Contingut patrocinat

Fundació Catalunya La Pedrera, transformant vides per construir un futur millor

L'entitat treballa activament en sis àmbits clau, des de la inclusió, passant per la sostenibilitat, l’alimentació, l’envelliment digne, l’educació i fins a l’art, per generar un impacte positiu en la societat i el medi ambient

En un món cada cop més conscienciat amb els reptes socials i ambientals, les empreses amb propòsit s'estan consolidant com a motors de transformació. Un exemple paradigmàtic d'aquesta filosofia moderna és la Fundació Catalunya La Pedrera, una entitat privada i independent que treballa per transformar la realitat en sis àmbits clau: ocupació inclusiva, envelliment digne, vocacions i talent, sostenibilitat i territori, alimentació per la salut i mirada de creació i reflexió. El director adjunt de la Fundació Catalunya La Pedrera, Carles Ribas, declara que el propòsit de la Fundació és clar: "Incrementar les accions d'impacte positiu". I en aquest propòsit hi estan explícites dues coses, explica Ribas. D'una banda, la filosofia de l'acció i, d'altra banda, el compromís de millorar el futur de les persones.

La Fundació Catalunya La Pedrera, liderada per un Patronat de persones expertes i referents en els diferents àmbits, disposa d’un ampli ecosistema de col·laboradors públics i privats i destina tots els recursos que genera a dur a terme iniciatives amb un impacte positiu. Els projectes de l'entitat se centren en l'atenció a les persones per garantir un envelliment digne, fomentar la sostenibilitat, generar ocupació per a persones en situació de vulnerabilitat o amb capacitats diverses, oferir experiències expositives d'alt nivell per acostar l'art a tothom i desenvolupar projectes d'alimentació saludable.

Cargando
No hay anuncios

Envelliment digne

La societat envelleix i la Fundació s'ha posat al capdavant de l'acompanyament a persones amb Alzheimer i altres demències. Cada dia atén més de 2.500 persones en fases inicials d'aquestes malalties mitjançant teràpies no farmacològiques i treballa amb l'objectiu "d'arribar a atendre 3.000 persones diàriament abans del 2026", assegura el director adjunt de la Fundació. L'entitat està compromesa en millorar la qualitat de vida i el benestar emocional de persones grans amb deteriorament cognitiu, a través de l'innovador programa de reforç de la memòria. Ribas explica que "no es tracta d'afegir anys a la vida, sinó d'afegir vida als anys".

Cargando
No hay anuncios

Inclusió

En un moment en què la desigualtat social és un dels grans reptes globals, la Fundació ha posat en marxa programes d'inclusió laboral –com la Fundació Pas a Pas o l'entitat MANS Agrosocials– dirigits a persones en situacions de vulnerabilitat. Això inclou persones amb capacitats diverses o en risc d'exclusió social. Per a elles, un lloc de treball no només representa una font d'ingressos, sinó també una eina per a la seva autonomia i dignitat. En aquest àmbit d'acció, la directora de la Fundació Pas a Pas, Eva Calvés, explica a l'ARA que el principal objectiu de l’entitat és “que tothom pugui gaudir de la màxima qualitat de vida” i, per això, el més important és “fomentar l’autonomia de la persona”.

Cargando
No hay anuncios

Vocacions i talent

En l'àmbit de l'educació, la Fundació aposta per estimular les vocacions científiques i el talent entre els més joves. I ho fa a través de programes d'excel·lència educativa i aliances amb institucions i professionals de referència, per garantir millorar el futur d'infants i joves i alhora transformar la societat. El director adjunt de l'entitat, Carles Ribas, explica que han apostat per projectes concrets per donar suport al talent. En els últims anys, més de 10.000 infants i joves han participat en els programes dirigits a la innovació educativa. L'any 2024, la Fundació Catalunya La Pedrera va rebre el Premi Nacional de Recerca al Partenariat Publicoprivat en R+I. "Estem molt orgullosos perquè és tot un èxit", afirma Carles Ribas. Però la clau de tot està en els referents, remarca Ribas.

Cargando
No hay anuncios

Alimentació saludable

Un altre dels pilars fonamentals de la Fundació Catalunya La Pedrera és promoure la conscienciació sobre els beneficis de l'alimentació saludable. Aquest àmbit pren una importància especial en un context com l'actual, en què les malalties relacionades amb la nutrició són un dels principals problemes de salut pública. Per això, la Fundació dissenya i implementa projectes que milloren els hàbits alimentaris de les persones, adaptant-se a diferents necessitats i realitats socials. "Una alimentació equilibrada no només millora la salut física, sinó que també té un impacte positiu en les persones", explica Ribas. En aquesta matèria d'actuació, el director adjunt afirma que el gran repte és "millorar l'accessibilitat a la informació perquè arribi a l'usuari" i, en conseqüència, "assegurar-nos que la informació que arriba sigui fiable".

Cargando
No hay anuncios

Patrimoni i art

Des de la Fundació gestionen espais emblemàtics com La Pedrera - Casa Milà o Món Sant Benet, dos referents culturals i arquitectònics. Però el seu treball va més enllà de preservar el patrimoni: organitzen exposicions i activitats que acosten l'art a la societat amb l'objectiu de "democratitzar l'accés a la cultura i convertir-se en un punt de trobada per a la reflexió i la creació", assegura Ribas. Un clar exemple és l'exposició Art en pedra, que es pot visitar fins al 2 de febrer a la sala d'exposicions de La Pedrera.

Cargando
No hay anuncios

Sostenibilitat i territori

Un dels reptes més urgents que aborda la Fundació és la lluita contra la crisi climàtica. En total, gestiona 27 espais naturals i 8.000 hectàrees de territori, incloent-hi boscos i espais de diversitat, amb l'objectiu de conservar-los i adaptar-los als reptes ambientals com la sequera i els incendis forestals. El director destaca que el patrimoni natural "és un tresor que cal protegir per a les futures generacions". I conclou assenyalant que "la sostenibilitat no és una opció, sinó una necessitat".

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la Fundació Catalunya La Pedrera exemplifica com una entitat privada i independent pot treballar amb una visió holística, integrant projectes que abracen la dimensió social, la cultural i l'ambiental. Amb cada acció, el gran repte i el propòsit de l'entitat és "aconseguir un futur millor per a les persones", afirma Carles Ribas. I el director adjunt assegura que, per aconseguir-ho, cal "incrementar el nombre d'impactes positius que es generen a la societat a través de les diferents accions".