Un espai per imaginar futurs més sostenibles

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) canvia de nom i d’identitat gràfica. Ara és el Museu Terra. Cultura Rural Sostenible. La nova etapa ve acompanyada de la inauguració a Barcelona d’una nova sala d’exposicions, dins la nova seu de la Fundació Carulla.

El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha canviat de nom i d’identitat gràfica per rebatejar-se com a Museu Terra.
Redacció
07/05/2024
3 min

Explica l’escriptora i biòloga Katia Hueso que el contacte permanent amb el medi natural fa enfortir el vincle emocional, psíquic i físic amb la natura. És en aquests moments d’introspecció que la criatura reforça el sentiment de pertinença amb la Terra, cosa que contribueix a descobrir-la, conèixer-la i respectar-la. Però, malauradament, els estudis confirmen que els infants passen un terç del temps en espais tancats, com assenyala la psicòloga, pedagoga i activista Heike Freire, referent internacional de l’anomenada pedagogia verda, que promou el desenvolupament holístic de les persones des dels valors i l'amor al nostre planeta.

De fet, si a casa nostra hi ha un equipament que afronta amb determinació la desconnexió demogràfica que la nostra societat té amb la terra i la natura és el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), que precisament ha canviat de nom i d’identitat gràfica per rebatejar-se com a Museu Terra. Cultura Rural Sostenible. Aquest espai de la Fundació Carulla fa èmfasi en l’educació cultural per la sostenibilitat des de la cultura i les arts, partint de la saviesa ancestral que aporta el món rural a l’hora d’imaginar futurs més ecològics.

El Museu Terra és un espai de la Fundació Carulla que fa èmfasi en l’educació cultural per la sostenibilitat des de la cultura i les arts, partint de la saviesa ancestral que aporta el món rural a l’hora d’imaginar futurs més ecològics.

L’espai et trasllada a la vida quotidiana de principis del segle XX, amb una col·lecció etnològica de més de 5.000 peces, objectes i fotografies que ens mostren les rutines del camp i la quotidianitat domèstica dels nostres avis i besavis. Que infants i famílies descobreixin aquest coneixement a a través d’exposicions, activitats educatives i tallers, els proporciona recursos per repensar dinàmiques i treballar per un planeta més habitable. És en aquest context que, per exemple, adopten més sentit que mai les 5 R de l’economia circular. I és que els nostres avantpassats més pròxims ja reparaven, reciclaven, reduïen, reutilitzaven o recuperaven tot allò que podien. De quina manera ens pot inspirar el seu estil de vida en temps d’emergència climàtica? Gràcies a aquest esperit, el Museu Terra ha esdevingut i esdevé un centre cultural, participatiu i dinàmic que rep anualment al voltant de 20.000 visitants.

"Les dades demostren que la desconnexió demogràfica que com a societat tenim amb la terra és total. Per això, des del museu volem obrir un camí de diàleg i reflexió acostant el coneixement i la saviesa del món rural, especialment en l’entorn urbà, i posar-la al servei del debat col·lectiu de la sostenibilitat i les maneres de continuar fent habitable el planeta", afirma la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve.

La Sala Barcelona, un respir de natura a la capital

La nova etapa del Museu Terra, a més del canvi de nom, ha vingut acompanyada de la inauguració a Barcelona d’una nova sala d’exposicions, dins la nova seu de la Fundació Carulla. L’espai, situat al barri del Poblenou, vol atraure principalment públic escolar d’entorns urbans, amb un programa d’exposicions i activitats que es posarà en marxa el curs vinent (2024-2025) i que vol esdevenir un oasi per a la contemplació, la reflexió i l’acció enmig del bullici urbà.

De moment, ja es pot visitar la mostra inaugural de producció pròpia Peus a terra, creada per l’equip del museu i amb textos de Julià Guillamon, amb la qual el Museu es presenta a Barcelona.

D’altra banda, a la nova seu de la Fundació Carulla es desenvoluparan i faran créixer les altres línies d’activitat de l’entitat, com els premis i programes d’impuls, a més de ser la seu de l’Editorial Barcino. El nou espai vol aglutinar la comunitat creativa i emergent que treballa amb la cultura com a motor de transformació social.

L'exposició "Peus a terra", situada a la nova seu de la Fundació Carulla, al barri del Poblenou de Barcelona.

Fundació Carulla, 50 anys impulsant connexions creatives

Des de fa gairebé cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per enfortir la llengua i la cultura catalana com a espais comuns i de cohesió social, impulsant i liderant iniciatives innovadores, construint comunitats creatives i fomentant els drets culturals.

A més de gestionar el Museu Terra de l’Espluga de Francolí i l’Editorial Barcino, cada any convoca diferents premis i beques d’impuls cultural i educatiu i ofereix tallers i jornades de reflexió i debat entorn del poder de la cultura com a motor de transformació social a través del programa Mutare.

stats