El ministeri de l'Interior i el PP i Vox pressionen perquè els Mossos desmuntin les parades del multireferèndum
El subsecretari del ministeri ha anunciat que s'ha demanat a la Junta Electoral Central que obligui a complir la resolució ratificada pel Suprem d'impedir la consulta popular. Els populars i el partit de Vidal-Quadras han posat denúncies en algunes poblacions i els jutges han ordenat per escrit a la policia fer retirar les meses
BarcelonaL'Estat no està disposat a permetre que sembli que un col·lectiu pot fer una consulta sense el seu permís i aquest diumenge ha començat a demostrar-ho, amb pressions diverses contra l'anomenat multireferèndum, organitzat en uns 300 municipis catalans. Tant el ministeri de l'Interior com el Partit Popular i Vox –el nou partit d'Aleix Vidal-Quadras– s'han mobilitzat avui contra una certa tolerància que els Mossos d'Esquadra estaven aplicant a la convocatòria.
Aquest dijous, el Tribunal Suprem va avalar la decisió de la Junta Electoral Central d'impedir aquesta consulta popular sobre qüestions socials diverses com el deute públic, els transgènics, la sobirania energètica, les iniciatives legislatives populars (ILP), els serveis socials, la línia de molt alta tensió (MAT) o BCN World.
Tocava als Mossos d'Esquadra la tasca de fer desmuntar les parades a l'hora de la veritat, perquè els organitzadors ja van dir que no es farien enrere. I la policia catalana va decidir que demanaria als responsables de les meses que es retiressin, especialment les més properes als col·legis electorals, i que si s'hi negaven els identificarien i n'aixecarien acta. Res més. I això és el que han aplicat.
Però, segons ha sabut l'ARA, en algunes poblacions el PP i Vox s'han mostrat especialment actius contra el multireferèndum i ha denunciat a la junta electoral la presència de les meses. Això ha comportat que els Mossos hagin rebut ordres per escrit d'alguns jutges de fer desmuntar aquestes meses.
Algunes policies locals també s'hi fiquen
En altres casos, segons els organitzadors de la iniciativa, han estat cossos de policia local els que han identificat els responsables de les meses o les han fet retirar. Gerard Batalla, un dels portaveus, considera que "és una mala interpretació del que és la situació, perquè qui hauria d'actuar, en tot cas, són els Mossos per un delicte electoral".
El paper del ministeri
El ministeri de l'Interior també ha estat proactiu. Segons ha anunciat el mateix subsecretari del ministeri, Luis Aguilera, "això [la presència de les meses de la consulta popular] és una anormalitat d'acord amb la resolució de la Junta Electoral Central i per tant hem adreçat un escrit a la junta perquè faci complir la seva resolució i faci retirar aquestes meses".
Per una via o per una altra, s'han desmuntat meses de votació almenys a Figueres, Olot, Mollet del Vallès, Lloret de Mar, l'Escala, Arenys de Mar, Olesa de Montserrat i Castelldefels, segons fonts dels organitzadors i policials.
En els casos en què no s'ha obligat a desmuntar la parada i la policia s'ha limitat a identificar-ne els responsables, els organitzadors han donat les seves dades i han decidit seguir el multireferèndum.
Els arguments del Suprem
El Tribunal Suprem va avalar la prohibició del multiferèndum perquè trobava que les preguntes plantejades pels promotors de la iniciativa "constitueixen una activitat de naturalesa política" que pot "influir" i "afectar els principis de reflexió i regularitat que han de presidir l'acte de votació" d'aquestes eleccions europees.
Els agents identifiquen les persones responsables de cada lloc, aixequen acta i ho comuniquen a la junta electoral corresponent.
300 taules per tot Catalunya
Divendres, els promotors de la iniciativa van fer una crida a la participació al multireferèndum com a expressió democràtica dels ciutadans. En una roda de premsa a la plaça de la Vila de Gràcia, un altre dels portaveus, Ernest Gutiérrez, va cridar els ciutadans a participar "perquè no decideixin per nosaltres", i així "recollir la voluntat popular" en els temes del multireferèndum.
Els organitzadors de la consulta ciutadana van coincidir que el multireferèndum no pretén influir en el resultat de les eleccions europees, com argumenta la JEC, sinó que reclama un debat "més ric" sobre una sèrie de temes que afecten la població.
L'activista de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) Ada Colau va apuntar que la seva organització dóna "ple suport" a la iniciativa davant del bloqueig d'altres vies d'expressió democràtica com les ILP.