Una feina digna, un encaix possible

Facilitar la integració laboral de les persones amb problemes de salut mental, amb suport tant a les empreses com a les persones, és l'objectiu d'Incorpora Salut Mental, de la Fundació ”la Caixa”

L’ocupació facilita el reconeixement social, fomenta la vida independent i contribueix al benestar i la salut, també en el cas de persones amb problemes de salut mental
Redacció
14/10/2022
3 min

Tenir una feina, tenir una ocupació, suposa en general una magnífica oportunitat per desenvolupar-se. Facilita el reconeixement social, fomenta la vida independent i contribueix al benestar i la salut. Per descomptat, també en el cas de les persones amb problemes de salut mental. Ajudar aquest col·lectiu a aconseguir la inserció laboral, també donar eines i suport a les empreses perquè sigui un èxit, i combatre l’estigma que hi ha sobre les malalties mentals a la feina, és l'objectiu d'Incorpora Salut Mental, que és una línia del programa d'integració sociolaboral de Fundació "la Caixa".

S'impulsen oportunitats laborals per a persones amb problemes de salut mental a empreses de tot el territori espanyol a través de les entitats de la Xarxa Incorpora, s'empodera els professionals de la Xarxa Incorpora perquè facilitin l’accés al mercat laboral a les persones amb problemes de salut mental a través d’itineraris d’inserció laboral, i s'ofereix assessorament i suport gratuïts a les empreses que tenen als seus equips persones amb problemes de salut mental.

Cicle de Podcasts

La Mari, a la imatge amb una amiga, és una de les protagonistes del Cicle de Podcasts del programa Incorpora de Fundació "la Caixa"

Valgui com a dada que el projecte va completar fins a 2.766 insercions laborals durant el 2021. I molts dels beneficiaris del projecte volen compartir-ho amb la societat. Es tracta del Cicle de Podcasts del programa Incorpora de la Fundació "la Caixa", una sèrie de documentals en primera persona sobre la importància de l'ocupació en el cas de persones amb problemes de salut mental que compta amb la narració del periodista Manuel Jabois.

Són les històries d'inserció laboral que ens expliquen el Javier, la Mari, la Tania i la Jenni. A més, en el cinquè capítol qui agafa la veu són els altres protagonistes, els professionals que, amb la seva feina diària, acompanyen els i les participants d'Incorpora perquè aconsegueixin els seus objectius: són el tècnic d'Incorpora Daniel Cembrero i Jonatan Tovar, ocupador en una de les empreses que és dins el programa.

Escolta els seus testimonis aquí.

El Javier, un altre dels qui han volgut compartir la seva experiència, és un apassionat de les alçades

La tasca té una gran transcendència si partim de la base que el 25% dels ciutadans europeus experimentarà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, o que la depressió ja és la segona causa d'incapacitat arreu del món, segons l'Organització Mundial de la Salut. A Espanya, en concret, és la segona causa de baixa laboral, d'incapacitat permanent o de jubilació anticipada, només superada pels trastorns osteomusculars.

La depressió és la segona causa d'incapacitat laboral

Com a causa derivada, el cost econòmic dels trastorns de salut mental a Europa s’estima en 240 bilions d’euros anuals. Els costos directes, com les despeses de farmàcia, suposen menys de la meitat d’aquesta xifra. La quantitat més gran, uns 136 bilions d’euros, remet a la pèrdua de productivitat produïda, en part, per l’absentisme laboral.

