L'Albània-Suïssa, un duel d'històries creuades que transcendeix el futbol
Tots dos països comparteixen un gran nombre de persones de cada un d'ells tenen orígens en el país veí
BarcelonaGairebé 1.400 quilòmetres separen les fronteres de Suïssa i Albània, però la seva proximitat cultural és molt més estreta del que diu aquesta distància. Aquest dissabte (15 h), tots dos països s'enfrontaran en la seva estrena a l'Eurocopa de França. Ho faran a l'estadi Félix-Bollaert de la nòrdica ciutat de Lens, que serà testimoni de l'estrena d'Albània en una Eurocopa.
Dues de les seleccions que comparteixen grup amb França tenen llaços culturals que es traslladen en històries creuades d'albanesos que viuen i juguen a Suïssa, i de suïssos d'origen albanès. Un gran exemple d'aquests nexes d'unió són els germans Xhaka: Taulant, que defensarà els colors d'Albània, va néixer a Pristina (Kosovo), poc abans que la seva família marxés d'Albània a en l'antiga Iugoslàvia. Ara juga al Basilea, on va néixer el seu germà Granit, recentment fitxat per l'Arsenal. Ell, a diferència del seu germà gran, defensarà els colors suïssos.
Els Xhaka, però, no són els únics casos que exemplifiquen les emigracions per la Guerra dels Balcans. Admid Mehmedi també juga amb Suïssa i, tot i néixer a Macedònia, com Blerim Džemaili, és descendent d'albanesos. També té orígens albanokosovars Shani Tarashaj, nascut a Suïssa. Prop d'Albània, a Kosovo, van néixer Xherdan Shaqiri i Valon Behrami, dues de les estrelles d'una selecció suïssa plena de cultures connectades per onades migratòries similars.
A l'altre combinat, l'albanès, s'hi troben fins a vuit jugadors amb la nacionalitat suïssa. Bona part dels jugadors internacionals d'aquest combinat, a més, s'han format o juguen en l'actualitat en la lliga de Suïssa. Els helvètics parteixen com a favorits en la lluita per la segona plaça del Grup A, per bé que mai ha superat la fase de grups d'una Eurocopa. Fins ara s'hi havien classificat tres cops (Anglaterra 1996, Portugal 2004 i la que van organitzar, de Suïssa i Àustria el 2008), i en tots ells es van quedar a la fase de grups. Només en l'edició que van organitzar van aconseguir guanyar un partit d'Eurocopa.
La debutant Albània, per la seva banda, arriba a aquesta Eurocopa com una de les revelacions. A la fase de classificació va classificar-se per darrere de Portugal, deixant a seleccions amb major renom i potencial com Sèrbia o Dinamarca. Bona part dels seus èxits ha estat la incorporació de diverses fornades de jugadors expatriats, alguns d'ells totalment aliens a la cultura i, fins i tot, llengua albaneses.
Cap dels futbolistes involucrats en aquests intercanvis culturals ha parlat sobre el tema durant la concentració, però si que s'hi ha referit un altre dels membres de l'equip suís, el porter del Borussia Mönchengladbach Yann Sommer". És un duel entre amics, molts hem compartit centres de formació. Però quan comenci el partit, cada un defensarà la seva selecció".