"No descartis un grau només perquè sigui nou: si el temari t'interessa i hi veus futur, val la pena apostar-hi!"
Entre la por i l'oportunitat: val la pena decantar-se per estudiar un grau acabat de crear?
Amb l'esclat de tecnologies com la intel·ligència artificial o l'embat de l'emergència climàtica de rerefons, les universitats catalanes estrenen cada any desenes de graus. Parlem amb alumnes que han decidit apostar-hi: quins avantatges i riscos hi veuen?

Irina Barranco
Estudiant del grau en Geografia i Canvi Global (UB), estrenat el curs 2023/2024
La Irina va descobrir aquest grau al Saló de l'Ensenyament i de seguida li va semblar una proposta molt innovadora i atractiva. "El grau de Geografia havia quedat obsolet en molts aspectes i, remirant el pla d'estudis, vaig veure que la nova titulació tenia en compte reptes contemporanis i dinàmiques actuals", explica. Tot i ser una formació de nova creació, no li va fer por apuntar-s'hi. "Ho vaig veure com una oportunitat per estudiar un enfocament actualitzat i adaptat a la realitat", explica.
Martí Surrallés
Estudiant del grau en Intel·ligència Artificial (UAB), estrenat el curs 2021/2022
Quan va arribar a segon de batxillerat, el Martí no tenia clar què estudiar. "Volia fer una carrera que em donés coneixements en eines tecnològiques, però alhora sentia que ho passaria malament fent una enginyeria qualsevol", recorda. Regirant la pàgina web de la UAB va topar amb aquest grau de nova creació. "Al principi em generava neguit no tenir una referència per a la nota de tall de la selectivitat, però a part d'això no m'ho vaig pensar gaire", confessa.
"Malgrat que en els graus nous hi puguis patir més descoordinació, el professorat està molt obert a rebre propostes de millora".
Sara Estruch
Titulada de la primera promoció del grau en Bioenginyeria (UIC), estrenat el curs 2017/2018
L'estiu del 2017, la Sara va decidir matricular-se a la universitat. Com que el seu treball de recerca havia estat guardonat prèviament per la UIC, li va arribar un correu electrònic amb informació sobre el nou grau. "Em va captivar saber que era possible regenerar teixits biològics i crear òrgans artificials amb impressió 3D", explica. Era l'únic grau a Espanya en aquesta disciplina. "A vegades em sentia conillet d'índies, però formar part de la primera promoció també té coses bones: té cert prestigi", apunta. Avui, el seu germà també està matriculat d'una primera promoció: CAFE Pirineus.
"Ser de la primera promoció pot generar incertesa perquè no tens referents, però superar-ho també et prepara per al món laboral".
Aitana Seguí
Estudiant del grau en Global Studies (UVic-UCC), estrenat el curs 2024/2025
L'any passat, l'Aitana va anar al Saló de l'Ensenyament i va cridar-li l'atenció un nou grau que oferia la UVic-UCC: Global Studies. "Em va motivar molt que fos tot en anglès i vaig veure que em podia donar l'oportunitat de tenir un futur laboral fora del país", recorda. Que fos de nova creació no li va importar gens. "Al contrari, va fer que m'interessés encara més: per a mi ser la primera a cursar-lo era un incentiu", explica.
"Estudiar un nou grau és una oportunitat única i carregada d'avantatges, tant durant la carrera com quan s'arriba al món laboral".
Oriol Rosell
Titulat de la primera promoció del grau en Comunicació de les Organitzacions (UAB), estrenat el curs 2019/2020
"Vaig descobrir el grau navegant per internet i em va cridar l'atenció perquè era una titulació de nova creació", recorda. Li va agradar que abordés la comunicació des d'un punt de vista transversal, però enfocat a donar resposta a les necessitats comunicatives d'empreses i organitzacions. "Vaig estar a punt d'optar per periodisme, perquè hi veia més recorregut laboral, tot i que el nou grau m'oferia una formació més adaptada a la demanda del mercat", afegeix. Això el va acabar de convèncer.
