Saló de l'Ensenyament

Laura Pararols: “El Saló de l’Ensenyament tindrà més oferta que mai de centres que imparteixen formació professional”

Directora del Saló de l'Ensenyament

Laura Pararols.
5 min

Estudiar un cicle formatiu quan s’acaba l’ESO és una opció que contemplen cada dia més joves. Les bones perspectives laborals que ofereixen aquests estudis, juntament amb la possibilitat de poder accedir a pràctiques formatives i tastar de ben d’hora la professió, són alguns aspectes que fan decantar la balança cap a aquesta tria d’estudis postobligatoris. Amb la recent aprovació de l’Acord per a la planificació del mapa de centres de la formació professional 2035 entre el Govern i els agents econòmics i socials del país, el full de ruta per a una planificació més eficient de l’FP a Catalunya està en marxa. De moment, les dades en relació amb l’oferta de places, la demanda, el pressupost, els centres educatius, les empreses col·laboradores o el professorat en FP han incrementat el curs 2023-2024 respecte a l’any anterior.

L’auge de l’FP es veurà reflectit aquest any al Saló de l’Ensenyament on “gairebé el 40% dels expositors” es vinculen a aquest àmbit educatiu segons la seva directora, Laura Pararols. Amb ella conversem sobre les principals novetats del saló 2024 i l’oferta d’estudis que s’hi exposaran.

-El pla per reordenar l’FP a Catalunya preveu acreditar 800.000 nous professionals fins al 2030. L’objectiu del saló en l’edició 2024 és donar resposta a l’alta demanda que està tenint l'FP a Catalunya?

El nombre d’estudiants que opten pels cicles de formació professional va en augment gràcies a la seva alta taxa d’ocupabilitat i de sortides professionals. I aquesta tendència, lògicament, es reflecteix al Saló de l’Ensenyament que tindrà més oferta que mai de centres que imparteixen formació professional. De fet, gairebé el 40% dels nostres expositors s’enquadren en l’àmbit de l’FP. Donem resposta a aquest demanda, encara que la nostra vocació com a saló és ser una eina útil per a tot l’alumnat que ens visita, perquè tothom trobi els estudis postobligatoris que més encaixen amb els seus interessos, tant si opten per la formació professional com per qualsevol altra tipologia d’estudis.

-Quin és el perfil d’estudiant que es decanta avui per estudiar una FP?

L’alumnat d’FP és de qualsevol edat i perfil socioeconòmic que valora sobretot la possibilitat d’estudiar de forma pràctica alguna cosa motivadora que suposi alhora una sortida laboral real. També l’FP és una via per continuar-se formant i accedir a la Universitat des d’un cicle de grau superior. I, a vegades, també succeeix a l’inrevés, universitaris que per abandonament dels estudis o com a forma de complementar la seva formació es passen a l’FP cercant un millor accés al mercat de treball. No obstant això, la majoria de l’alumnat procedeix de l’ESO, el batxillerat o altres cicles de formació professional.

-L’àmplia oferta d’estudis d'FP que aquest any trobarem al Saló respon també a una voluntat de donar més valor a la tria d’aquests estudis?

Crec que l’FP s’ha revalorat. Ho demostra el fet que les matriculacions han augmentat un 43% en els últims cinc anys i que són estudis clarament enfocats a l’ocupabilitat. Al Saló de l’Ensenyament volem contribuir, sobretot, a donar una informació i orientació adient a l’alumnat que es decanti per aquesta tipologia d’estudis. Com a saló disposem d’un ampli servei d’orientació propi i, a més, el departament d’Educació al seu estand posa a l’abast dels visitants informació i assessorament personalitzat sobre els diferents itineraris d’FP per àmbits temàtics i certificats professionals.

-Pel que fa a l’oferta d’estudis superiors, quins hi tindran cabuda?

És l’altre gran gruix d’oferta del saló. Aquí trobem totes les titulacions de les universitats catalanes i els seus centres adscrits, a més de centres universitaris d’altres ciutats espanyoles i de països com els Estats Units, Alemanya, França, Itàlia, Irlanda, Suïssa, Portugal, Luxemburg, i Andorra. Igualment hi seran representades escoles de negocis i escoles amb estudis superiors en cinema, moda, disseny, art dramàtic, dansa o música, entre altres propostes.

