La rehabilitació sostenible i les comunitats energètiques, protagonistes a Vic

La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible, punt de referència dels edificis respectuosos amb el medi ambient

Les últimes novetats de les empreses i els projectes en els sectors de la bioconstrucció i les energies renovables són els protagonistes de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS).
Redacció
06/02/2024
5 min

VicLa tercera edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible (FECS) arriba consolidant-se com el punt de referència per conèixer les últimes novetats de les empreses i els projectes en els sectors de la bioconstrucció i les energies renovables, un àmbit cada vegada més significatiu de vital importància per al medi ambient.

La fira FECS, que està dirigida tant a empreses, professionals i particulars com a estudiants, se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de febrer al Recinte Firal El Sucre de Vic. L’horari serà de 10 h a 19 h i l’entrada és gratuïta. La programació, que en l’edició anterior va captar l’atenció de 5.800 visitants, es pot consultar a Vicfires.cat o a través dels canals oficials de l’esdeveniment a les xarxes socials. La novetat d’aquesta edició té a veure amb les empreses relacionades amb la bioenergia, que comptaran amb un nou esdeveniment el febrer del 2025 centrat en el sector forestal. La FECS se celebrarà cada dos anys i s'alternarà amb aquest nou esdeveniment.

“La FECS engloba tot el teixit empresarial de les energies sostenibles i la bioconstrucció, i va lligada a totes les àrees de la ciutat, sobretot en l’àmbit de territori i urbanisme. Els objectius de la fira són promoure les energies renovables, la utilització de tècniques de construcció i la rehabilitació sostenible i, per tant, fer edificis més respectuosos amb el medi ambient. Aquests objectius van lligats a l’estratègia de ciutat en què estem treballant des del consistori. El context actual ens ajuda a organitzar una fira com la FECS, que ens permetrà tocar i experimentar de primera mà les novetats del sector”, analitza Bet Piella, regidora de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic.

El recinte firal estarà dividit en dues parts. En una banda hi haurà la gran àrea d’exposició comercial formada per unes 50 empreses expositores, tant de construcció com d’energia. I l’altra banda del recinte es convertirà en l’espai Àgora, una zona destinada als artesans i a les artesanes on es podran veure demostracions d’oficis de la construcció i que servirà de punt de trobada entre professionals del sector per donar a conèixer tècniques tradicionals i de bioconstrucció.

Aquest any la FECS compta amb un ampli programa d’activitats. “La fira engloba activitats centrades en la docència, per formar joves i potenciar els oficis i els materials de bioconstrucció; en la intel·ligència artesanal, ja que volem afavorir les persones, qui hi ha al darrere dels projectes, i en la importància de les dones en aquest sector tan masculí”, argumenta Miquel Escobar, un aparellador que ha ajudat a elaborar el programa d’activitats de la FECS.

Set jornades tècniques de formació i divulgació

La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible posarà especial émfasi en la formació i la divulgació de temes relacionats amb la rehabilitació sostenible i les comunitats energètiques. Les jornades tècniques són gratuïtes, i en alguns casos es requereix una inscripció prèvia.

L'edició del 2023 va comptar amb gairebé 6.000 visitants.

L’espai Àgora de la fira serà una zona alternativa amb molta activitat programada i que acollirà dues trobades rellevants. D'una banda, i vist l’èxit de l’edició passada, la fira acollirà la 2a Trobada d’Oficis i Artesans de la Bioconstrucció i l’Autoconstrucció. En aquest sentit, durant els tres dies de fira, a l’espai Àgora els artesans i les artesanes realitzaran demostracions i tallers de construcció amb terra, calç, fusta, volta catalana, canyes, palla o pedra. El públic ho podrà seguir, tocar i experimentar en directe, així com conèixer projectes d’obres en procés d’execució, ampliar coneixements i establir contacte amb professionals del sector. La trobada serà també un espai per crear i establir complicitats i sinergies entre professionals de la bioconstrucció i l’autoconstrucció.

D’altra banda, la tercera edició de la fira vol donar visibilitat al paper de la dona en el sector de la construcció, tan masculinitzat: des de la FECS s’ha organitzat la 1a Trobada de Dones Constructores amb l’objectiu de donar el punt de vista femení de les obres: “La construcció des de dins, amb ulls de dona”.

Dins de l’espai Àgora s’ha programat una taula rodona amb més de 20 dones constructores per debatre i posar en comú diferents situacions de la dona en el món de les obres i de la construcció. La programació d’activitats a l’espai Àgora es pot consultar a la pàgina web de Vicfires.cat

La FECS és una fira amb molta activitat que permet completar la visita amb exposicions, formacions i tallers. D’entre la gran diversitat d’activitats paral·leles destaca una formació sobre sostenibilitat energètica, una activitat per a les escoles sobre iniciació a la construcció amb fusta i les exposicions Arquitectura amb terra - Bioarquitectura i Terra Award.

Vic aposta per la construcció sostenible

L’Ajuntament de Vic vetlla per l’aposta de la bioconstrucció en les reformes dels edificis a través del projecte Sumem Patrimoni. “Vic té un patrimoni històric molt valuós i el repte és conservar-lo, però alhora fer la transició energètica”, explica la regidora Piella. En el sector de l’energia es treballa conjuntament amb OECoop, una cooperativa de segon grau, única a Catalunya i amb seu a Vic, que fa de paraigua de diferents comunitats energètiques per assessorar i donar suport en la gestió.

L’Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic tira endavant la FECS amb el suport de diverses entitats i associacions dels sectors relacionats: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Institut Català de l’Energia (ICAEN), Agència Local de l’Energia d’Osona (ALEO), Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Centre de la Propietat Forestal, Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), Solartys, AICO, FEGICAT, UNEFCAT, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya - Demarcació de les Comarques Centrals, Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, Gremi de Fusta i moble de Catalunya i Incafust.

LES DIFERENTS JORNADES:

Jornades tècniques d’intel·ligència artificial a l’arquitectura. Noves eines per a noves mirades de futur (15/02 - Edifici El Sucre - Auditori).

Jornades tècniques de l’Agència de Residus de Catalunya. La utilització dels àrids reciclats. La llana com a recurs. (15/02 - Recinte Firal El Sucre - Auditori 2).

Jornades tècniques per l’impuls de les instal·lacions fotovoltaiques. Impuls de les comunitats, gestió de la demanda i connexió de l’autoconsum. (15/02 - Recinte Firal El Sucre - Auditori 1).

Jornades tècniques destinades a la indústria. Més enllà de l’autoconsum a l’empresa. La descarbonització de la indústria, la gestió de l’energia i les comunitats energètiques. (16/02 - Recinte Firal El Sucre - Auditori 2).

Jornades tècniques de rehabilitació d’edificis. Experiències de rehabilitació d’edificis. (16/02 - Recinte Firal El Sucre - Auditori 1).

Jornades tècniques sobre les comunitats energètiques. Trobada formativa per a comunitats energètiques. (17/02 - Recinte Firal El Sucre).

Jornades tècniques sobre descarbonització. La descarbonització i la gestió energètica dels edificis. (17/02 - Recinte Firal El Sucre - Auditori 1).

Trobareu tota la informació en aquest enllaç.

stats