"Els graus no es creen perquè sí: darrere de les noves titulacions hi ha una demanda real en el mercat laboral".
Ivan Hidalgo
Estudiant del grau en Enginyeria Ambiental (UPC), estrenat el curs 2020/2021
L'Ivan és un amant de la muntanya i dels entorns naturals. A l'hora de triar la carrera, remenant pel repositori Unportal, va anar a parar al nou grau que acabava de presentar la UPC: Enginyeria Ambiental. S'hi va matricular. "No volia tancar-me en un sol camp i, en aquesta carrera hi toquem de tot: des de química i física fins a biologia i geologia", relata. "Al principi, el meu entorn posava en dubte les sortides laborals de la carrera, però ara ho veig com una oportunitat: de les carreres convencionals en surten molts titulats i, aquí, encara tenim camp per córrer", apunta.
"Les carreres tradicionals poden donar-te una sensació de seguretat, però ser pioner en uns estudis té un potencial grandíssim".
Aleix Casals
Estudiant del grau en Enginyeria Matemàtica i Física (URV), estrenat el curs 2021/2022
Una professora de primer de batxillerat va recomanar a l'Aleix mirar-se estudis de física o matemàtiques i ell li va fer cas. Finalment, es va decantar per un grau nou que combinava totes dues matèries, a la Universitat Rovira i Virgili. "Que tot just s'estrenés em va generar dubtes, perquè no podia parlar amb promocions anteriors, les sortides laborals eren incertes i patia per si em trobava problemes de gestió i de temari", reconeix. Ara bé, va saber capgirar la situació. "Els professors són molt receptius als nostres suggeriments i que el temari sigui tan actual juga a favor d'aquests estudis", explica.
"Si t'agrada, val la pena arriscar-se: al capdavall, sempre es pot provar durant un any i decidir si realment encaixa amb el que busques".
Mireia Margarit
Titulada del grau en Governança Global, Economia i Ordre Legal (Esade-URL), estrenat el curs 2019/2020
La Mireia forma part de la primera promoció d'un dels darrers graus que ha posat en marxa Esade-URL. "Em va semblar una carrera multidisciplinària que incloïa exactament tots els temes que més m'interessava estudiar", assegura. En el seu cas, quan es va adonar que era el primer any que s'oferia, ho va veure com un fet molt positiu. "Era part de l'esforç d'Esade per innovar i formar estudiants en qüestions rellevants i d'actualitat", admet.
"Si valores que el nou grau és rigorós, t'interessa i que et pot aportar un valor diferencial a l'hora d'entrar al món laboral, fes el pas".
Nicolás Fernández
Estudiant del grau en Història, Política i Economia Contemporànies (UAB), estrenat el curs 2021/2022
El Nicolás va conèixer el grau que cursa a través d'una amiga, que també estava valorant matricular-s'hi. "La multidisciplinarietat en una carrera d'humanitats i el fet que es fes en anglès va ser el que més em va motivar a apuntar-m'hi", diu. No va ser una decisió fàcil. "Vinc de Madrid, i des del moment que vaig trepitjar la UAB i vaig conèixer tot el que oferia, vaig entendre que el grau estaria ben estructurat", valora. Per a ell, el sacrifici del professorat, de l'alumnat i del personal de coordinació ha estat clau per tirar endavant els estudis.
"Un grau amb molts anys de bagatge pot tenir un problema que els nous no tenen: la desactualització tant teòrica com pràctica".
Lorena Pinillos
Estudiant del doble grau en Direcció d'Empreses i Intel·ligència Artificial
La Lorena coneixia les formacions d'Esade a través d'amics i família. "El 2021, cada cop es parlava més de machine learning i d'anàlisi de dades, però la intel·ligència artificial encara em semblava un concepte llunyà", recorda. Això la va animar a apuntar-s'hi. El fet de formar part de la primera promoció li va semblar un repte emocionant. "Ho visc com una oportunitat única d'estar a l'avantguarda de la disciplina", diu.
"Ser alumne d'un grau nou requereix resiliència, mentalitat oberta i voler formar part del canvi".