El Govern impulsa més de 9.000 cursos gratuïts per millorar les habilitats amb els dispositius mòbils

S’oferiran arreu de Catalunya i hi haurà tres opcions, en funció dels coneixements i competències digitals prèvies.

Més Digitals és un programa de formació que té per objectiu la lluita contra la bretxa digital
Redacció
17/12/2024
4 min

El Govern de la Generalitat, per mitjà de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, ha donat el tret de sortida al programa Més Digitals, un programa de formació que té per objectiu la lluita contra la bretxa digital i que es farà a través de cursos que seran gratuïts, presencials i dirigits en gran mesura a homes i dones d'edat avançada i també altres col·lectius que es trobin en situació de vulnerabilitat.

El programa Més Digitals compta amb un pressupost total de 22,7 milions d’euros i preveu organitzar 9.031 cursos que s’impartiran arreu de Catalunya amb la finalitat d’ajudar la ciutadania catalana a assolir competències bàsiques en l’àmbit digital i alhora millorar la seva qualitat de vida mitjançant l'ús de les tecnologies de forma segura per evitar situacions de desigualtat.

Els més de 9.000 cursos de formació es realitzaran de manera presencial en grups reduïts d’entre 5 i 15 persones, tindran una durada total de 15 hores, seran gratuïts per a la ciutadania i es faran de forma repartida arreu del territori català: tindran lloc a capitals de comarca i municipis de més de 20.000 habitants, tot i que també es realitzaran en altres poblacions. L’èxit del programa està vinculat a la col·laboració a nivell local i és clau que tots els agents socials contribueixin a fer arribar informació sobre l’oferta formativa a les persones que més la necessiten.

L’objectiu del programa és formar més de 90.295 persones en risc d’exclusió digital abans del 2026. Concretament, Més Digitals prioritza formar unes 80.000 persones de més de 60 anys, cosa que representa un 5% del total del col·lectiu, ja que segons l’estudi que va impulsar i presentar l’any passat la Secretaria de Polítiques Digitals sobre aquest assumpte, respecte a l'ús d’internet i el seu coneixement, l’edat genera una bretxa digital: com més edat, menys ús i menys coneixement, especialment a partir dels 65 anys.

D’altra banda, el programa també s’orienta a persones que es trobin en situació de vulnerabilitat, ja siguin membres de famílies amb fills en edat escolar i en risc d’exclusió, persones amb diversitat funcional, i persones amb baix nivell d’estudis i de difícil ocupabilitat, entre d’altres. En aquest sentit, el projecte es marca l’objectiu de formar, com a mínim, 10.000 persones d’aquests col·lectius.

La manca de competències digitals (coneixements, capacitats i habilitats necessàries per desenvolupar-se amb normalitat a la nostra societat), però, és només un dels tres factors de risc d’exclusió sociodigital. L’accés –dificultats per poder accedir a la tecnologia o als mitjans que possibiliten ser digital– i l’ús –no utilització de la tecnologia i la xarxa per realitzar certes activitats– són les dues altres dimensions que cal abordar de manera concertada per tal de reduir les desigualtats digitals. Més Digitals treballarà en aquesta línia fent servir el dispositiu mòbil o tauleta digital propi de la ciutadania.

Tres cursos diferents segons el nivell de coneixements digitals

Els cursos del programa Més Digitals oferiran tres opcions formatives diferents que s’adapten a les competències digitals prèvies de cadascuna de les persones que hi participin.

La formació més bàsica, Descobrim el Món Digital, s’adreça a persones que vulguin iniciar-se en l’ús del dispositiu mòbil, ofereix una oportunitat única per familiaritzar-se amb les tecnologies actuals i obre les portes a un món de possibilitats per comunicar-se i divertir-se. S’explorarà el dispositiu mòbil, i com connectar-lo a internet; s’aprendrà a fer una trucada, a enviar missatges curts i a gestionar una aplicació de missatgeria instantània, entre altres elements bàsics.

L’opció Ens Movem pel Món Digital està pensada per a persones que ja utilitzen el dispositiu mòbil o les tauletes intel·ligents, tot i que necessiten ser més autònomes i donar-los nous usos. Així, aquest curs serveix per entendre les regles bàsiques per comunicar-se de manera respectuosa i adequada, i per aprendre a evitar els paranys i perills del món digital. S’ensenyarà a gestionar el correu i enviar missatges, fer servir la càmera i fer fotos i vídeos, navegar per la xarxa i prendre mesures de ciberseguretat.

Finalment, el curs Ens Endinsem pel Món Digital es dirigeix a persones amb autonomia bàsica en l’ús d’eines digitals, però que hi volen aprofundir. Per tant, aquesta formació descobreix com el mòbil pot convertir-se en un centre d’entreteniment personal, que permet gaudir de sèries, música, pel·lícules, i, fins i tot, llibres. Els tràmits amb l’administració pública, el desplaçament a través de mapes digitals, les compres i la consulta de la banca en línia seran elements protagonistes d’aquesta experiència.

Un cop finalitzada la formació es lliurarà un certificat acreditatiu de participació i d’assoliment dels objectius.

L’obertura general d’inscripcions als cursos es pot fer a través del web Més Digitals, del servei telefònic 012 i, en breu, als punts informatius específics distribuïts arreu del territori.

El programa Més Digitals forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea mitjançant el programa Next Generation EU.

stats