Arriba el FIE2023, la jornada sobre el futur de la indústria i de l'energia a Catalunya

El Fòrum Indústria i Energia, que tindrà lloc el 13 de setembre a Barcelona, comptarà amb la intervenció de ponents dels mons de la política i de la indústria. Junts, analitzaran les claus per avançar cap a la descarbonització reforçant, alhora, la competitivitat del sector.

L'energia eòlica, una de les principals de les renovables.
08/09/2023
3 min

Quins engranatges pot activar la indústria catalana per caminar cap a la transició energètica sense perdre competitivitat? Aquest és un dels grans interrogants que centrarà l'edició d'enguany del Fòrum Indústria i Energia (FIE), la primera jornada de l'Estat que inclou de forma transversal tots els actors implicats en la gestió energètica de la indústria a escala local, autonòmica i europea. Per analitzar-ne totes les cares, la cita reunirà autoritats de renom, així com tècnics i representants de les diferents branques d'activitat de la indústria catalana. La trobada, que compta amb la col·laboració del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i Foment del Treball, se celebrarà el 13 de setembre a l'espai DFactory Barcelona. Podeu consultar el programa en aquesta pàgina web.

La jornada arriba en un moment en què la indústria catalana està immersa en la recerca de mètodes i mecanismes que l'ajudin a aconseguir la descarbonització de les seves plantes sense renunciar a l'augment de la competitivitat. Per aprofundir-hi, el programa comptarà amb ponents de primer nivell, com els expresidents de la Generalitat de Catalunya José Montilla i Artur Mas, que protagonitzaran una conversa sobre l'estat actual de la indústria catalana i els camins que hauria d'agafar en un futur, en matèria d'energia. Aquest serà un dels primers plats forts de la cita, que arrancarà amb les intervencions de Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al CZFB; Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; i Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. La clausura anirà a càrrec d'Héctor José Gómez Hernández, ministre d'Indústria, Comerç i Turisme de l'estat espanyol.

Cap a la descarbonització

La jornada inclourà una taula rodona per analitzar l'estratègia comuna per a l'autonomia energètica que està desplegant la Unió Europea d'ençà de la pandèmia i de l'esclat de la guerra a Ucraïna. Hi prendran la paraula Salvador Illa, cap de l'oposició de Catalunya; Ruud Kempener, membre del gabinet de la Comissaria d'Energia de la Unió Europea, i Mariano Marzo, catedràtic emèrit de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB. "La transició energètica a Europa ha de mirar cap a la descarbonització, però l'ha de saber compaginar amb els interessos industrials, l'ocupació del sector, les capacitats cientificotècniques i l'equilibri social", ha avançat el catedràtic.

La trobada també inclourà una taula rodona en què representants de patronals i indústries de Catalunya analitzaran les necessitats energètiques del sector, així com diverses ponències sobre els models de gestió energètica eficient de la indústria. Hi participaran empreses como Forestalia i Levitec, i entitats públiques com L'Energètica.

Planta de plaques fotovoltaiques.

Poc pes de les renovables

El FIE2023 també servirà per presentar l'informe D'on ve l'energia que fa servir la indústria?, que ha analitzat l'origen de l'energia que utilitza el sector productiu amb dades del 2021. "Amb aquest informe volem aportar dades específiques sobre el món industrial, perquè sovint es fa seguiment de les renovables en la generació elèctrica del país, però no es clava la mirada en la indústria com a consumidora final d'energia", emmarca Juan Francisco Caro, director de la consultora Opina 360, que s'ha encarregat d'elaborar l'estudi. El document analitza l'evolució i la situació actual del consum de la indústria per mostrar com està canviant el perfil de les fonts energètiques i el camí que resta cap a la transició verda.

"Durant els últims anys, el gas natural ha anat guanyant protagonisme a la indústria espanyola i ja supera el 43% del total d'energia que consumeix", avança l'expert. En canvi, les fonts renovables encara tenen camp per córrer. "Tenen un pes petit, inferior al 10%", xifra.

Si el focus es fixa en l'àmbit català, la tendència és lleugerament diferent. Si bé el 46% de l'energia consumida per la indústria prové del gas natural, la de fonts renovables s'enfila fins al 20%, segons les darreres dades de l'Institut Català d'Energia. De totes maneres, l'informe dibuixa un panorama tant català com espanyol en el qual les renovables tenen marge de millora: el pla Repower EU fixa com a objectiu per al 2030 arribar al 45%.

La presentació anirà a càrrec de Caro, juntament amb Pere Palacín, catedràtic de l'IQS - Universitat Ramon Llull. La cita es completarà amb una sessió en què representants d'agències energètiques de diferents punts de l'Estat compartiran idees, projectes i possibilitats de col·laboració.

stats