FAQs sobre salut mental
  • Què és la salut mental? Segons l’OMS, la salut mental és l’estat de benestar emocional, psicològic i social que permet a la persona ser capaç de realitzar-se, fer front a l’estrès normal de la vida, treballar de manera productiva i ser capaç de contribuir i participar en la seva comunitat.
  • Com es pot veure afectada la salut mental d’una persona? La salut mental d’una persona es pot veure afectada per diverses circumstàncies, siguin de naturalesa individual o social. Això pot desembocar en problemes de salut mental, que es manifesten amb una disfunció del pensament, les emocions o el comportament de la persona i que en cada cas afecten d’una manera diferent. Les estadístiques mostren que una de cada quatre persones experimentarà un problema de salut mental al llarg de la vida.
  • Una persona amb un problema de salut mental pot adaptar-se a la feina a l’empresa ordinària? És important tenir en compte que els problemes de salut mental tenen diferents graus i es manifesten de manera diferent en cada persona. En la majoria de les ocasions, no incapaciten totalment per a la vida laboral, tot i que sí que poden comprometre alguna habilitat o competència, que es pot recuperar. Està demostrat que les persones amb problemes de salut mental no només poden treballar a l’empresa ordinària, sinó que tenen unes expectatives de feina realistes i estan motivades.
  • Quins beneficis reporta la feina a aquestes persones? Treballar i tenir una rutina laboral facilita que la persona estructuri el seu projecte de vida i li atorga un paper actiu a la societat, la qual cosa n’augmenta l’autoestima i el benestar. En el cas de les persones amb problemes de salut mental, la feina és a més un element clau en el seu procés de recuperació. Lamentablement, sovint la manca de consciència social, la discriminació, el prejudici i l’estigma associat a la salut mental comporta que aquestes persones siguin un dels grups de població amb una taxa d’atur més elevada.
  • A quina mena de feines poden accedir? Una persona amb problemes de salut mental pot accedir a qualsevol feina per a la qual reuneixi les competències que s’hi necessiten, ja que el diagnòstic no és determinant a l’hora de valorar-ne les competències professionals, la formació o l’experiència que pugui tenir. A més, els professionals d’Incorpora garanteixen que, en tots els processos d’inserció laboral, la persona compleix els requisits de l’oferta i que les condicions de salut són les òptimes per integrar-se en un lloc de treball.
  • Una empresa contractant té dret a conèixer el problema de salut mental de la persona? No, ja que la Llei de prevenció de riscos laborals 31/1995, a l’article 22.4, empara el dret de la persona que la seva informació mèdica estigui restringida al personal mèdic i a les autoritats sanitàries que portin a terme la vigilància de la salut. Per això, si no és que el treballador en dona el consentiment exprés, aquesta informació no es facilita a l’empresa. No obstant això, amb cada inserció, el tècnic d’inserció laboral exposa a cada equip les pautes que cal seguir en cada cas.
  • Com ajuda Incorpora les empreses? Des de les entitats del programa Incorpora s’analitzen les necessitats de cada empresa i es dissenya, en cada cas, un pla a mesura que inclou no només la incorporació al lloc de treball de la persona, sinó l’adaptació i el manteniment posterior. A més, els professionals ofereixen assessorament sobre incentius fiscals i plans personalitzats de selecció i formació.
  • Una empresa pot sol·licitar assessorament a Incorpora per obtenir suport en el cas de persones amb problemes de salut mental que no hagin estat contractades a través del programa? Sí, la voluntat d’Incorpora Salut Mental és que el suport i l’assessorament del programa arribin a totes les empreses i vagi més enllà de les persones candidates: -A aquelles empreses que ja tinguin a les seves plantilles persones treballadores amb problemes de salut mental, independentment de si les han contractades a través del programa o no. -A aquelles que volen ser inclusives però, abans de fer el primer pas, volen rebre informació sobre el programa i el seu funcionament. -A aquelles que estan interessades a incidir en el benestar i la salut mental de totes les persones de l’empresa, tinguin o no un problema de salut mental.
  • Com contribueix una empresa en la contractació de persones amb problemes de salut mental? Les empreses que promouen la contractació de persones amb problemes de salut mental faciliten la normalització de la situació laboral d’aquestes persones, i en milloren la qualitat de vida i ajuden a posar fi a l’estigma social que hi ha sobre elles, alhora que fomenten la diversitat en el lloc de treball. Amb tot això, aquestes empreses es converteixen en un exemple per a altres companyies i per a la societat en general, i impulsen, així, la responsabilitat social corporativa.
  • Com ajuda Incorpora Salut Mental als professionals de la inserció? Amb l’objectiu de millorar les habilitats a l’hora d’impulsar la integració sociolaboral de persones amb problemes de salut mental, Incorpora Salut Mental posa a disposició dels professionals, pertanyin o no al programa Incorpora, un seguit d’eines i recursos formatius relacionats. A més, també ofereix un servei de suport especialitzat a través de l’Oficina Tècnica d’Incorpora Salut Mental, on aquests professionals de la inserció podran rebre assessorament en matèria d’assistència a persones amb problemes de salut mental.

EINES I SUPORT D'INCORPORA SALUT MENTAL

Empreses

Suport gratuït especialitzat per a empreses

Curs online de suport en la integració laboral de persones amb trastorn mental

(Curs disponible només en castellà)

Fomenta la RSC de la teva empresa a través de la inserció laboral

Professionals de la inserció laboral

Suport especialitzat per a professionals

Curs online d’integració laboral de persones amb trastorn mental

(Curs disponible només en castellà)

Persones

Com t’ajudem

Estem a prop teu

stats