La Fundació Banc Sabadell, al costat del talent i la trajectòria dels joves investigadors

Amb el ferm compromís de promoure la recerca i d'impulsar el talent jove, la Fundació Banc Sabadell organitza anualment guardons de prestigi que reconeixen les iniciatives més rellevants en el camp de la recerca i el coneixement en biomedicina, ciències, enginyeria, investigació econòmica i sostenibilitat marina.

D'esquerra a dreta, Josep Oliu, president de Banc Sabadell; Òscar Marín, president del jurat del Premi a la Investigación Biomèdica; María Mittelbrunn, XVII Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica; Samuel Sánchez, VI Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria; Andreu Mas-Colell, president del jurat del Premi a les Ciències i l'Enginyeria; Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell.
Redacció
02/11/2022
3 min

Estimular l'excel·lència i promoure el coneixement. Aquests són dos dels propòsits fundacionals que mouen la Fundació Banc Sabadell. Des de 1994, l'entitat privada ha impulsat centenars d'activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatiu, científic i cultural, sempre posant l'accent en el foment del talent jove. Una de les accions de la Fundació Banc Sabadell que demostra el seu compromís amb el progrés és la convocatòria anual de guardons que premien la trajectòria i els projectes de persones investigadores del món científic, tecnològic i social. Es tracta dels prestigiosos Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica; Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica; Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l’Enginyeria i Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina.

"Fomentem la innovació entesa com la capacitat de llegir el present per avançar-se al futur, i promovem l'excel·lència donada pel talent, l'esforç i la igualtat d'oportunitats", explica l'entitat. Precisament, el seu compromís amb la innovació i l'ecosistema investigador ha estat reconegut recentment amb el Premi Nacional de Mecenatge Científic 2021, de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.

María Mittelbrunn, premi a la investigació biomèdica

Vídeo

Un dels guardons més prestigiosos que atorga l'entitat és el Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica, que enguany ha arribat a la dissetena edició. El reconeixement busca premiar el talent jove i innovador del camp de la investigació biomèdica i de les ciències de la salut. Aquest 2022, el jurat encapçalat pel doctor Oscar Marín ha atorgat el guardó a la doctora María Mittelbrunn, que ha centrat la seva carrera en la investigació sobre el paper clau que té el sistema immunitari en el control de l'envelliment d'òrgans i teixits.

María Mittelbrunn és doctora en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat Autònoma de Madrid i és científica titular del Consell Superior d'Investigacions Científiques, entre altres. "Estem intentant entendre què tenen en comú diferents malalties associades a l'edat, com les neurodegeneratives, cardiovasculars o metabòliques –explica Mittelbrunn–. La nostra hipòtesi és que totes elles comparteixen el fet de tenir un sistema immunitari deteriorat", apunta.

María Mittelbrunn

Samuel Sánchez, premi a les ciències i l'enginyeria

Vídeo

L'entitat organitza també el Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria. El guardó, convocat amb el Barcelona Institute of Science and Technology, vol reconèixer la trajectòria de joves investigadors que destaquen en camps com les matemàtiques, la química, la física o l'enginyeria. El jurat de la sisena edició, presidit pel professor Andreu Mas-Colell, ha distingit la tasca del doctor Samuel Sánchez i la seva investigació en nanorobòtica.

Samuel Sánchez és doctor en Química per la Universitat Autònoma de Barcelona, professor de l'Icrea i cap de grup i subdirector a l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, entre altres. "Utilitzem tècniques de la química, la nanotecnologia i bioenginyeria per dissenyar petits nanorobots que són nanopartícules que portaran fàrmacs i que es podran autopropulsar dins el nostre cos", sintetitza Sánchez.

Samuel Sánchez

Elena Manresa, premi a la investigació econòmica

Vídeo

La professora Elena Manresa ha estat reconeguda enguany amb el XXI Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica pel seu treball en el camp de la microeconometria i, en particular, per la seva contribució a l'anàlisi de les dades i la seva aplicació a l'estudi de les interaccions socials. El jurat d'aquesta edició, presidit per Teresa Garcia-Milà Lloveras, ha destacat l'alt nivell de creativitat del treball de Manresa i la seva contribució al canvi en l'aproximació de com els economistes aplicats afronten l'anàlisi de noves bases de dades àmplies i complexes.

Les línies de recerca de Manresa se centren en el camp de l'econometria, amb èmfasi en les dades de panel i la incorporació de mètodes de machine learning i intel·ligència artificial. "En l'actualitat, l'ús de noves bases de dades està obrint la porta a poder abordar problemes socials a través de l'evidència empírica", assegura Manresa.

Elena Manresa

La Fundació Banc Sabadell, amb la sostenibilitat

Des de fa anys, la Fundació Banc Sabadell manté un fort compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. En aquest sentit, enguany l'entitat estrena un nou guardó: el Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina. L'objectiu és reconèixer la feina dels científics espanyols en l'explotació sostenible dels recursos marins i en la regeneració del seu capital natural. L'entrega del premi es farà el 15 de novembre a Bilbao.

stats