Un codi ètic per afavorir els valors positius de l’esport
Document del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat per potenciar el bon comportament
BarcelonaNingú dubta de la capacitat que té l’esport per transmetre valors positius. La tolerància, el respecte, la responsabilitat, la cooperació i el compromís sempre han sigut sinònims del joc net. Però què passa quan s’ha de suspendre un partit de futbol perquè els pares dels jugadors es barallen abans que es comenci a disputar? Què passa quan hi ha marginació explícita entre companys, quan no es respecten les decisions arbitrals o s’incompleixen les normes? El Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat, de la mateixa manera que ho fan la resta de consells esportius de Catalunya, fa temps que treballa de bracet del Consell Català de l’Esport en la promoció dels valors en l’esport com un element diferenciador especialment en la pràctica dels jocs escolars. La necessitat de traslladar de la teoria a la pràctica aquesta transmissió de valors positius a favor del joc net ha fet que el comitè ètic del Consell Esportiu de l’Hospitalet hagi presentat recentment un codi ètic per donar a conèixer quin hauria de ser el comportament de tots els protagonistes de l’esport en les competicions que s’organitzen des del Consell.
“Especialment a través de la televisió, tots hem vist comportaments en el terreny de joc que no són exemplars. Des del Consell Esportiu de l’Hospitalet entenem l’esport des d’un doble vessant. D'una banda, la competitiva, perquè l’esport és competició i sense competició no hi ha esport. Però, de l'altra, també des del vessant formatiu, ja que si parlem de formar tècnicament els esportistes també els hem de complementar la formació com a ciutadans i ciutadanes. És en aquest aspecte on els valors entren en joc i el que volem transmetre treballant en positiu i, d’alguna manera, per aconseguir resultats”, explica Cristian Alcázar, president del Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat i tinent d’alcalde d’Esports i Joventut de l’Ajuntament d’aquest municipi.
Implicació de tots els actors
El codi ètic creat a l’Hospitalet neix amb la voluntat d’implicar totes les persones involucrades en el món esportiu, des dels mateixos jugadors fins als familiars, passant pels entrenadors, els monitors i els tutors de joc. A més, també es dirigeix a les entitats organitzadores de competicions, com ara clubs, centres educatius, administració pública i, fins i tot, mitjans de comunicació. “És una de les peces importants de la societat. Avui en dia tot és comunicació i, per tant, el fet de tenir la seva complicitat és molt important. A nivell local, la nostra relació amb els mitjans és molt intensa i entenem que s’han de comprometre amb un estil de comunicació respecte als jocs escolars que vagi amb la lògica dels valors dels mateixos jocs. Els interpel·lem perquè s’hi puguin sumar i, d’aquesta manera, anar tots en la mateixa direcció”, assenyala Alcázar.
Amb gairebé 8.000 participants durant la temporada 2016/2017 i més de 330 equips en diferents disciplines esportives que inclouen diferents edats, el Consell Esportiu de l’Hospitalet és conscient que resulta pràcticament utòpic que les competicions que organitza transcorrin sense cap tipus de problema disciplinari. Tot i això, la seva voluntat és que tots els participants observin el codi ètic, el compliment del qual s’encarregarà de vetllar el mateix comitè ètic del Consell. “En el moment que les entitats de la ciutat signin la seva adhesió al codi, hi hagi un compliment efectiu i cert control, en farem una avaluació de seguiment”, assenyala Alcázar. Les sancions tampoc es descarten, però, en aquest cas, amb actuacions que permetin revertir dinàmiques i tendències. “Es tracta de posar la gent davant del mirall perquè vegin quin ha sigut el seu comportament i veure com poden enfocar-lo d’una manera diferent”, afegeix. Com a exemple, Alcázar cita l’actuació del Consell en el cas d’un partit de futbol que es va haver d’anul·lar fa uns mesos a la ciutat perquè els pares dels joves jugadors es van barallar abans que s’iniciés. El comitè ètic del Consell va organitzar una sessió formativa per als pares dels dos equips i després se’ls va convidar a disputar el partit entre ells per exemplificar quin ha de ser el seu comportament i com s’han d’enfrontar realment a una competició esportiva.
La resposta de les entitats de l’Hospitalet de Llobregat a la creació del codi ètic està sent molt positiva i, tant a nivell col·lectiu com personal, ja són molts els adherits a aquesta iniciativa, que es veurà ampliada amb la celebració de la primera Festa dels Valors, un acte que se celebrarà a l’Auditori Barrada el pròxim 7 de juny. Durant l’esdeveniment també s’entregaran els guardons als equips més nets dels Jocs Escolars 2017/2018, s’anunciarà el guanyador del Concurs Fotogràfic i es lliurarà el Premi Juan Antonio Bastante, guardó que commemora la trajectòria d’una figura pública de l’esport escolar. “Nosaltres ja fa uns quants anys que treballem perquè la pràctica esportiva, a més de ser saludable, sigui neta i ètica. Per això creiem que amb el codi ètic posem la cirereta al pastís i, d’alguna manera, reafirmem un lema que vam fer fa un parell d’anys i amb el qual hem omplert les pistes i pavellons de l’Hospitalet: «Som de l’Hospitalet i ens mola el joc net»”, rebla Alcázar.