La Fundació Catalunya La Pedrera promou la integració de les persones en situació de vulnerabilitat

La Fundació Pas a Pas i l'entitat MANS Agrosocials, dues entitats de la Fundació Catalunya La Pedrera, treballen amb l’objectiu d’integrar i inserir laboralment i socialment les persones amb risc d’exclusió

Una de les activitats de la Fundació Pas a Pas.
29/11/2024
4 min

Cada 3 de desembre, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, ens recorda la necessitat d'aconseguir una societat més inclusiva, accessible i diversa. La Fundació Catalunya La Pedrera, des del seu compromís amb la societat, aposta per projectes que promouen la integració de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat i, en conseqüència, en risc d’exclusió. Entre les múltiples iniciatives que s'emparen sota aquest paraigua, dues entitats treballen per fer front a aquesta situació: Fundació Pas a Pas i MANS Agrosocials.

La Fundació Pas a Pas és una entitat sense ànim de lucre de la Fundació Catalunya La Pedrera que treballa per a la integració social i laboral de les persones amb capacitats diverses i per a la inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat social. MANS Agrosocials, per la seva banda, és una entitat agrària que treballa amb la missió de generar llocs de treball per a persones en situació de vulnerabilitat, alhora que els acompanyen en el seu procés d’integració social i laboral.

Fundació Pas a Pas, potenciant les capacitats

La Fundació Pas a Pas desenvolupa la seva tasca en dos àmbits principals: un servei assistencial i un servei d'ocupació. Ambdues línies de treball se centren en la metodologia centrada en la persona, un model d'atenció que posa l'individu al centre reconeixent-li les seves capacitats i els seus drets. La directora de la Fundació Pas a Pas, Eva Calvés, explica a l'ARA que el principal objectiu de l’entitat és “que tothom pugui gaudir de la màxima qualitat de vida” i, per això, el més important és “fomentar l’autonomia de la persona”.

Sala multisensorial de la Fundació Pas a Pas.

Un projecte especialment destacable de Pas a Pas és Perfils, orientat a persones amb discapacitat intel·lectual severa i dificultats de comunicació. Mitjançant el sistema PECS (Picture Exchange Communication System), els participants poden comunicar-se a través d'imatges, cosa que els proporciona una nova forma d'interacció amb l'entorn. Eva Calvés detalla que “sempre es treballa de manera individualitzada per poder respondre a les necessitats de cadascun d’ells”. Aquest projecte va néixer amb l’objectiu de donar resposta entre el col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual amb absència de comunicació verbal o amb greus dificultats comunicatives. Per això, l’objectiu és “atendre les conductes més disruptives i reduir-les”, assegura Calvés.

D’altra banda, Pas a Pas ha creat —juntament amb El Far Cooperatiu— l'Estudi Creatiu i de Disseny La Torreta, un espai innovador que reuneix dissenyadors amb capacitats diverses i ofereix serveis de disseny gràfic a empreses i entitats. “Un dels projectes més importants que hem fet en aquest espai és el cartell de les festes de Santa Tecla de l’any 2022”, explica la directora de la Fundació. I afegeix que “va ser un punt d’inflexió perquè es va aconseguir visibilitzar el col·lectiu”.

Cartells elaborats per les persones de la Fundació Pas a Pas.

MANS Agrosocials: agricultura ecològica com a eina d'integració laboral

D'altra banda, MANS Agrosocials és una entitat agrària que aposta per la producció i comercialització de productes ecològics amb una clara missió social: la creació d'ocupació per a persones en situació de vulnerabilitat. Els participants en aquest projecte –majoritàriament derivats de serveis socials i d'ocupació– tenen l'oportunitat de formar part d'un projecte que els acompanya en el seu procés d'integració laboral i social.

Participants del programa de MANS Agrosocials.

La clau de l'èxit de MANS Agrosocials rau en el seu enfocament en les persones, no en els productes. Així, “MANS proporciona a les persones participants eines per inserir-se al mercat laboral a través de formació i suport continu”, explica el director de MANS, Jordi Balari. El projecte busca trencar l'estigma associat a les persones en situació de vulnerabilitat oferint-los la possibilitat de millorar les seves competències laborals i socials.

Els participants de MANS, que van des de joves en risc d'exclusió social fins a persones amb més de 50 anys, realitzen un itinerari personalitzat que pot durar entre un any i tres anys, segons les necessitats de cada individu. “El seu camí inclou formació, adaptació laboral i acompanyament en la recerca de feina”, detalla la integradora social de MANS, Rosa Ortiz. Des de MANS es vol donar visibilitat a la professionalitat dels seus treballadors garantint que siguin reconeguts pel seu esforç i capacitat, no només per la seva situació de vulnerabilitat.

MANS Agrosocials és una entitat agrària dedicada a la producció, transformació i comercialització de fruita i verdura ecològica.

La Fundació Catalunya La Pedrera, compromesos amb la inclusió

Tant la Fundació Pas a Pas com MANS Agrosocials són exemples de com les iniciatives socials poden contribuir a la creació de treball per a persones en risc d'exclusió social o amb discapacitats greus oferint-los l'oportunitat de formar-se, treballar i integrar-se plenament a la comunitat.

En el context actual, és essencial destacar la importància de la visibilització de les capacitats de les persones en situació de vulnerabilitat. En aquesta línia, Eva Calvés destaca que “és important deixar-se de fixar en les discapacitats i començar a potenciar les capacitats”. Així, els projectes com el de Pas a Pas i MANS Agrosocials no només ofereixen ocupació, sinó que també treballen per trencar barreres socials i laborals i obrir noves oportunitats per a aquells que més ho necessiten.

stats