L’EDITORIAL

25-M: el vot és el missatge

2 min

“Catalunya és l’únic poble d’Espanya que neix lligat a Europa, i no pas com una reacció autòctona de legitimisme visigòtic contra els musulmans. L’objectiu dels altres pobles d’Espanya era restablir la monarquia visigòtica de Toledo; el nostre, fer progressar l’Imperi Carolingi, és a dir, l’Europa d’aleshores, cap al sud. […] Aquest fet diferencial de la nostra naixença en un cert sentit s’ha perpetuat a través de la història. D’una certa manera continuem essent fills de Carlemany.” Aquestes paraules les va pronunciar el 1985, poc abans de l’entrada d’Espanya a la CE, l’aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol, en un històric discurs a Aquisgrà. Es tracta d’una reflexió molt pertinent, avui 25 de maig, quan els catalans estem cridats a les urnes per participar en l’elecció del Parlament Europeu.

Catalunya, doncs, és Europa. Els catalans som europeus, el nostre ADN mira cap al nord, ens sentim lligats a una realitat que hem contribuït a construir com els primers. No hi ha millor manera de demostrar aquest compromís amb Europa que amb una gran participació electoral en la jornada d’avui. Perquè en aquest cas el vot és el missatge, i l’objectiu hauria de ser convertir el resultat en un acte d’afirmació europeista i democràtica, de manera que a les cancelleries i a Brussel·les se’ls faci més difícil desentendre’s del greu problema que significa la negativa de Madrid a permetre la celebració d’una consulta sobre el nostre futur polític. Una votació massiva i un resultat diàfan a favor del dret a decidir seran determinants perquè la UE es decideixi a pressionar Rajoy perquè negociï, perquè accepti la voluntat majoritària dels catalans.

Per si aquest motiu no fos suficient, aquestes eleccions també són importants perquè són les primeres en què els ciutadans podem jutjar la manera com la UE ha gestionat la crisi; i perquè són les primeres en què podem votar un candidat a presidir la Comissió Europea. En aquest sentit, cal destacar que tots ells, excepte el popular Jean-Claude Juncker, han passat per Barcelona en campanya, un reconeixement explícit al caràcter inequívocament europeista de Catalunya i al moment decisiu que viu el país.

stats