Els estudis artístics i esportius continuen a l’alça
Els cicles formatius d’arts plàstiques, arts escèniques i esports són, juntament amb altres estudis artístics superiors, una opció per la qual aposta un gruix cada cop major de joves
Si hi ha una formació que destaca pel seu caràcter vivencial i d’especialització, aquesta és la que s’engloba entre el que coneixem com a estudis artístics i esportius. Es tracta d’un paraigües sota el qual, d’una banda, se situen els cicles formatius –bé de grau mitjà, bé de superior– d’arts plàstiques i disseny, la inserció laboral dels quals, segons l’estudi Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2021, era del 33% l'any passat. La continuïtat formativa, segons la mateixa font, se situava en un 60%. En els ensenyaments esportius la inserció laboral se situava en el 52% i la continuïtat formativa en el 54%.
Els estudis artístics superiors són l’altra opció amb la qual els joves poden prosseguir la seva formació artística. Part de l’oferta que aglutina el nostre país en aquest sentit podrà conèixer-se de primera mà al Saló de l’Ensenyament d’enguany, en el qual participen un cop més l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques (ESDAP), que imparteix el grau en ensenyaments artístics superiors de disseny, amb quatre especialitats –gràfic, interiors, moda i producte–, i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC), que ofereix el grau en conservació i restauració de béns culturals, que al seu torn compta amb quatre especialitats –béns arqueològics, document gràfic, escultura i pintura–.
Compromís amb l’excel·lència musical
Al saló també hi torna l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), l'únic centre públic que atorga al nostre país el grau en ensenyaments artístics superiors de música, del qual es graduen anualment 150 alumnes. Núria Sempere, la seva directora, explica que aquest alumnat “és cada vegada més jove, més inquiet, compromès amb la societat que l’envolta i alhora orientat a descobrir i treballar tot el seu potencial”. Un perfil que, al centre, “s’encomana de valors i maneres de fer transversals, participa, assenyala estereotips i es compromet per aconseguir uns estudis musicals del segle XXI”.
Sempere assenyala que “el desenvolupament del sector cultural a casa nostra està en procés”, un procés, sosté, “que necessita acords de país i professionals capaços de dur la transformació”. En aquesta croada, a parer seu, els nois que es graduen a l’ESMUC “tenen eines per transformar el sector, sobretot perquè no els preparem per acomodar-se en un mercat feble, sinó per transformar-lo”. El 2019, Sempere afirmava que es trobaven “en procés d’expandir la pràctica artística entre la població infantil i juvenil”. Ara, subratlla que continuen “treballant amb tot l’ecosistema, amb la parada obligada durant la pandèmia, però posant el compromís social al mateix nivell que el compromís amb l’excel·lència musical”.
Més que ajudar-los a desmitificar els seus estudis entre els joves, Sempere afirma que una cita com el Saló de l’Ensenyament “ajuda a atreure’ls cap a un desenvolupament lliure de condicionants immediats”. I afegeix: “Cal exhibir l’interès dels estudis musicals tant per la seva orientació a desenvolupar les competències en creació, interpretació, recerca, educació, gestió o tecnologia musicals com pel fet que ajuden a desenvolupar competències que capaciten el col·lectiu per transformar les condicions en les quals es troben totes aquestes funcions en la nostra societat”.
20è aniversari del grau en CAFE
Aquest 2022 es compleixen 20 anys des que la UVic-UCC va posar en marxa el seu grau en ciències de l’activitat física i de l’esport (CAFE), que forma professionals capaços de gestionar instal·lacions i esdeveniments esportius, dissenyar projectes educatius i de lleure, elaborar programes d'activitat física saludable i planificar i desenvolupar sessions tècniques, tàctiques i físiques d'entrenament d’esports com el futbol, el bàsquet, el rugbi, la gimnàstica, l'handbol, l’atletisme, el voleibol i la natació.
Entre els trets diferencials del grau, destaquen disposar d’una zona esportiva, amb aules, laboratori d'entrenament esportiu i valoració funcional i un nou laboratori d'anàlisi biomecànica i rendiment esportiu; pràctiques que es poden fer en centres educatius, clubs esportius i de rendiment, centres wellness-fitness i de salut, ajuntaments, empreses de gestió esportiva, etc.; la possibilitat de cursar assignatures en anglès i el doble perfil acadèmic i professional del professorat.
El campus de la UVic-UCC acull el grau en ciències de l'activitat física i de l'esport + mestre d'educació primària amb menció en educació física, un doble grau que, d'una banda, forma mestres generalistes amb capacitació per ensenyar educació física i, de l'altra, professionals capaços de confeccionar projectes educatius i de lleure, gestionar instal·lacions i esdeveniments esportius, elaborar programes d'activitat física saludable i planificar sessions tècniques, tàctiques i físiques d'entrenament de diversos esports. Una formació de cinc anys que es beneficia de tots els aspectes descrits anteriorment i que promou el contacte amb centres educatius de primària i secundària i estades de pràctiques en centres vinculats a l'esport i l'educació a partir de tercer, tant a Catalunya com a l'estranger.
Aquest curs ha obert les portes a la Seu d'Urgell l'INEFC Pirineus, el tercer centre de l’INEFC, que impartirà un nou grau en ciències de l’activitat física i de l’esport especialitzat en esports de muntanya i riu. El grau ha arrencat com a grup desplaçat de 40 alumnes –la meitat dels quals, noies– de l’INEFC Lleida a la Seu amb la voluntat de consolidar-se com a centre que formarà part d’una futura Universitat de l’Esport. La primera promoció gaudirà d’activitats al medi natural com el piragüisme, l’esquí alpí i l’snowboard.
Temporalment, els estudis del nou grau en CAFE es duran a l’edifici del Centre Cultural Les Monges i a espais com el Parc Olímpic del Segre, el Palau Municipal d’Esports i el poliesportiu municipal de la Seu, les pistes municipals de tenis i de pàdel o el camp de futbol Emili de Vicente. Pel que fa a les activitats de neu, el centre té conveni amb les pistes d’esquí de la Molina. A partir del curs 2023-24, però, l’INEFC Pirineus disposarà d’instal·lacions pròpies als terrenys d’Horta del Valira, un projecte que finalment durà Cerouno Arquitectos SCP+OP.TEAM Arquitectura SLP.
El centre INEFC Pirineus s’ubica en un entorn idíl·lic i, tal com apunten els responsables, “a través d’una docència personalitzada i integrativa permet combinar el grau universitari i la formació d’ensenyaments en l’activitat física en el medi natural”. El nou campus vol igualment “esdevenir el primer centre universitari focalitzat en la formació, la recerca i la transferència sobre activitats esportives en el medi natural de muntanya i riu”.