Generadora i dissident, així serà la 27a edició de la Fira Mediterrània de Manresa

Del 10 al 13 d'octubre, la capital del Bages es tornarà a omplir de desenes de propostes artístiques, marcades per una mirada al present i centrades en les dissidències com a motor de creació

Balkan Paradise Orchestra, una de les propostes artístiques de la 27a edició de la Fira Mediterrània de Manresa.
Redacció
08/10/2024
3 min

Música, dansa, teatre, cultura popular, memòria, llegat i narració oral, destacant la riquesa de la creativitat contemporània. Això i més és el que trobareu, del 10 al 13 d’octubre, a Manresa, ciutat que es convertirà en el centre neuràlgic de les arts d’arrel amb la 27a edició de la Fira Mediterrània de Manresa (FMM). Amb el pas dels anys, aquesta cita s’ha consolidat com un dels principals mercats estratègics de l’Estat per a les propostes artístiques que combinen arrel, tradició i cultura popular com a motor creatiu. Enguany, la fira celebrarà la cultura popular i tradicional des de la dissidència, oferint una plataforma per a artistes que desafien les normes establertes.

Momi Maiga, una de les propostes principals de l'edició de la Fira Mediterrània 2024.

Amb un total de 74 propostes artístiques, un 77% de les quals són estrenes, la programació oferirà una mirada polièdrica del que està passant i de què volen explicar els artistes avui, sobretot els joves, a partir de la cultura popular i tradicional. La FMM, que des de 2019 ha estat un punt de trobada estratègic per a les arts d’arrel, presentarà el Programa d’impuls a la música d’arrel, i continuarà el seu compromís amb el Programa d’impuls a la dansa d’arrel, en col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Dissidències com a eix central

Enguany, la mirada es dirigeix a les identitats dissidents, un tema que es materialitzarà tant en les propostes artístiques com en les accions professionals. L'espectacle inaugural, “Para cuatro jinetes”, de la jove companyia de dansa Mucha Muchacha i els activistes de l’experimentació audiovisual i sonora Los Voluble, obrirà la fira amb una rave folklòrica que cavalca les ficcions del nostre passat, present i futur en un intent d’entendre qui som i què fem. Mentre que el bailaor i coreògraf Manuel Liñán, tancarà la programació amb “Muerta de amor”, un homenatge a l’amor i les seves conseqüències.

Una de les dues creacions centrals de la Fira, Les Archipels i Sònia Gómez amb els joves del Pla d'Impuls.

La fira també acollirà un focus internacional dedicat a la riba sud de la Mediterrània, al Magrib, una zona rica i diversa d'arts d'arrel tradicional, on estan apareixent artistes joves que treballen la tradició des de nous llenguatges i perspectives. Aquesta primera diàspora cultural es connecta amb el segon focus de la programació, la reivindicació de les dissidències com a motor creatiu. Dissidències tant pel que fa a la procedència, el cos i el gènere, com pel procés creatiu dels artistes. El concepte de les identitats dissidents, doncs, serà una temàtica que tindrà un gran protagonisme tant en l'àmbit artístic com en el professional.

EL MAGRIB MEDITERRANI, NOU PROTAGONISTA DE LA FMM

La Fira Mediterrània de Manresa ha inclòs, dins de la programació internacional, un focus del Magrib mediterrani, que fa una mirada cap a la riba sud de la Mediterrània, a les seves veus emergents i al diàleg amb la diàspora. Aquest eix principal serà present en quatre propostes musicals incloses en la programació. En primer lloc, Aïta, Mon Amour amb Widad Mjama, la primera dona rapera del Marroc que homenatja les Chikhates, dones cantants i transmissores de la tradició Aïta, junt amb el productor, compositor i músic d’electrònica Khalil Epi. Tot seguit The Leila, un grup de rock progressiu connectat amb la tradició del nord d’Àfrica i liderat per una dona jove emergent, la Layla Chakir. En tercer lloc, Benzine, una proposta de ritme frenètic que barreja la música raï popular algeriana amb l’electrònica. I, finalment, Djamra, la col·lisió de la música gnawa i el diwan amb els sons actuals.

Els 'off' de la Fira Mediterrània 2024

En l'edició d'aquest 2024, la Fira Mediterrània tornarà amb les programacions 'off' que li permeten créixer en contingut i discurs, a la vegada que serveixen com a mitjà per donar suport a artistes emergents i a la creació artística sorgida del teixit associatiu.

Per això, la programació de la FMM inclourà enguany tres propostes 'off' especialitzades en música: la final del Concurs Sons de la Mediterrània, l'Escenari Cases de la Música i l'Humus Mediterrani. Així, amb aquesta 27a edició, la Fira Mediterrània de Manresa reafirma el seu paper com a aparador de les arts d’arrel, celebrant tant la tradició com les noves formes d'expressió que desafien i redefineixen el panorama cultural actual. 

Les xifres

74

57

21

propostes artístiques

espectacles destrena

propostes de dansa

Procedència dels espectacles

Catalunya

Resta de lestat

Internacional

Arts escèniques i cultura popular

Propostes musicals

4

9

20

32

42

8

20

13

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

Les xifres

74

propostes artístiques

57

espectacles destrena

21

propostes de dansa

Procedència dels espectacles

Catalunya

Resta de lestat

Internacional

Propostes musicals

9

20

42

13

Arts escèniques i cultura popular

4

32

8

20

Font: Elaboració pròpia / Gràfic: ARA

Les xifres

74

propostes artístiques

57

espectacles destrena

21

propostes de dansa

Procedència dels espectacles

Catalunya

Resta de lestat

Internacional

Propostes musicals

9

20

42

13

Arts escèniques i

cultura popular

4

32

8

20

Font: Elaboració pròpia

Gràfic: ARA

stats