Contingut patrocinat
Especials16/01/2024

L’ús del català a les aules centra els Premis Baldiri 2023 de la Fundació Carulla

L’edició d’enguany premiarà projectes que donin resposta a la situació de la llengua a les escoles i experiències d’aula creatives i innovadores

Redacció
i Redacció

BarcelonaLa Fundació Carulla manté oberta la convocatòria dels Premis Baldiri, els guardons anuals que, des de fa 46 anys, impulsen i reconeixen projectes que transformin l’educació i donin resposta als nous reptes socials i educatius des de la llengua, la cultura i les arts. La complicada situació del català als centres i l’ús social i lúdic de la llengua catalana a les aules són els principals reptes d’aquesta edició.

En els centres educatius, l’ús de la llengua catalana entre els alumnes s’ha reduït dos terços en quinze anys, ha passat del 67% de sempre en català el 2006 a un 21% el 2021, segons dades de l’estudi del 2022 L’ús del català a l’educació, impulsat pel Consell Escolar de Catalunya. L’ús de la llengua catalana del professorat amb el grup d’alumnes ha passat d’un 63% de sempre en català el 2006 a un 46% el 2021.

Cargando
No hay anuncios

“Davant d’aquesta incertesa i complexitat, els Baldiri recuperen l’essència dels premis i proposen obrir camins de reflexió i aprenentatges a través de la llengua, la cultura i les arts dins els centres educatius”, assegura Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla.

Cargando
No hay anuncios

Escoles, centres i projectes educatius d’arreu dels territoris de parla catalana (Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord) poden participar en la convocatòria dels Baldiri, oberta fins al 22 de gener de 2024. La Fundació Carulla destinarà un total de 44.000 euros a experiències d’aula creatives i innovadores.

El Premi Baldiri Escola Transformadora està dotat amb 4.500 euros. Es tracta d’un guardó adreçat al centre educatiu singular i en procés de transformació, amb un equip educatiu compromès, que tinguin la capacitat de generar esperit crític i d’imaginació, convençut que treballar i educar amb la cultura, la llengua catalana i les arts esdevé un motor clar de canvi i transformació per fer front als reptes educatius, mediambientals, socials i culturals actuals. El centre guanyador del Premi Baldiri Escola Transformadora serà escollit entre tots els centres inscrits als premis. A més, passarà a formar part del jurat dels Premis Baldiri a l’edició 2024-2025.

Cargando
No hay anuncios

El Premi Baldiri Arts i Llengua, per la seva banda, consta de vuit premis de 3.500 euros. Aquest guardó està adreçat a nous projectes liderats per centres educatius o per docents que fomentin, mitjançant les arts i la cultura, l’ús de la llengua catalana en els processos d’aprenentatge i en els espais de convivència social.

Cargando
No hay anuncios

El Premi Baldiri Experiències amaga vint premis de 600 euros. El guardó està adreçat a experiències innovadores portades a terme dins i fora de l’aula que responguin de manera creativa i a través dels llenguatges artístics i creatius als diferents reptes viscuts als centres educatius.

“A les escoles la llengua és l’eix vertebrador de tots els aprenentatges; la necessitem per comprendre, per explicar-nos i per relacionar-nos entre nosaltres. En el cas del català, encara que els estudiants sàpiguen utilitzar-lo, no sol ser la seva llengua d’ús habitual. Per fer-hi front, hi ha iniciatives i projectes innovadors als centres que eduquen en català a través de les arts. Hem de visibilitzar-los i expandir-los perquè facin xarxa i ajudin a recuperar els diferents usos del català”, explica Rosa Maria Codines, mestra, inspectora d’Educació als Serveis Territorials de Tarragona i membre del jurat dels premis. “A través de les arts, del joc i de les mateixes xarxes socials podem arribar a incrementar d’una manera atractiva i il·lusionada l’ús de la llengua catalana”, afegeix Codines.

Cargando
No hay anuncios

Transformar la societat a cop de cultura

Els Premis Baldiri han reconegut i impulsat 21.943 alumnes, 571 escoles i 441 docents. Des de fa cinquanta anys, la Fundació Carulla treballa per transformar les persones i la societat a través de la cultura i les arts, liderant, impulsant i connectant projectes culturals i educatius que donin resposta als reptes que planteja la societat.

Cargando
No hay anuncios

A més del programa Mutare, com a espai per connectar i posar en diàleg la cultura amb diferents reptes de la societat, també coordina un ecosistema de premis i programes d’impuls a projectes culturals transformadors i educatius. Amb les Beques SOS Cultura la Fundació Carulla dona suport a la creació artística, com a moment imprescindible per materialitzar projectes artístics de futur; i suport també a projectes artístics de carrer entenent aquest espai com l’entorn més democràtic des d’on fer arribar la cultura a la societat.