La Fundació Catalunya La Pedrera, un referent en l'atenció a persones amb Alzheimer
L'entitat treballa amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i el benestar emocional de persones grans amb deteriorament cognitiu, a través de l'innovador programa de reforç de la memòria
La Fundació Catalunya La Pedrera s'ha consolidat com una entitat clau en la millora de la qualitat de vida i el benestar emocional de les persones grans que pateixen un deteriorament cognitiu lleu i moderat, a causa de la malaltia d'Alzheimer i altres demències. Amb el seu programa de reforç de la memòria, donen resposta a una necessitat no prou coberta: acompanyar a les persones en les fases inicials de la malaltia perquè mantinguin les seves capacitats i l'autonomia el màxim temps possible, fent activitats d'estimulació cognitiva, física, social i emocional. A més, des de l'entitat també ofereixen informació i suport a les famílies, així com participar en grups d'ajuda terapèutica, per acompanyar-les en el procés de demència d'un familiar.
Des de la seva creació, la Fundació, que compta amb 11 anys de trajectòria i experiència, ha atès més de 20.000 persones a través del seu programa innovador, que actualment opera en 21 espais propis d'arreu de Catalunya, situats a Girona (1), Lleida (2), Tarragona (2) i Barcelona (16). Des d'entitat, treballen amb l'objectiu d'arribar a 25 espais per atendre 3.000 persones diàriament abans de l'any 2027. Actualment, amb una xarxa de 146 professionals experts en demències (des de psicòlegs i neuropsicòlegs, fisioterapeutes, tècnics d'activitats creatives i expressives, fins a coordinadors), la Fundació atén a més de 2.000 persones al dia i les seves famílies.
Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, l'Alzheimer afecta aproximadament 86.000 persones a Catalunya i ja representa entre un 60% i un 70% dels casos de demència. S'estima que, amb l'envelliment de la població, el nombre de casos es duplicarà el 2050, fins a arribar a 132 milions d'afectats arreu del món. Aquestes xifres justifiquen la preocupació de la societat per aquesta malaltia, que es manté com un dels problemes de salut que més preocupen a la societat.
La Fundació Catalunya La Pedrera, compromesa amb l'Alzheimer
Davant d'aquest context, neix el programa de reforç de la memòria de la Fundació Catalunya La Pedrera, un programa líder i singular en l'atenció a persones amb deteriorament cognitiu lleu i moderat. La directora general de la Fundació Catalunya La Pedrera, Marta Lacambra, explica que des de l'entitat treballen per "aconseguir un envelliment digne de la població de Catalunya". Per això, el programa se centra en les fases inicials de la malaltia, just quan les persones acaben de rebre el diagnòstic, ja que és una etapa sovint desatesa. En aquest procés, ofereixen teràpies no farmacològiques que combinen l'estimulació cognitiva, física, social i emocional, en sessions grupals dissenyades per a fomentar l'autonomia i el benestar emocional dels participants. La teràpia no farmacològica, un recurs de salut que compta amb el suport i la col·laboració de 31 hospitals i 124 centres d'atenció primària (CAP), és totalment compatible i complementària amb les teràpies farmacològiques.
Les persones que participen en el programa de reforç de la memòria acudeixen entre dos i cinc dies a la setmana –en funció de les seves necessitats i del pla terapèutic dissenyat pels professionals– a fer sessions d'estimulació cognitiva, física i creativa-expressiva durant tres hores cada dia. Marta Lacambra detalla que fan servir una metodologia d'atenció centrada en la persona, és a dir, tenen en compte cada participant i adapten les activitats per fer-les dinàmiques i participatives, amb predomini de la calidesa i, especialment, de l'alegria. Tot i que l’atenció és individualitzada, les activitats són grupals, perquè les relacions socials i el sentiment de pertinença tenen beneficis contrastats en l’evolució de la malaltia. El suport mutu entre les persones que formen part de cada grup és molt valuós i terapèutic.
D'altra banda, des de l'entitat també ajuden i donen suport als familiars, acompanyant-los i orientant-los en tot el procés de la malaltia des del primer moment. Les famílies poden participar en els Grups d'Ajuda Terapèutica, conduïts pels neuropsicòlegs de la Fundació.
Resultats prometedors
El programa ha demostrat aconseguir un manteniment de les capacitats cognitives i físiques durant més temps, i un endarreriment de l'evolució de la malaltia. A més, durant el procés, s'ha millorat la qualitat de vida i el benestar emocional dels participants a través d'estimulació en grup. I s'ha proporcionat suport i formació essencial a les famílies, per ajudar-les a comprendre i gestionar millor la malaltia. És així com, actualment, el programa de reforç de la memòria s'ha convertit i consolidat com un referent per als professionals mèdics en l'atenció a les fases inicials i moderades de persones amb malalties neurodegeneratives.
Si hi esteu interessats podeu consultar més informació a la web de la Fundació Catalunya La Pedrera, a l'apartat sobre el programa de reforç de la memòria.