Eleccions 25-N15/10/2012

"Internacionalitzar el conflicte": el pla B de Mas si Espanya tomba la consulta

"Hem de fer pedagogia perquè no anem a una independència clàssica, volem estar dins la UE", ha dit en una entrevista a TV3

Ara
i Ara

BarcelonasEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha apostat aquest dilluns per anar als tribunals europeus i "internacionalitzar el conflicte" si Espanya no permet una consulta d'autodeterminació a Catalunya. Tot i que ja havia parlat de buscar empara internacional, el president ha anat una mica més enllà en una entrevista a TV3 i ha concretat els passos a seguir en cas que l'Estat obstaculitzi una consulta, ja sigui no permetent-la en el marc legal espanyol o recorrent la futura llei de consultes catalana. Mas ha situat el "límit màxim" de la pregunta de la consulta en si Catalunya s'ha de convertir en un nou estat de la UE, però ha insistit que això s'haurà d'acordar al Parlament. La pregunta concreta que vol fer el president, segons va revelar aquest divendres en una entrevista, seria: "Vostè desitja que Catalunya sigui un nou estat de la UE?".

Món interconnectat

Mas insisteix que no parla d''independència' perquè el món avui en dia està interconnectat. "Hem de fer pedagogia, perquè no anem a una independència clàssica, volem estar dins la UE". Mas insisteix que vol fer la consulta en els propers quatre anys. "No puc precisar la data: quan li vagi bé al país, quan estiguem tots d'acord sobre quan la fem. Quan es fa una consulta d'aquestes és per anar a guanyar". "Intentaré que la consulta es guanyi, no la faré per anar a perdre; la podem perdre, però jo intentaré guanyar-la, pel bé del país", ha afirmat. El president ha insistit que està decidit a fer la consulta, sigui quina sigui la reacció del govern espanyol, fins i tot si Rajoy rectifica i s'avé a negociar el pacte fiscal.

Cargando
No hay anuncios

Estructures d'estat sense diners

Mas ha admès que és difícil construir estructures d'estat sense diners. "És molt complicat", ha dit. Mas no ha volgut entrar a concretar un termini per a la consulta, més enllà de garantir que serà dins el proper mandat, "quan es consideri millor per al país", perquè, ha insistit, "plantegem la consulta per guanyar-la i ho fem pel bé del país i no dels partits que la defensen". El president ha concretat que el primer pas que s'haurà de fer és plantejar al govern espanyol la voluntat catalana de fer la consulta, i si aquest, com és previsible, s'hi oposa, avançar en la nova llei sobre consultes per poder preguntar igualment al poble català. Si també es tombés aquesta possibilitat, Mas ha explicat que el camí a seguir seria "internacionalitzar" el problema, explicar als tribunals europeus que no s'està permetent una pregunta democràtica, una situació que el president ha titllat de "problema molt greu de legitimitat democràtica".

Cargando
No hay anuncios

Uns estats units d'Europa

Mas també ha posat sobre la taula que el nou Parlament haurà de valorar si li interessa plantejar aquesta consulta abans o després que Escòcia formuli el seu referèndum. Sobre la possibilitat que una Catalunya independent quedés fora de la UE, ha dit que això no ho sap ningú, perquè encara no hi ha cap precedent. Tot i admetre que amb la lectura estricta dels tractats "estaríem fora", ha assegurat que s'hi podria tornar a entrar en 24 hores, perquè s'hauran de fixar noves normes. A més, el president ha assegurat que la nova situació tampoc deixa clar que Espanya es pogués mantenir dins la UE.

Cargando
No hay anuncios

Mas s'ha declarat partidari dels Estats Units d'Europa, un projecte pel qual ha assegurat estar disposat a cedir molta sobirania. "Ens convindria anar cap a l'Europa federal", ha dit Mas. I ha afegit: "A Europa, ser català no penalitza".