Saló de l'Ensenyament

Noves eines per potenciar el català a les aules

Neix una plataforma per dotar els docents i les famílies de continguts audiovisuals de qualitat

El Govern i 3Cat van impulsar fa unes setmanes la creació d’una plataforma de continguts educatius en català, amb l’objectiu que es converteixi en un referent a Catalunya per a escoles, docents, famílies i alumnes. Aquesta nova eina educativa s’adreça a totes les etapes educatives i està vinculada al currículum escolar. Les dades demostren que el 71% dels estudiants catalans de primària i secundària consulten continguts audiovisuals per aprendre, però que majoritàriament són en una llengua diferent del català.

La previsió és que el projecte es faci efectiu durant el mes de maig, abans de començar el curs 2024-2025. “Feia temps que estàvem treballant per aconseguir un acord amb el departament d'Educació. Aquesta plataforma és una eina de país que es fa des d’allà on hi ha més coneixement en cadascun dels àmbits. És un embrió del que acabarà sent la gran plataforma audiovisual de contingut educatiu de referència al país”, afirma Anna Simó, consellera d’Educació.

Cargando
No hay anuncios

“La idea es va dissenyar conjuntament durant molts mesos. És una eina fonamental que ha d’estar al servei de les escoles, dels instituts, de les famílies i de l’alumnat per poder disposar de contingut de qualitat, confiable i gratuït i que estigui a l’abast de tothom i en català. Era un projecte molt necessari, que serà segur i que ha de servir de detonant de situacions d’aprenentatge i de reflexió”, certifica Simó.

El Govern i 3Cat han compartit pressupost i recursos per aixecar el projecte. “No és una ajuda a la producció de continguts. Va molt més enllà, ja que estem treballant en un equip híbrid que ens permet assegurar un segell de qualitat”, diu Simó. El departament d’Educació assumeix la coordinació del projecte. “Hi ha un grup d’uns 25 docents en actiu que ens estan ajudant a validar resultats i veure quina és la millor manera d’explicar els continguts del currículum”, afegeix Simó.

Cargando
No hay anuncios

“El contingut audiovisual fa dècades que s’utilitza als centres educatius. Però no en podem garantir la qualitat. No podem assegurar si és fiables o si està basats en el currículum de cada etapa”, argumenta Simó.

El projecte s’ha inspirat en projectes internacionals com BBC Bitesize a la Gran Bretanya, Lumni a França, que té més de 10.000 vídeos educatius, o Rai Scuola a Itàlia. “La llengua no està en el seu millor moment. El que ens va demanar el Consell Lingüístic Assessor és crear nous continguts educatius de qualitat tant en català com en aranès. Tenim altres plataformes on es treballa bé, però no tenen continguts audiovisuals potents”, resumeix Simó.

Cargando
No hay anuncios

“Els vídeos estan fets per docents per a docents i compten amb l’expertesa audiovisual de 3Cat. A més, prioritzen el contingut curricular”, explica Simó. Els continguts estaran ordenats tant per àmbit curricular com per etapa educativa. “S’hi podrà accedir partint de dos criteris diferents. L’objectiu és fer la feina més fàcil als docents, que ens demanaven aquest recurs, i a les famílies”, conclou la consellera.

“Els mitjans de comunicació tenim tres funcions: informar, entretenir i formar. Això és més evident en els mitjans europeus, que també vetllen perquè la ciutadania tingui valors i sigui capaç de desenvolupar-se dins de la nostra societat. Des d’aquesta perspectiva, molts dels nostres continguts han estat potenciant un vessant educatiu i formatiu, però era important fer una aposta més decidida en aquesta direcció. Volem adaptar-nos als nous hàbits de les famílies, que recorren a un entorn digital per reforçar el vessant educatiu”, apunta Rosa Romà, presidenta de 3Cat.

Cargando
No hay anuncios

La creació i ús de continguts educatius en català als centres és una de les propostes del Consell Lingüístic Assessor per promoure l’ús del català a l’escola, en l’informe de juny del 2022. Així, la mesura 43 estableix que s’incrementarà l’oferta de materials audiovisuals en català i en occità, susceptibles de ser utilitzats com a suport a la docència; i la 44 determina que es crearà un òrgan de coordinació entre el departament d’Educació, Política Lingüística i 3Cat per apropar els continguts de 3Cat a les aules, i promoure l’ús de la llengua catalana.

“Podem ser un instrument potent. Amb aquest projecte, 3Cat incrementarà l'oferta de continguts digitals en català per oferir noves i millors eines als estudiants i impulsar la llengua catalana. Fem un pas endavant al servei de la ciutadania de Catalunya, per mitjà del seu univers de continguts infantils, i se suma a les plataformes públiques educatives que tenen prop de 500 països arreu del món a través de les seves corporacions de mitjans nacionals”, afegeix Romà.

Cargando
No hay anuncios

El pressupost per a l’arrencada del projecte és d’1,5 milions d’euros. “La plataforma donarà la garantia i la confiabilitat a la ciutadania que està accedint a un entorn segur. Els nens i les nenes, així com els adolescents, tindran una navegació segura”, analitza la presidenta de 3Cat, que avança que els continguts aniran creixent fins a cobrir les necessitats de l’ESO.

L’acord signat entre 3Cat i el Govern també preveu fer ús dels continguts educatius ja existents a l’entorn SX3 i 3Cat. S’organitzaran en una plataforma única, per àmbits temàtics i per etapa educativa, i amb accés gratuït en format web, app i smartTV. Així mateix, també estaran disponibles a YouTube i Spotify. D’aquesta manera, els centres educatius podran disposar de material d’aprenentatge amb la validació i segell del departament d'Educació, en la primera oferta a l’Estat d’aquestes característiques.

Cargando
No hay anuncios

“La nova plataforma vol contribuir a l’excel·lència del contingut, però també de la llengua. Hi ha molts continguts en castellà, anglès o francès i, per tant, cal una aposta decidida per augmentar els continguts en català”, avisa Romà, que també subratlla l’aposta pels continguts sonors. “Estrenarem dos nous pòdcasts. Un estarà basat en temes d’emocions i l’altre lligat a la curiositat dels infants”, avança.

Vídeos de curta durada

El departament d'Educació i 3Cat ja treballen conjuntament per crear continguts audiovisuals educatius. A través de la Junta Central de Direccions s’està fent participar també els centres educatius i els docents per identificar les necessitats en la producció de nous continguts. En una primera fase, s’oferiran continguts de nova producció en vídeos de curta durada –entre tres i cinc minuts– en àrees de coneixement com les següents, entre d’altres:

–Matemàtiques. Exemple: Què és el nombre pi?

–Història de Catalunya. Exemple: Tarragona, capital de l’Imperi Romà?

–Canvi climàtic. Exemple: Extinció d’espècies.

–Grans artistes universals. Exemple: Ramon Casas, denúncia social a través de la pintura.