El Govern inaugura la primera delegació al continent asiàtic, amb seu a Seül

L'oficina permetrà estrènyer les relacions institucionals, econòmiques i culturals entre Catalunya i la República de Corea, intenses des dels anys vuitanta.

El president Aragonès, la consellera Serret i el delegat del Govern a Corea del Sud, Jaeyeok Yoon Kang.
Redacció
06/12/2023
4 min

El Govern de Catalunya ha inaugurat la primera delegació institucional a l'Àsia. Ho va fer aquesta setmana passada a Corea del Sud, a Seül. Aquesta oficina forma part de la xarxa de delegacions del Govern a l'exterior, que actualment ja té 21 seus i que dona cobertura a 72 països de tots els continents, entre els quals hi ha la totalitat d’estats membres de la Unió Europea i gairebé tots els països del continent americà. Durant l’any 2024, el Govern espera obrir la seu de la Delegació al Japó, a Tòquio, i més endavant al sud-est asiàtic i al subcontinent indi amb l’objectiu de cobrir tota la regió.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, van viatjar la setmana passada a Seül per inaugurar la Delegació, i per mantenir una agenda de reunions que ha permès estrènyer els llaços amb actors institucionals , econòmics i culturals del país, amb qui el Govern, ara que té una oficina al país, intensificarà encara més la cooperació.

“No estem inaugurant una delegació més, sinó que fem un gran salt endavant en la relació exterior i la política internacional de Catalunya”, va subratllar el president Aragonès a l’acte d’inauguració. “Posem la primera pedra del desplegament institucional del Govern al continent asiàtic”, va afegir. Aquesta oficina, en paraules del president, “ens permetrà tenir una relació més sòlida i fluida amb les institucions, empreses i societats coreanes, i obrir-nos al conjunt del continent”.

La República de Corea és un país estratègic per a l’acció exterior catalana. La cooperació va començar als anys vuitanta amb les inversions empresarials sudcoreanes a Catalunya. Des de llavors, els vincles institucionals, comercials i culturals han anat en augment.

El retorn del Govern a primera línia internacional

Al llarg del 2023, Catalunya ha recuperat la projecció internacional i la capacitat de ser un soci proactiu a escala global, expandint la seva acció exterior. Ho demostra l’alt grau d'interlocució en l’àmbit internacional, especialment en espais geogràfics que són prioritaris per al Govern: la Unió Europea i la Mediterrània.

Aquesta màxima interlocució s’ha traduït, per exemple, en 10 reunions o trobades del president Aragonès i altres consellers del Govern amb set comissaris europeus, incloent-hi la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el vicepresident Margaritis Schinas. A més, enguany el Govern ja ha mantingut reunions amb sis ministres d'estats de la Unió Europea. Una altra mostra del rellançament de la projecció internacional de Catalunya és la trobada que el president Aragonès va mantenir amb el Papa de Roma, 40 anys després que no es produís cap cita similar.

Una xarxa de representació institucional al món inèdita

A la inauguració de la Delegació del Govern a Corea del Sud, la consellera Meritxell Serret i Aleu recordava: “Venim d’un 155 duríssim que va intentar desmuntar per complet l’acció exterior del Govern”. “Sis anys després, però, podem afirmar que no només no ho hem permès, sinó que som més forts que mai”, va concloure.

Això és així perquè el Govern té més presència institucional arreu del món que mai. De fet, no hi ha cap altre govern que no sigui estat que tingui una xarxa de representació similar a la de Catalunya.

Mapa de la presència institucional de Catalunya al món.

Al llarg del 2023, la xarxa de delegacions a l’exterior ha fet un salt qualitatiu. El Govern es va marcar com a prioritat consolidar les delegacions a l’exterior i ho ha complert: ha inaugurat les delegacions al Con Sud (amb seu a Buenos Aires) i a Corea del Sud; ha nomenat quatre nous delegats (al Brasil, a Andorra, al Japó i als Estats Andins); ha dotat de més pressupost i personal les delegacions estratègiques i ha creat noves figures, com els enviats especials. L’executiu català ja treballa ara en l’ampliació de la xarxa de delegacions a l’exterior, que preveu avançar en la presència institucional a l’Àsia meridional, al sud-est asiàtic i a l’Àfrica oriental.

Per professionalitzar encara més tota aquesta acció exterior de la Generalitat, l’executiu ha creat enguany el cos d'acció exterior i Unió Europea, que ha de permetre que els diversos departaments disposin de personal especialitzat en relacions internacionals. Tots ells seran els encarregats d’internacionalitzar les polítiques públiques del Govern, projectar encara més Catalunya al món i tenir més impacte en el país i en la vida de la ciutadania.

Ves al vídeo

L’abast i l’ambició de la presència institucional de Catalunya a l’exterior es recull a la campanya comunicativa 'Som al món', llançada pel Govern la setmana passada, en què es repassen els motius pels quals l’executiu té delegacions arreu del món. “Per treballar, per construir, per compartir idees, per aportar solucions als problemes globals, per dir-hi la nostra, per dialogar amb totes les cultures”, apunta l'espot.

La raó de ser de les delegacions del Govern a l’exterior, igual que de tota l’acció exterior de la Generalitat, és obrir camí a la societat catalana i generar oportunitats per al país al món, a banda de contribuir a donar resposta als grans reptes globals.

stats