La Fundació ”la Caixa” ha arribat a més de 16 milions de persones amb la seva acció internacional en els últims 25 anys

El Programa de Cooperació Internacional de l’entitat celebra la fita amb un acte sobre els reptes de futur que aplega grans noms de la cooperació internacional i el desenvolupament

Pedro Alonso, Delphile Moralis, Peter Simon, Ashok Khosla, Graça Machel, Antoni Vila Bertrán, Chris Elias, SAR Doña Cristina de Borbón y Grecia, Seth Berkley i Jaime Sepúlveda
Redacció
01/07/2022
2 min

BarcelonaLa Fundació ”la Caixa” va celebrar aquest divendres, 1 de juliol, el 25è aniversari del seu Programa de Cooperació Internacional al CosmoCaixa, en un acte amb ponents de primer nivell i representants d’institucions de referència a escala global en l’àmbit de l’ajuda al desenvolupament. També amb l’assistència del director general de la Fundació ”la Caixa”, Antonio Vila Bertrán, i la directora de l’Àrea Internacional de la Fundació ”la Caixa”, SAR Cristina de Borbó i Grècia.

Des del 1997 s’han impulsat un total de 663 projectes en 65 països de l’Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina per generar oportunitats i lluitar contra les desigualtats dels col·lectius més vulnerables, en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Això ha permès arribar a més de 16 milions de persones gràcies al treball amb més de 800 socis i col·laboradors. 

L’acte ha inclòs dues taules rodones sobre salut global i desenvolupament, per reflexionar sobre el present i el futur de la cooperació internacional, especialment sobre els grans reptes i prioritats dels pròxims anys per seguir transformant vides.

Les taules rodones han estat moderades per Jaime Sepúlveda, professor distingit de Salut Global, director executiu de l’Institut de Ciències de la Salut Global de la Universitat de Califòrnia (San Francisco), i Delphine Moralis, directora executiva de la Philanthropy Europe Association (Philea). I han comptat com a ponents amb referents destacats com l’activista Graça Machel, el doctor Pedro Alonso, l’ambientalista Ashok Koshla; Chris Elias (Fundació Bill & Melinda Gates), i Seth Berkley (Gavi, the Vaccine Alliance).

25 anys d’aprenentatges

D’aquests 25 anys, l’entitat ha compartit alguns aprenentatges i reptes, entre els quals destaquen la importància d’unir forces i construir xarxes als diferents països on es treballa; la necessitat d’invertir en recerca i innovació, prioritzant sempre les persones; la transparència com a aval de confiança i la generació de coneixement per augmentar l’impacte, així com la importància d’implicar la societat, les empreses, la filantropia i el voluntariat.

Entre les fites destaquen la creació de convocatòries de suport a projectes de cooperació al desenvolupament i l’acció humanitària; l’obertura de l’oficina de Washington DC per promoure col·laboracions amb els principals organismes i fundacions internacionals, i l’impuls de més d’11.000 llocs de treball a través del programa Work4Progress, especialment adreçat a dones i joves, amb plataformes obertes d’innovació social a l’Índia, Moçambic i el Perú.

També destaca el Programa de Vacunació Infantil, desenvolupat amb Gavi, The Vaccine Alliance (més de 8 milions d’infants vacunats), així com les aliances en la lluita contra la malària amb ISGlobal i la Fundació Bill i Melinda Gates. Així mateix, el projecte MOM, per lluitar contra la malnutrició infantil en col·laboració amb ACNUR (més de 620.000 menors de 5 anys atesos). I cal afegir-hi la mobilització de 612 CooperantsCaixa, voluntaris de l’entitat que han prestat assistència tècnica a 23 països, el total de 18 milions de donacions rebudes, l’organització de 14 exposicions i activitats amb més de 2 milions de visitants, i 17 premis i reconeixements internacionals.

Recentment, el Programa de Cooperació Internacional també ha ajudat a respondre a la crisi humanitària pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. La Fundació ”la Caixa” ha sumat esforços amb ACNUR i Unicef per reforçar-ne l’acció a través d’una aportació total de 2 milions d’euros.

stats