Més motivació dels alumnes i una bona sortida laboral formen el binomi perfecte, que continua impulsant el creixement dels ensenyaments esportius arreu de Catalunya. L’oferta s’ha diversificat i les formacions no deixen de guanyar adeptes. La presència de centres que ofereixen estudis vinculats al sector esportiu ocuparà un espai preferent al Palau 2 del Saló de l’Ensenyament.
L’esport universitari també serà protagonista al Saló, que acollirà diverses competicions en categoria femenina i masculina. Entre elles, el Campionat de Catalunya Universitari de Bàsquet 3x3 que organitza el Servei d’Esports de la Universitat de Barcelona, amb el suport de l’Esport Català Universitari (ECU) i la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ). També hi ha previst partits de pickleball, un esport de pala que combina elements del tenis, el pàdel, el bàdminton i el tenis taula, o partides simultànies d’escacs.
Un cas d’èxit molt clar és el grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE), orientat a activitats en el medi natural, que s’imparteix a l'INEFC Pirineus. El centre es va inaugurar l'any 2021 a la Seu d'Urgell. El grup d’alumnes està desplaçat d'aquesta titulació de l'INEFC de Lleida, adscrit a la Universitat de Lleida. “L’èxit ens ha sorprès. Nosaltres teníem 40 places per curs i els tres primers anys hem tingut 500 sol·licituds. La demanda és molt alta”, explica a l’ARA Edu Inglés, director de l’Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC).
“Aquesta formació està funcionant molt bé. La majoria de gent que realitza el curs està ja molt orientada, tant pel que fa a formació prèvia com pel que fa a desig professional, a l’àmbit de la muntanya i de la neu. La formació és igual que la que fem als centres de Barcelona i Lleida, però orientem les assignatures als esports de muntanya, neu i riu. Les assignatures optatives, per exemple, se centren en el BTT, l’esquí alpí, l’snow, l’hípica, el piragüisme o l’esquí nòrdic. Els esports emergents, per la seva banda, són barranquisme, esquí de muntanya, escalada i orientació”, diu Inglés.
L'alumnat de l'INEFC Pirineus es forma en un entorn idíl·lic a través d'una docència personalitzada i integrativa que permet combinar el grau universitari i la formació d'ensenyaments en l'activitat física i l'esport al medi natural. Les pràctiques es realitzen en esports de neu i parcs de muntanya. “Aquesta part motiva molt l’alumnat i permet que vegin que tenen una sortida laboral molt clara. Vam detectar un forat al mercat laboral en aquest àmbit i això és el que ens va fer apostar per aquest grau específic. No hi havia professionals qualificats amb una bona formació específica”, assegura.
“Els pròxims dies presentarem un estudi, actualitzat amb dades del 2023 del mercat de treball, que hem fet amb l’Observatori Català de l’Esport. Les conclusions són molt positives. Com que la sortida laboral en educació, que era la principal fa uns anys, ja està ocupada, la tendència ha canviat i ara creixen àmbits com la gestió, la salut, el lleure o el turisme. Es van obrin noves sortides laborals”, argumenta Inglés. El 20 d'abril tindrà lloc la jornada de portes obertes a l'INEFC Pirineus.
Després de molts anys d’una presència molt minoritària de noies a les aules de l'INEFC, la situació està evolucionant. “Veníem d’unes xifres molt baixes. Fa quatre anys que la presència de noies ha crescut molt, però encara tenim marge per millorar. Li hem donat un gir a la comunicació, i això ens ha generat un ventall de possibilitats més obert”, explica Inglés.
Les xifres de l’INEFC Pirineus són engrescadores. “Aquesta oferta suposa un abans i un després. És un projecte amb una mirada territorial, femenina i transformadora. El primer any, el 2021, la presència de noies inscrites fregava el 50%. L’INEFC Pirineus ha de ser l’exemple d’una nova tendència del grau en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport i, perquè aquest canvi sigui possible, és necessari que en algun lloc existeixi aquesta possibilitat”, presumeix Laura Vilagrà, consellera de Presidència.
Bona sortida laboral
“Que s’hagin dividit els graus superiors és perquè hi ha un gran interès i moltes sortides laborals”, argumenta Inglés, que recorda que els centres de Barcelona i Lleida estan en procés de modificar el seu pla d’estudis. “L’objectiu és que la formació sigui encara més especialitzada i professionalitzada. El grau és molt genèric, i volem augmentar en un 30% el nombre d’assignatures optatives. Això es posarà en marxa el curs 2025-26”, avança.
La setzena edició de l’estudi Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2022, una prestigiosa investigació realitzada pel departament d’Educació i el Consell General de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, xifra en el 53,8% la inserció laboral de les formacions esportives.
“Nosaltres tenim vinculació directa amb l’Escola Catalana de l’Esport i això ens permet oferir, a banda de la formació de grau universitària, la formació de tècnic esportiu”, presumeix Inglés. Els cicles esportius de grau mitjà existents en l’actualitat a Catalunya són Atletisme, Basquetbol, Busseig esportiu, Esgrima, Espeleologia, Esports d'hivern, Esports de muntanya i escalada, Futbol i futbol sala, Handbol, Hípica, Judo i defensa personal, Piragüisme, Salvament i socorrisme i Vela.
Aquests ensenyaments capaciten per exercir professionalment la modalitat i especialitat esportiva cursada. S'organitzen en cicles de grau mitjà o de grau superior i tenen una durada entre 750 i 1.540 hores, repartides en un o dos cursos. Una part d'aquestes hores es destina a la formació en un centre educatiu i una altra, a la pràctica en centres de treball.
El cicle de Bàsquet resumeix el creixement d’aquest sector, ja que l’oferta de centres que l’ofereixen s’ha multiplicat per cinc. La Federació Catalana de Basquetbol, tota una referència en l’àmbit formatiu, té un conveni de col·laboració amb els instituts per tal de facilitar el professorat del bloc específic.
La presència de la dona, en creixement
Segons el dossier ‘Dones i esport català 2023’, un estudi estadístic elaborat conjuntament per l’Observatori Català de l’Esport i l’Observatori de la Igualtat de Gènere, tan sols el 19% de les persones que estudien cicles formatius esportius són dones. Les formacions de l’Escola Catalana de l’Esport compten amb un 66% d’homes i un 44% de dones.
Pel que fa a les formacions de l’àmbit de l’esport, la presència d’homes és més elevada que la de les dones (76% i 24%) en el grau de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport. Quant al mercat de treball de l’esport, també és un àmbit masculinitzat. En tots els càrrecs analitzats la presència d’homes és superior a la de les dones entre les persones llicenciades i graduades en CAFE ocupades en el mercat de treball de l’esport (39% dones i 61% homes). La xifra de dones que cursen màsters esportius és d’un 27%.