Una explosió sensorial per descobrir els colors del món
Fins al 10 d’abril podeu veure al Museu de la Ciència CosmoCaixa l’exposició ‘Colors del món’, que compta amb una interessant proposta d’activitats per descobrir en família
El món es pot mirar de moltes maneres. I amb totes aprendrem coses noves. Al Museu de la Ciència CosmoCaixa ens proposen, fins al 10 d’abril, acostar-nos a la gran varietat de paisatges que ens regala el nostre planeta i als colors que els caracteritzen amb l’exposició Colors del món.
A través de 70 instantànies de grans fotògrafs del National Geographic, la mostra convida els visitants a reflexionar sobre el color, un element capaç d’influir en la manera com percebem el món i com ens hi sentim. Com explica Javier Hidalgo, cap d’Exposicions de Ciència de la Fundació ”la Caixa”, proposen "un viatge al voltant del món que podem fer des de diferents enfocaments": "Hi ha una perspectiva tècnica, a partir de la mateixa fotografia en si, però també una perspectiva més científica, ja que parlem de color". Però és una mostra que també té un clar component mediambiental i social, "i una darrera perspectiva molt interessant –remarca Hidalgo– que és l’emocional, la de la percepció". "I poso un exemple. El color vermell al Japó i l’Índia es perceben com a puresa, mentre que a l’Àfrica és el color del dol i a les cultures més occidentals l’identifiquem amb la força i el valor. Justament per això convidem el visitant a fer aquest treball d’introspecció sobre com se sent davant de cada fotografia", conclou.
El color nostre de cada dia
El director del Museu de la Ciència CosmoCaixa, Valentí Farràs, destaca que, més enllà de l’atractiu visual de la mostra, aquesta encaixa perfectament amb la voluntat del museu que sempre hi hagi interactivitat i experimentació en les seves propostes. "Aquesta exposició ens dona l’oportunitat de parlar de la llum i el color, però també, en el terreny antropològic i social, ens permet abordar com s’interpreten els colors en diferents latituds", explica, alhora que destaca també el vessant de respecte pel medi ambient i d’estimular la curiositat del visitant. En aquest sentit, Farràs destaca les activitats familiars que han programat per als caps de setmana, com la visita guiada Per què el cel no sempre és blau?, on hi ha molts experiments al voltant del color. "I també hem ideat un taller molt interessant sobre la llum i el color en què expliquem, precisament, d’on ve el color, per entendre la màgia que hi ha al darrere del color que nosaltres percebem", afegeix.
Les 70 fotografies s’han distribuït en 7 àmbits que recullen 10 imatges il·lustratives dels 7 colors de la mostra, a partir d’una àmplia gamma de grocs, taronges, vermells, violetes, blaus, verds i blancs. Instantànies precioses on podem copsar els seductors blaus de la llum del matí, els intensos verds dels camps o dels daurats de les fulles de la tardor. Com conclou el director del Museu de la Ciència CosmoCaixa, Valentí Farràs, aquesta exposició "és un imperdible, ja que en podem gaudir amb tota la família". "Tots hi descobrirem coses que no sabem", afegeix.
7 colors, 7 maneres de mirar el món
Blanc
Color eteri i immaculat. El color del no-res i de tot. La delicadesa del blanc es pot veure en les plomes suaus d’un martinet blanc o en la fina membrana d’on ou de cigne acabat de trencar.
Groc
El color del sol que il·lumina el planeta i que ens proporciona escalfor i creixement. És el color de la serenitat dels camps de blat.
Taronja
El color del capvespre, tonalitat amable que és el pont entre la claror i la foscor.
Vermell
El color del poder i l’atracció. El color de la lava que emergeix d’un volcà o de flors que atrauen de manera irremeiable insectes i ocells. El color del foc i la passió que no deixa espai per a les subtileses.
Violeta
Un color de tonalitats infinites que és l’albada, però que també és misteri. Un color potser discret, però insistent i seductor.
Blau
Sens dubte, el color del planeta Terra, arrelat profundament a la cultura humana. Un color que relacionem amb la melangia però també amb l’esperança.
Verd
El color de la vida. El del primer brot d’una planta, símbol del renaixement i la frescor. El color que ens manté vius a tots.
Activitats per a les famílies
Atenent a la vocació divulgativa i interactiva del Museu de la Ciència CosmoCaixa, els dissabtes i diumenges, les famílies podran fer la visita guiada Per què el cel no sempre és blau? Des de la perspectiva científica i artística, podran comprendre què és el color, descobrir-ne els aspectes més bàsics i comprovar la importància que té no només en la natura, sinó també en la societat i les cultures. D’altra banda, fins al 26 de març, els caps de setmana i festius es farà el taller familiar Llum i color. Experiments per interpretar fenòmens òptics, on els participants podran experimentar amb les lleis de la reflexió i la refracció, la descomposició de la llum blanca, la bioluminescència, la fluorescència, etc., i trobar d’aquesta manera la clau per interpretar diversos fenòmens òptics. Una activitat recomanada per a famílies amb infants a partir de 10 anys. Trobeu tota la informació a: https://cosmocaixa.org/ca/cosmocaixa-barcelona