Eugin prediu la probabilitat d’embaràs en reproducció assistida
Científics del Grup Eugin han desenvolupat un algoritme que fa servir la intel·ligència artificial per predir amb exactitud la probabilitat d’embaràs en dones que se sotmeten a processos de reproducció assistida
EXPECTmore, un algoritme desenvolupat per científics del Grup Eugin, fa servir la intel·ligència artificial per predir amb exactitud la probabilitat d’embaràs en dones que se sotmeten a processos de reproducció assistida.
Des que va néixer la primera nena concebuda mitjançant fecundació in vitro, el 1979, més de 8 milions de nadons han vingut al món a través de tècniques de reproducció assistida. En aquests més de 40 anys, la investigació científica i tecnològica ha permès un desenvolupament vertiginós en aquest àmbit, tant en procediments com en resultats, i en línia amb les demandes d’una societat que, cada vegada més, troba en aquests procediments grans aliats per concebre un fill.
Al començament d’Eugin, l’any 1999 a Barcelona, les tècniques de reproducció assistida començaven tímidament a considerar-se una opció, sobretot entre parelles amb problemes per tenir descendència. “Tot i que aquesta àrea de la medicina sempre ha anat molt lligada als avenços científics, llavors no es podia ni imaginar que tan sols dues dècades més tard podríem oferir a les pacients opcions com la vitrificació d’òvuls per preservar la seva fertilitat, tractaments especialitzats com l’ovodonació o eines per realitzar aparellament fenotípic i genètic molt precises”, assenyala Rita Vassena, directora científica del Grup Eugin.
Per arribar fins aquí, l’aposta per la investigació ha estat clau. En el cas d’Eugin, gran part d’aquesta activitat es du a terme al laboratori d’investigació bàsica propi que té al Parc Científic de Barcelona, dirigit per Vassena i compost per un equip de 12 professionals dedicats íntegrament a aquesta missió, així com al laboratori de reproducció assistida del seu centre del carrer de Balmes, 236, de Barcelona.
Aquí i ara: intel·ligència artificial com l’EXPECTmore per personalitzar els tractaments
En els darrers anys, el Grup Eugin ha apostat per implementar la tecnologia més capdavantera en els tractaments que posa a disposició dels seus pacients. “Fa anys que treballem en intel·ligència artificial en línia amb els objectius d’aplicació de la medicina basada en l’evidència científica i l’aposta per la investigació. Gràcies a la seva aplicació, podem oferir una reproducció assistida personalitzada basada en el cas particular de cada pacient”, subratlla Vassena.
La revolució més important ha estat implementar en els seus procediments un algoritme pioner basat en intel·ligència artificial, anomenat EXPECTmore, que prediu amb exactitud la probabilitat d’embaràs en dones que se sotmeten a processos de reproducció assistida. Fins ara aquestes prediccions es feien segons l’històric dels resultats de pacients anteriors, per franges d’edat, i s’obviaven variables com la reserva ovàrica de la pacient o la qualitat seminal de la seva parella. Just en aquest punt és on actua EXPECTmore, que fa servir més de 200.000 dades per ajustar aquestes probabilitats esperades d’embaràs per a cada cas i, a la vegada, ofereix informació als pacients per identificar les parcel·les sobre les quals ells mateixos poden exercir canvis per millorar el seu pronòstic. L’eina estarà disponible des de la primera visita a Eugin, i serà el metge qui donarà tota la informació a la pacient i l’ajudarà a escollir el millor tractament per a ella.
També gràcies a la intel·ligència artificial, científics d’Eugin han desenvolupat, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació d’Intel·ligència Artificial del CSIC, un algoritme que pot identificar la dosi òptima de medicació per a l’estimulació ovàrica que requereix una pacient en un cicle de fecundació in vitro. “Aquest model, desenvolupat a través de machine learning [aprenentatge automàtic], prescriu amb la mateixa precisió i fiabilitat que un metge, i complementa les decisions que pren aquest”, indica Vassena.
El que ve: genètica reproductiva i tractaments especialitzats
Els propers anys es preveu que l’àrea de la fertilitat i la reproducció assistida es continuï desenvolupant en la línia de la intel·ligència artificial, en pro de tractaments cada vegada més personalitzats. Així mateix, Vassena assenyala que aquest sector passarà també per una aplicació cada vegada més important de la genètica reproductiva a la població general, gràcies a la qual cosa es podrien prevenir malalties genètiques greus en els sis de cada 1.000 infants que normalment se'n veuen afectats.
“A més, afrontem el repte del retard de la maternitat, cosa que comportarà l’extensió de tractaments especialitzats com l’ovodonació, àrea en la qual a Eugin som pioners, i de procediments com la vitrificació oocitària”, conclou Vassena.