La Generalitat crea el Centre de Teràpies Avançades de Catalunya

El nou organisme servirà per garantir l’accés dels pacients a medicaments innovadors i comptarà amb una inversió de 60 milions d’euros

El president Aragonès i el conseller Balcells durant la visita a un laboratori de l’IBEC.
Redacció
22/11/2022
3 min

La Generalitat de Catalunya potenciarà el sector de les teràpies avançades amb la creació del nou Centre de Teràpies Avançades de Catalunya. El Govern busca que tots els avenços produïts en laboratoris i centres de recerca es puguin convertir en tractaments que millorin les malalties i, per tant, la qualitat de vida de la població.

Les teràpies avançades són els tractaments basats en gens, teixits i cèl·lules orientats a la regeneració de teixits, el tractament de malalties inflamatòries i autoimmunes, el tractament de càncer o en aplicació a totes les patologies que no disposen d’estratègies efectives. Fins ara aquestes teràpies han permès curar persones amb leucèmia i recuperar la visió a persones que patien una malaltia que els provocava ceguesa.

El nou centre serà la infraestructura clau del hub de teràpies avançades i farà ús dels espais i les capacitats existents del Banc de Sang i Teixits. Està previst que la Generalitat hi inverteixi 60 milions d’euros els pròxims tres anys, a raó de 20 milions d’euros anuals, destinats als recursos assistencials i els ajuts a la recerca.

'Hub' de teràpies avançades

El hub estarà format pels principals agents del sistema de R+I que fan recerca en teràpies avançades i pel mateix Centre de Teràpies Avançades de Catalunya, que s’encarregarà de la validació i els escalats preindustrials, garantint la connexió entre la recerca, el desenvolupament posterior i la comercialització.

També formaran part del hub les empreses especialitzades en teràpies avançades que formen part del teixit industrial de Catalunya i el mateix sistema de salut, que garantirà la necessària translació i validació clínica, així com l’adopció i implementació d’aquestes tecnologies.

El Biocat coordinarà institucionalment el hub, ja que serà qui identifiqui i alineï els agents de la BioRegió, i des d’on es treballarà per garantir tota la cadena de valor, des de la seva generació i desenvolupament fins a l’accés al mercat i al sistema de salut. També vetllarà pel retorn i accés d’aquestes teràpies al sistema públic en les adequades condicions i preus.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat convençut que el hub “esdevindrà capdavanter en l’àmbit europeu i reforçarà el posicionament de Catalunya com un pol de referència en biomedicina”. Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat que la connexió entre la investigació pública i el teixit industrial permetrà “incrementar l’impacte social i econòmic d’un sector a l’alça i d’alt valor afegit”.

Està previst que el projecte del hub i del Centre de Teràpies Avançades de Catalunya es tanqui i es presenti al públic el febrer del 2023, moment en què començarà a executar-se el pla operatiu.

El sector de les teràpies avançades

Catalunya disposa d’un nivell científic de teràpies avançades i bioenginyeria molt elevat, comparable al d’altres països europeus quant a la producció científica, així com un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un elevat potencial investigador i d’execució d’assaigs clínics innovadors. De fet, un dels èxits més recents en recerca en aquest àmbit a Catalunya han estat les CAR-T, una immunoteràpia que els hospitals Clínic i Sant Pau han aconseguit fabricar per tractar el mieloma múltiple i la leucèmia limfoblàstica aguda.

A més, Catalunya concentra el 60% de la recerca en teràpies avançades i bioenginyeria a l’Estat i disposa de la meitat dels hospitals de referència en l’àmbit internacional. Hi ha 50 empreses dedicades al sector (30 start-ups i 20 corporacions), que facturen més de 3.000 milions d’euros i aglutinen més de 6.000 llocs de treball.

El conseller Balcells ha volgut subratllar que es tracta d’un projecte “estratègic per al país que generarà valor per al sistema de salut, però també per a la globalitat de tot l’ecosistema". "Tenim un sector de ciències de la vida i la salut capdavanter i molt competitiu internacionalment que atrau inversió, talent, empreses i que hem d’estimular –ha afegit Balcells–. Coordinant els esforços de tots aquests agents clau tindrem un efecte multiplicador i farem valdre totes les capacitats i actius de la BioRegió”.

stats