La Fundació Abertis celebra 25 anys avançant cap a un món més segur, verd i pròsper

Aquest 2024, l'entitat fa un quart de segle que impulsa aliances estratègiques arreu del món per contribuir al desenvolupament de territoris com Espanya, el Brasil, l'Índia, Mèxic i França, entre altres. Des del 1999, ha becat més de 700 estudiants, ha reconegut 200 investigadors i s'ha aliat amb entitats com Unicef o la Unesco.

El castell de castellet, seu de la Fundació Abertis.
Redacció
13/11/2024
3 min

Avançar cap a un món millor. Aquest és l'objectiu que, des de fa 25 anys, fa moure la Fundació Abertis. Es va fundar el 1999 i, des d'aleshores, no ha parat de treballar per aconseguir-ho. Amb el pas dels anys ha dissenyat un full de ruta que té com a pedres angulars de les seves iniciatives la protecció del medi ambient, la promoció de la seguretat viària, l'acció social i la difusió de la cultura. "Són àmbits en els quals, gràcies a l'experiència aportada des d'Abertis, podem contribuir amb un coneixement valuós per facilitar la posada en marxa de projectes que permeten a la societat avançar cap a una mobilitat més eficient i sostenible", explica Elena Salgado, presidenta de la fundació sense ànim de lucre.

Aquest 2024, l'entitat ha preparat un any ple d'activitats per commemorar el 25è aniversari. "Aquesta fita posa en valor un ambiciós projecte que es va iniciar fa 25 anys amb la visió de contribuir, a través del valuós coneixement aportat per Abertis, a facilitar la posada en marxa de projectes que impacten socialment, econòmicament i culturalment en aquells territoris on el grup és present", recorda Salgado. És el cas de països com Espanya, el Brasil, l'Índia, Mèxic o França. "El nostre objectiu és mantenir fort aquest compromís que ens permet avançar com a organització alhora que fa possible impulsar la nostra responsabilitat amb la societat –assegura la presidenta–. Aquest és l'esperit amb què vam néixer i que seguirà actiu en el futur", anuncia.

25 anys de projectes

Durant aquests anys, Fundació Abertis ha fet possible el desenvolupament de desenes de projectes socials, culturals i mediambientals. Hi destaca l'impuls de més de 700 becats arreu del món, a través de la col·laboració amb institucions com la Fundació Carolina, les beques Avenir a França. També ha segellat aliances estratègiques amb entitats dedicades a la promoció del desenvolupament social, mediambiental i cultural com la Unesco, la Creu Roja, el Gran Teatre del Liceu o la Fundació Joan Miró.

Més enllà d'això, la Fundació Abertis també ha pres part en diverses crisis humanitàries. Amb la propagació de la covid-19, per exemple, es va sumar a Unicef en l'esforç per assegurar una distribució equitativa de vacunes contra el virus arreu del món. També va contribuir a revertir els efectes de l'huracà Maria a Puerto Rico, o de l'huracà Otis, a Mèxic, de la mà de la filial mexicana.

Les cinc línies clau

L'activitat de la Fundació Abertis s'articula en cinc línies estratègiques: seguretat viària, medi ambient, acció social, educació i cultura. Quant al primer camp, l'entitat finança un dels programes d'educació viària amb més impacte entre els joves espanyols. Es diu "Tenemos que repetir" i està dirigit per Sebas Lorente, un conegut conferenciant motivacional. Ja hi han participat 16.000 estudiants de 100 centres educatius de tot Espanya en tan sols sis anys. A través d'aquesta acció, la Fundació Abertis busca conscienciar i sensibilitzar els joves sobre la importància de mantenir conductes responsables a l'hora de conduir. L'organisme també és un aliat estratègic d'Unicef des del 2017, amb qui fa accions per promoure una mobilitat segura i sostenible per a la infància a les ciutats i entorns escolars.

En l'àmbit mediambiental, des del 2014, la seu de la Fundació Abertis, el castell de Castellet, és el Centre Internacional de la Unesco per a les Reserves de Biosfera Mediterrànies. Té com a objectiu l'estudi profund de la regió mediterrània i, durant l'any, realitza un munt d'activitats científiques i divulgatives. Pel que fa al coneixement, el 2003, l'entitat va posar en marxa la Xarxa Internacional de Càtedres Abertis, una iniciativa de transferència de coneixement entre universitats i empreses. En els 20 anys que porta en marxa aquesta xarxa, hi han participat prop de 900 investigadors i estudiants provinents de 15 nacionalitats diferents, mentre que més de 200 han estat reconeguts al llarg de les diferents edicions.

Finalment, en la pota cultural, la Fundació Abertis ha trenat una intensa col·laboració amb l'administració i entitats culturals com l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) per portar l'obra d'alguns dels artistes espanyols més importants com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Diego Velázquez i Antoni Gaudí a territoris com França, Itàlia, Estats Units, Argentina, Índia, Puerto Rico, Brasil i Xile. Un exemple recent és el suport a l'exhibició Universo Miró, una mostra itinerant que, gràcies a la col·laboració del Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació i juntament amb la Fundació Joan Miró, ha exposat diverses peces de Miró en ambaixades i consolats de tot el món.

stats