Un Estel de Llum il·lumina aquest Nadal el Pati de l’IEI
Un espectacle que combina llum i música i que completa el projecte de l’any anterior
L’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida va inaugurar dijous 28 de novembre la seva proposta d’il·luminació per a aquestes festes, titulada L’estel, un regal de llum, un muntatge que es podrà veure fins al 7 de gener, cada vespre, de 17:30 a 20:30 hores.
La inauguració va estar presidida per la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, i el director de l’IEI, Andreu Vàzquez. També hi van assistir els diputats Jordi Verdú i Joan Gilart i les diputades Sandra Marco i Cristina Morón.
L’estel, un regal de llum ve a completar el projecte de l’any passat de l’arbre Tots som Nadal, perquè “tot arbre té un estel”, ha explicat Rufach. En aquesta ocasió, un estel de 7,5 metres d’alt per 7,5 metres d’ample que està acompanyat d’un gran espectacle de llum que posa la coreografia a una banda sonora d’inspiració nadalenca. En total, 75 metres de tires led, seixanta projectors robotitzats i una màquina de fum baix.
Tot plegat forma part d’un projecte que té el seu punt de partida en el fet que les llums de Nadal no són només elements decoratius, sinó que també tenen una importància emocional i simbòlica que enriqueix la temporada festiva per a molts, i de moltes cultures diferents. L’IEI regala a la ciutadania, doncs, un estel que vol ser la llum que ens marca el camí, que ofereix una experiència màgica a petits i grans i que busca consolidar el Pati de l’IEI com un espai de trobada durant les festes.
I és que L’estel, un regal de llum no només simbolitza l’esperança i la renovació pròpies d’aquestes dates, sinó que també reforça el paper de la cultura com a motor de cohesió i dinamització social.
El muntatge té una part constructiva i una altra de més tecnològica i presenta dues vessants. Una d’elles més decorativa, que impacta de dia i de nit, formada per un gran estel que presideix un espai escènic situat al Pati i que esdevé un element de decoració. L’altra, només operativa quan es fa fosc, quan l’estel brilla amb llum pròpia per jugar amb l’edifici, que pren vida per tal de coreografiar amb la il·luminació de les barres de leds instal·lades en els seus relleus, una arquitectura que es transforma a partir de les variacions lumíniques coordinades amb la banda sonora pensada per a l’ocasió.