Laura Pararols: “El Saló de l’Ensenyament comptarà aquest any amb més psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs”
Directora del Saló de l’Ensenyament
L’any 2022 més de 14.000 persones van utilitzar els serveis d’orientació del Saló de l’Ensenyament i Futura. Enguany, l'esdeveniment reforça encara més els recursos destinats a assessorar i acompanyar l’estudiant en la tria del seu itinerari acadèmic i professional, i ho fa en un context de postpandèmia marcat per la incertesa econòmica i laboral. De les novetats d’aquest Saló 2023 i l’oferta educativa que s’hi reunirà ens en parla la seva directora, Laura Pararols.
32a edició del Saló de l’Ensenyament i la primera sense restriccions després de la pandèmia. Quines novetats destaca del festival 2023 i quin és el segell més personal que hi ha volgut traslladar?
Aquesta edició és la primera que celebrarem sense mascaretes, per fi els més joves podran buscar el seu itinerari acadèmic en les millors condicions. Destacaria la vocació de servei com l’autèntic segell del saló, i un any més estem potenciant la seva oferta, tant pel que fa a la quantitat i varietat de propostes dels expositors com al servei d'orientació. El Saló de l’Ensenyament s’adreça a l’alumnat a partir de 3r d’ESO, i els vol facilitar les eines i recursos perquè puguin construir el seu projecte acadèmic i professional.
Una oferta educativa amb més expositors i més esforços destinats als serveis d’orientació. Com es concretaran?
Considerem primordial informar sobre les possibilitats que hi ha, amb propostes de prop de 200 expositors entre universitats nacionals i internacionals, centres d'ensenyament i acadèmies de l'àmbit públic i privat, que mostraran la seva oferta de graus universitaris, estudis superiors, estudis complementaris, formació professional, batxillerat, art, tecnologia i idiomes, entre altres disciplines. Els visitants també trobaran més opcions que en altres edicions, especialment en l'àmbit de la formació professional, graus mitjans i graus superiors, relacionades amb les noves necessitats del mercat laboral.
A més d'informar, volem ser una ajuda important a l'hora d'orientar els assistents en les seves decisions. Amb l’objectiu de potenciar el seu vessant orientador, el Saló comptarà aquest any amb més psicòlegs, pedagogs i psicopedagogs, que se sumaran als experts del departament d'Educació i del departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, que, des dels seus respectius estands i en relació amb els seus àmbits d’actuació, informaran sobre les diferents opcions formatives i, a més, suggeriran itineraris acadèmics segons les característiques dels joves. D'altra banda, el Saló posarà a disposició dels visitants el Servei d'Orientació a l’Estudiant.
Els experts en l’orientació insisteixen que aquest procés s’ha d’iniciar a l’educació infantil i no només en els moments de transició acadèmica, especialment 4t d’ESO i 2n de batxillerat. Què cal perquè això sigui així?
Són moltes les famílies i les escoles que es preocupen per detectar i fomentar el talent de l’alumnat, amb l'objectiu precisament d'ajudar-los a escollir la millor opció possible. Així mateix, poder comptar amb l’ajuda d’experts en aquesta fase tan delicada del creixement dels estudiants seria de gran ajuda. Com més aviat les famílies prestin atenció als interessos dels més petits de casa i més informació se’ls doni, més fàcil els serà anar configurant la seva tria acadèmica i professional. I nosaltres, com a organitzadors d'esdeveniments, els volem oferir el millor servei possible.
Quins són els reptes en orientació als quals cal fer front perquè més noies accedeixin a especialitats STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i més nois a professions vinculades a la cura de les persones?
És evident que el gènere és un dels condicionants que impacten sobre la tria dels estudis i la professió dels estudiants. Però com tots els factors (socials, familiars o econòmics) que poden limitar d’alguna forma una tria lliure i basada en els interessos, habilitats o valors ocupacionals, entre d’altres, cal identificar-lo per poder-lo neutralitzar.
