full evening'. El públic, a través d'uns auriculars inalàmbrics, podrà escollir la música mentre veu com els ballarins creen i exploren amb els seus cossos. A cada canal hi ha propostes diferents: barroc, clàssic, pop...
'Don Giovanni. Keine Pause'
El 'Don Giovanni' de David Marton és una cantant sèrbia de jazz amb una veu molt sensual i una gran capacitat de seducció. A l'òpera de David Marton la música es fusiona amb el teatre, i la música clàssica amb el jazz. Marton ha decidit també incorporar els textos del marquès de Sade perquè el 'Don Giovanni' de Mozart avui "no escandalitzaria ningú", explica el jove director de 35 anys nascut a Hongria però que viu des de fa anys a Berlín.
'Zero'
A 'Zero' Pep Pla i Albert Boronat, explica Simó, "posen en dubte el valor suprem de la productivitat". La societat actual no valora gaire la vellesa, "quan ens fem grans no sabem si som material per llançar", emfatitza el director del Grec. Després de llegir titulars com que el Fons Monetari Internacional (FMI) alertava que l'augment de la mitjana de vida era un "risc financer", Pla va decidir qüestionar alguns dels valors del segle XXI. A l'obra hi participen tres actors de menys de 30 anys i tres que superen els 80.