Compte enrere per a la 31a edició del Saló de l’Ensenyament
Entre el 16 i el 20 de març, els palaus 1 i 2 del recinte de Montjuïc acullen una nova edició del Saló de l’Ensenyament. Una cita que, després de dos anys absent del calendari firal, estudiants, docents, orientadors, centres i universitats esperen amb candeletes
Esdevenir un cop més l’aparador més gran de l’oferta formativa del curs vinent. Aquesta és la fita que persegueix la 31a edició del Saló de l’Ensenyament, organitzat per Fira de Barcelona amb el suport del departament d’Educació i el de Recerca i Universitats. A l’esdeveniment es donaran cita més de 200 expositors, que presentaran les seves novetats en batxillerat, graus universitaris, estudis superiors i complementaris, formació professional, art o idiomes en una edició que, com veurem més endavant, impulsarà l’orientació i la guia dels estudiants i les seves famílies.
Formació professional i accés a la universitat
A l’espai on es concentra l’oferta de formació professional, una opció cada cop més popular entre el jovent, s’habilitaran punts informatius per sectors: alimentació, logística, química i seguretat ambiental, hoteleria, turisme, sanitat, indústria i digitalització, així com de FP dual. També hi haurà una àrea específica d’ensenyaments de règim especial –com les escoles oficials d’idiomes–, una d’arts plàstiques i una d’esportius. La cita també exhibirà l’oferta d’ensenyaments artístics de casa nostra, amb l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques (ESDAP Catalunya), l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la de Conservació i Restauració de Béns Culturals (ESCRBCC) al capdavant.
Al seu torn, el departament de Recerca i Universitats oferirà orientació personalitzada sobre el sistema universitari català, l’accés i l’admissió, les beques i els ajuts. Els estudiants també trobaran informació sobre les proves d’accés, la preinscripció universitària, la ponderació de matèries de batxillerat i les notes de tall. En aquest espai es mostraran també la vintena de graus que s’incorporen a l’oferta de les universitats catalanes, entre els quals destaquen els de ciències socials i jurídiques i el de digitalització. També arriben amb força tres dobles graus –un a la UB, un a la UAB i un a la URV–, una modalitat d’estudis que manté la tendència creixent dels últims anys.
Internacionalització i idiomes
En un context cada cop més global i interconnectat, la formació d’idiomes i les estades a l’estranger ajuden a incrementar les taxes d’ocupació dels estudiants que ara estan davant d’una de les tries de futur més importants. Per aquest motiu, la present edició del Saló també prestarà especial atenció als estudis a l’estranger i al foment dels idiomes. En aquest sentit, destaca la participació de l’oficina Education USA, dependent del departament d’Estat del govern dels EUA, que presentarà el gran ventall d’estudis superiors al país, a més del funcionament del procés d’admissió a les seves universitats. L’Associació de Promotors de Cursos a l’Estranger coordinarà al seu torn el Saló dels Idiomes, amb l’oferta formativa de llengües foranes, propostes sobre cursos i estades en diversos països.
El Saló Futura, també a tocar
Els dies 18 i 19 de març també se celebrarà Futura, el Saló de Màsters i Postgraus, que en la seva 17a edició comptarà amb més de 50 expositors d’universitats tant públiques com privades, col·legis professionals i escoles de negoci, així com empreses de captació de talent. Futura servirà per presentar així mateix els 13 màsters de nova creació que es posen en marxa el curs vinent, la meitat dels quals s’ubiquen en l’àmbit de les ciències de la salut i l’àmbit digital.
La trobada també reforçarà els seus serveis d’orientació i comptarà amb dues novetats: un programa de càpsules per resoldre dubtes i un speed dating amb empreses per fer-hi pràctiques. La primera consistirà en xerrades de curta durada impartides per personal orientador que tractaran temàtiques com ara per què estudiar un màster, quina oferta hi ha disponible o com accedir a les beques, mentre que a la segona, ubicada a l’espai “Tens una cita amb el teu futur”, es faran entrevistes en format de cita ràpida entre empreses, responsables de reclutament i estudiants.