-Més enllà de l’oferta d’estudis postobligatoris, el Saló de l’Ensenyament continua reforçant les accions d’orientació acadèmica i professional. De quina manera ho farà?

L’orientació és l’eix vertebrador del saló i la reforcem aquest any dedicant-hi més recursos i activitats. Ampliem els serveis de consulta personalitzada amb més orientadors, i farem xerrades, tallers i altres activitats d’assessorament en grup per al jovent, les seves famílies i el professorat. A banda, editem materials informatius per treballar a casa o l’aula amb l’objectiu de facilitar-los la tria d’estudis. A més, els departaments d’Educació i el de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya també despleguen un ampli ventall d’opcions d’orientació als seus estands.

-Com cal visitar aquest certamen? Ens recomana algun recorregut, alguna preparació prèvia?

Sí, per aprofitar al màxim la visita, recomanem preparar-la prèviament a classe o a casa i dibuixar uns itineraris en funció dels interessos de cadascú. A la web del saló www.ensenyament.com es pot consultar l’oferta de tots els expositors participants per tal de marcar els que més ens interessin. És a dir, cal venir amb la feina feta de programar quins estands volem visitar. A banda, tenim activitats d’orientació en grup com xerrades, tallers en família o visites guiades a les quals cal inscriure’s a través de la web. A més a més, tenim obert un servei telefònic i com a novetat un altre per WhatsApp per tal de resoldre dubtes i consultes de l’alumnat, les famílies i el professorat relacionades amb l’oferta formativa i els expositors a visitar, espais d’orientació i funcionament de les activitats del saló.

-Quines novetats trobarem al Saló de l’Ensenyament 2024?

Veurem novetats en dobles graus per exemple en direcció d’empreses que incorporen també intel·ligència de negocis a partir de l’analítica de dades per a la presa de decisions; cursos d'especialització en intel·ligència artificial i big data, o un màster en disseny d'espais físics i entorns digitals. També destaca un increment de l’oferta en cicles de formació professional en àmbits com la sanitat, la informàtica i comunicacions, transport i manteniment de vehicles, química i serveis socioculturals i a la comunitat, que són els que creixen en demanda per part de l’alumnat per la seva ocupabilitat a curt termini.

-Quina presència hi tindrà la internacionalització?

A més de l’oferta formativa de centres universitaris internacionals, tenim una àrea específica dedicada a l’ensenyament d’idiomes per trobar cursos a mida de diferents llengües, estades a l’estranger, intercanvis o cursos acadèmics a altres països. D’altra banda, les universitats participants i centres adscrits informem sobre els seus programes de mobilitat internacional.

-De quina manera el Saló promou l’increment de vocacions STEAM entre les noies?

Tenim dues àrees denominades Espai Ciència i l’Aula de Tecnologies Multimèdia que tenen per objectiu fomentar l’interès dels estudiants per la ciència i la tecnologia a través de l’experiència. A la primera, organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), es faran tallers, xerrades i experiments científics de forma amena, promoguts per una quinzena d’universitats, centres de recerca i altres institucions. I a la segona, l’Àrea de Tecnologies Multimèdia, a càrrec del CITM-UPC, els estudiants tindran l’oportunitat de conèixer nous videojocs i provar experiències immersives amb realitat mixta en un entorn lúdic.

Laura Pararols, cinc anys al capdavant del Saló de l’Ensenyament

Després de fer front a la incertesa dels certàmens del 2020 i el 2021 a causa de la pandèmia, Laura Pararols afronta el seu cinquè any al capdavant de l’esdeveniment per excel·lència en orientació educativa i professional de casa nostra. Vinculada a Fira de Barcelona des de fa 30 anys, Pararols ha ocupat diferents càrrecs en projectes relacionats amb salons de gran públic. A més de ser la directora del Saló de l’Ensenyament també és la directora de Bizbarcelona i del Saló de l’Ocupació, esdeveniments amb eines, recursos i assessorament per impulsar els negocis de les pimes, el comerç i els autònoms, i les oportunitats laborals per a tothom.

stats