El Saló de l’Ensenyament permet no només conèixer tota l’oferta formativa existent, sinó que és una oportunitat excel·lent perquè els mateixos centres educatius facin valdre la diversitat de perfils del seu alumnat, estimulin l’exploració de les sortides professionals i exposin els àmbits i projectes de recerca i innovació que estan duent a terme, etcètera, i perquè tot això ho facin incorporant la perspectiva de gènere perquè totes les persones que visitin els seus estands se sentin incloses.
Quins són els dubtes més habituals que expressen els estudiants quan consulten els serveis d’orientació acadèmica i professional que ofereix el Saló de l’Ensenyament?
De forma general, cal tenir en compte dues tipologies essencials de consultes que es mantenen força estables en el temps: la de l’alumnat que no sap què fer ni com afrontar el procés de tria –i en aquest sentit treballem aspectes clau com l’autoconeixement i l’exploració de l’oferta formativa i del món del treball– i la d’aquells joves que es plantegen diferents opcions formatives, però que necessiten orientació respecte a Itineraris i requisits d’accés, i sobre centres que ofereixen aquella formació i quins criteris utilitzar per triar un centre o un altre.
Tenint en compte el perfil més comú d’usuaris dels serveis d’orientació, és a dir, alumnat de 4t d’ESO i 2n de batxillerat, el pes majoritari de preguntes està vinculat amb la primera transició de l’educació obligatòria a la postobligatòria (de 4t d’ESO a batxillerat o a un CFGM) o bé a una segona transició (de batxillerat cap a la universitat o bé cap a un CFGS). Cal assenyalar que hi ha un interès important (gairebé un terç de les consultes) al voltant de la formació professional (entre CFGM, CFGS, artístics i esportius).
En aquest sentit, quin hauria de ser el rol de les famílies i dels tutors per fer un bon acompanyament?
És primordial que tant la família com l'escola acompanyin l'estudiant, que estiguin al seu costat al llarg de tot el procés per identificar possibles vies de desenvolupament i, en molts casos, per consultar un professional, com ara psicòlegs, psicopedagogs o altres experts en aquests temes. A més, considero important permetre que els nois i les noies explorin i que fins i tot s'equivoquin: es tracta de decisions de gran rellevància i ells encara són molt joves. Per això no els pot faltar suport. Al Saló de l'Ensenyament les famílies interessades podran trobar aquesta classe de serveis amb els suggeriments necessaris sobre com és millor acompanyar els adolescents segons les seves característiques, perquè en aquest àmbit qualsevol intervenció s'ha de personalitzar tant com sigui possible.
¿El context incert del mercat laboral, l’elevat atur juvenil, la precarietat dels sous i la crisi climàtica són condicionants que cada vegada pesen més en la tria de futur que fan els joves?
És evident que el covid, el context canviant i incert, etcètera, impacten sobre les perspectives de futur dels estudiants, i això també fa augmentar la necessitat d’orientació. Per això mateix cada vegada és més important que coneguin la demanda del mercat laboral per decidir si encaixa amb el seu perfil i, en aquest cas, conjugar-la amb les seves ambicions i preferències.
Per què creu que estudiants, famílies i centres educatius no es poden perdre l’edició 2023 del Saló de l’Ensenyament?
Perquè al Saló de l’Ensenyament, els joves i les seves famílies trobaran una oferta completa i contextualitzada, congruent amb l’actual mercat laboral, que és el fidel reflex de les necessitats productives d’una societat en evolució constant, i els diferents centres d’estudis tindran la possibilitat de connectar directament amb els estudiants per explicar-los què ofereixen. A través de les propostes formatives i del servei d'orientació, el nostre objectiu és aconseguir donar respostes concretes i ajudar a resoldre els dubtes i les inquietuds de l’alumnat i les seves famílies. El Saló de l’Ensenyament vol ser sobretot una eina útil i eficaç per a tots els nois i noies que busquen encaminar el seu futur.