Salut i allargament de la vida

Els grans reptes d’un envelliment saludable i actiu

La gent gran demana visibilitat i polítiques transversals per millorar la seva autonomia en una societat cada vegada més hostil

BarcelonaEl nivell de salut de la gent gran ha millorat molt en les últimes dècades, quan s'ha produït un increment notable de l'esperança i de la qualitat de vida. En l'estat de salut intervenen diferents factors, a més de la genètica. Alguns, com ara el sedentarisme, el tabac, la sobrealimentació i les dietes poc equilibrades, entre d'altres, estan relacionats amb un increment de diferents malalties cròniques. Els especialistes recorden que mai és tard per incorporar nous hàbits, accions o actituds saludables en benefici de la salut.

Els hàbits saludables, tant físics com socials, tenen una gran importància a l’hora de frenar l’envelliment i aconseguir un millor benestar. Fer-se gran és un procés d'adaptació a una nova situació física, psicològica i social que requereix mantenir un estil de vida actiu adaptat a aquesta nova etapa de la vida.

Cargando
No hay anuncios

FiraGran, el Saló de la Gent Gran de Catalunya, és un dels esdeveniments que té un aparador més gran dels serveis, productes i tecnologies adreçats a millorar la qualitat de vida de la gent gran. El seu prestigi data de 1999. “L’èxit ha arribat perquè la gent gran s'ha fet seva la fira. Si no, no haguéssim arribat als 25 anys. Sempre hem treballat per intentar ser útils per a les persones grans. No és una fira comercial, sinó social. No hi ha venda de coses, sinó molta informació sobre qualsevol tema que pugui interessar a les persones grans. Hi ha espai per a la participació, l’oci, solucionar problemes o incentivar un envelliment actiu i participatiu”, explica a l’ARA Juli Simón, director de FiraGran.

La següent edició serà del 7 al 9 de maig del 2025. “Nosaltres sempre actualitzem els nostres continguts per adaptar-los a les realitats que les persones grans van experimentant. L’any que ve centrarem el nostre discurs en el tema de l’edatisme, que és el factor que més preocupa les persones grans. És un tema que ens preocupa molt”, reconeix Simón.

Cargando
No hay anuncios

El vellisme ha crescut en els últims anys. “La discriminació per motius d’edat està creixent. Jo vaig al metge amb la meva filla i ell es dirigeix a ella i no a mi. Els mitjans de comunicació em tracten amb estereotips. Les persones grans patim edatisme en tots els àmbits de la societat. Cal canviar la mirada”, assegura.

FiraGran també parlarà de soledat no desitjada i de maltractaments. “Una altra de les preocupacions importants és la bretxa digital, que està suprimint drets a moltes persones grans, que han d’afrontar tràmits digitals a través de terceres persones. Són tràmits tan complicats que esdevenen impossibles. Això afecta diversos drets, com el de la intimitat. Si no saps utilitzar el caixer automàtic i li has de dir el teu pin a una altra persona, et tornes vulnerable. Si has de demanar una cita telemàtica, tampoc és senzill. Això ens preocupa molt perquè afecta milers de persones grans. La responsabilitat no és de la tecnologia, però aquesta ha de ser inclusiva i senzilla”, analitza Simón.

Cargando
No hay anuncios

L’adaptació de l’habitatge per augmentar l’autonomia personal és un altre dels punts que inquieten la gent gran. “La mobilitat, l’accés a la cultura i la visibilització dels maltractaments també són temes que ens preocupen. Una de cada sis persones grans pateix maltractaments, però ni els mitjans ni la societat en parlen perquè es donen en entorns complicats, moltes vegades familiars. El patiment de la gent gran té efectes emocionals”, sentencia.

“Millorar la qualitat de vida de la gent gran significa canviar la mirada de la societat. Això passa per agafar els drets reconeguts per l'ONU l’any 1990 i comprovar si es compleixen o no. Hi ha molta feina per fer”, recorda Simón.

Cargando
No hay anuncios

Els motius de preocupació són molt diversos. Un altre és l’enfrontament intergeneracional per les pensions. “De vegades sembla que la gent gran estigui robant als joves o que ells tinguin un salari baix per culpa dels pensionistes. Això és absurd, però és un discurs que va calant”, adverteix.

Dimarts es va celebrar el Dia Internacional de les Persones Grans. Més d’un miler de persones grans es van reunir a la plaça Sant Jaume de Barcelona en una gran concentració unitària. Sota el lema "Per un envelliment digne. Defensem els nostres drets!", la concentració, impulsada per més d'una trentena d'entitats civils, sindicats i partits polítics, ha superat totes les expectatives de participació i ha estat un clam a favor dels drets de les persones grans. “Crec que és un dia que té la seva utilitat. L’1 de Maig o el 8 de Març tenen una importància clau. Tenir un 1 d’Octubre potent és molt útil. Si volem canviar coses, ens hem de visibilitzar. Si aconseguim que la gent gran surti al carrer, canviaran les polítiques, les mirades i els enfocaments”, opina Simón.

Cargando
No hay anuncios

La doble discriminació de les dones

“El fet de ser gran i ser dona és una doble discriminació. Les dones d’abans del baby boom, les que van néixer als anys 30, 40 o 50, no van tenir la possibilitat d’estudiar o de treballar. Les van encadenar a les seves famílies. Actualment, són dones a les quals els costa molt integrar-se en alguns àmbits”, analitza.

Cargando
No hay anuncios

“Cal un compromís ferm per part de tots, d’administracions, de la societat civil i dels individus, perquè només així podrem construir una societat justa, on les dones grans siguin tractades amb la dignitat i el respecte que mereixen, on puguin viure una vida plena, lliure de discriminacions i amb l'oportunitat de continuar contribuint al nostre món”, afegeix Eduarda Morillo, de la Fundació FiraGran.

“Les millores que la gent gran necessita han de ser transversals i han d’implicar tots els departaments. Salvador Illa ens va avançar fa uns dies que per primera vegada tindrem una direcció general de Gent Gran”, resumeix Simón. “Millorar la vida de les persones grans és millorar el conjunt de la societat sencera. Des del Govern reafirmem el nostre compromís per protegir i ampliar els drets de les persones grans. El repte és transformar aquest compromís en polítiques efectives”, aclareix el president de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios
Els punts clau per frenar l’envelliment

Activitat física. Les persones grans que es mantenen actives físicament aconsegueixen alentir o atenuar, i fins i tot revertir, molts dels efectes de l’edat. Per això, es recomana que les persones de més de 65 anys incorporin trenta minuts d’activitat física a la seva vida diària.

Alimentació. Tot i que les necessitats i les recomanacions nutricionals de les persones grans que gaudeixen de bona salut són molt semblants a les de les persones adultes sanes, amb l'edat s'experimenten tot un seguit de canvis físics i en relació amb l'entorn que poden condicionar la manera d'alimentar-se.

Estat d’ànim. L'envelliment és una circumstància natural que en algunes ocasions pot associar-se a trastorns anímics, com ara la depressió. Algunes situacions poden afectar l'estat d'ànim, com ara la jubilació, les pèrdues d'amics i familiars, les dificultats econòmiques i la manca de suport social. Per gaudir d'una bona salut emocional cal intentar ser socialment actius.