"La història de Catalunya amaga uns quants herois fascinants"
Les fotografies de Bill Armstrong sobre herois i antiherois il·lustren la temàtica de la nova temporada del Palau de la Música Catalana
BarcelonaEl Palau de la Música Catalana acull una exposició del prestigiós fotògraf nord-americà Bill Armstrong que il·lustra la campanya gràfica de la temporada 2024-2025 al Palau. Aquesta campanya gràfica versa sobre la figura de l’heroi i l’antiheroi i té com a lema La música més humana. L’exposició Herois i antiherois. Una aproximació humanista presenta una selecció de les obres que han servit per il·lustrar la imatge gràfica i mostrar-ne, d’una manera molt suggeridora, la temàtica: la fragilitat i fortalesa humana, que és, en essència, la matèria primera dels herois i els antiherois. Aquests conceptes connecten amb el fil conductor de la temporada 2024-25 del Palau, l’heroisme en la música.
"El meu estil és figuratiu, però abstracte. Podem trobar imatges difuminades amb un efecte borrós que desdibuixa les línies i dona rellevància als colors. El meu procés consisteix en agafar imatges. Després les tallo, les acoloreixo o faig un collage per desenfocar-les. Això em permet mostrar una part més espiritual del cos humà", explica a l'ARA Armstrong. L'objectiu del fotògraf és accentuar el caràcter arquetípic de l’ésser humà, que en la seva essència porta la llavor de l’heroi, però també de l’antiheroi. "Les imatges provenen de dues sèries de la meva obra. Unes són de la sèrie Renaissance, que són com estàtues clàssiques que mostren fortalesa i expressen la llibertat en personatges atrapats. Són figures simples i molt grans amb colors molt forts. D'altra banda, podem trobar figures més contemporànies amb un estil fantasmagòric que mostren humans més quotidians lluitant amb l'existència humana i intentant trobar el seu camí. Aquestes imatges, extretes de revistes, em serveixen per retratar la soledat i l'aïllament de l’antiheroi", assegura.
L'accés al Foyer del Petit Palau per veure l'exposició és gratuït. "Jo no sabia gaires coses dels herois catalans a la música, però Orfeu va salvar els argonautes de les sirenes mentre escoltava la música i després, esclar, teniu Sant Jordi, que és el patró de Catalunya i té una història molt romàntica. La història de Catalunya amaga uns quants herois fascinants", resumeix Armstrong.
El fotògraf té moltes ganes de veure com els espectadors interactuen amb la seva obra. "Espero que disfrutin de les imatges i que puguin experimentar una mena d'experiència espiritual, potser una bona meditació. No sé com reaccionarà la gent perquè no són fotografies normals, però crec que poden servir per sacsejar emocions", analitza Armstrong, un nord-americà nascut a Concord (Massachusetts), però establert a Nova York. Llicenciat magna cum laude en història de l’art per la Universitat de Boston, la seva obra fotogràfica, que té com a segell creatiu l’ús del color i el difuminat, troba en la figura humana i en l’art clàssic grec i romà una important font d’inspiració.
A l’exposició al Palau es podran veure fins al 15 de desembre 25 peces de l'obra d'Armstrong. "Tot i que sé tocar blues amb la meva harmònica, no soc un músic professional, però m'agrada escoltar molta música. La música tenia un paper clau en la societat dels anys 60 en la qual jo em vaig criar. The Beatles, Bob Dylan, The Rolling Stones...", diu.
La trajectòria artística d'Armstrong inclou obres a les col·leccions del Philadelphia Museum of Art, Brooklyn Museum, Houston Museum of Fine Arts, Santa Barbara Museum of Art o Getty Center, als Estats Units, i també a diversos països europeus, incloent-hi el Victoria & Albert Museum de Londres o la Bibliothèque Nationale de França. Els Museus Vaticans acullen el mural de nou fotografies que porten com a títol Sistine Chapel Gestures i recullen algunes de les figures més icòniques del monumental fresc que Miquel Àngel va pintar a la Capella Sixtina.
Una idea que impregna una temporada
"Des del Palau volem posar en relleu la figura de l'ésser humà, de les persones que cada dia amb la seva voluntat i resiliència intenten fer millor el nostre dia a dia i, especialment, volem posar en valor aquelles persones que hi ha darrere de la música", recorda Joaquim Uriach al llibre de la temporada 2024-25 al Palau. El president de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana destaca la presència de la figura de l’heroi i l’antiheroi que impregna totes les activitats que tenen lloc al Palau aquesta temporada a través de la programació musical, les activitats complementàries, la imatge gràfica i, també, aquesta exposició.