Les eleccions del Barça seran el 24 de gener i descentralitzades
Els comicis tindran diferents punts de votació a Catalunya i, previsiblement també, a l'Estat
BarcelonaLa junta gestora va acordar ahir al vespre que les eleccions a la presidència del Barça siguin el 24 de gener i se celebrin de manera descentralitzada, amb diferents seus repartides arreu del territori. Amb aquest anunci comença el compte enrere perquè els socis escullin el màxim mandatari d’entre una llista de deu precandidats. Set ja ho han anunciat oficialment (Xavi Vilajoana, Agustí Benedito, Toni Freixa, Víctor Font, Jordi Farré, Lluís Fernández Alà i Pere Riera) i tres ho faran en els pròxims dies (Joan Laporta, Joan Rosell i Emili Rousaud).
La data era una de les incògnites que havia de resoldre la junta gestora, que va fer-se càrrec del club ara fa dues setmanes, després de la dimissió en bloc de la junta de Bartomeu. Fa uns dies el president d’aquest organisme de caràcter provisional, Carles Tusquets, ja informava que la intenció era convocar-les poc abans de Nadal i que els comicis fossin durant la segona quinzena de gener. Però fins ara no havia concretat la data. Des de les oficines del Camp Nou i també des d’algunes precandidatures reconeixen a l’ARA que s’havien mantingut algunes converses extraoficials per parlar de la data dels comicis abans de fixar-la formalment.
Ara bé, el que de moment no se sap és el dia que es convocaran les eleccions. Un punt que la gestora tancarà la setmana vinent, expliquen des del club. No és un detall menor. Saber quan es dona el tret de sortida oficial a la cursa electoral és clau, perquè a partir d’aquell dia els aspirants poden començar a recollir els 2.257 avals necessaris dels socis per passar el tall i convertir-se en candidats de ple dret. És aquí quan, dels 10 precandidats, es calcula que almenys la meitat quedaran fora de combat.
Seus a Catalunya i a Espanya
La gran novetat d’aquesta cita electoral és que es farà de manera descentralitzada. Així, la gestora tirarà endavant un protocol similar al que ja s’havia dissenyat per afrontar el vot de censura, tot i que finalment no es va acabar celebrant per la dimissió de la junta. En aquella ocasió s’havien proposat fins a 21 seus diferents, 13 a Catalunya i 8 a la resta de l’Estat. Fonts properes a la junta gestora expliquen que encara no s’ha tancat el protocol, però es dona gairebé per fet que s’instal·laran urnes més enllà del territori català. En canvi, queda pràcticament descartat que es pugui utilitzar el vot telemàtic.
Una altra de les possibilitats és que, com ja es volia fer amb el vot de censura, els comicis durin dos dies. Un fet que no està previst pels estatuts del Barça però que es podria fer si ho empara legalment la Generalitat. La setmana vinent hi haurà una reunió entre la gestora, la secretaria general de l’Esport i el departament de Salut per intentar arribar a un acord. Ara bé, com adverteixen des del Camp Nou, qualsevol protocol que es pacti dependrà sempre de l’evolució de la pandèmia. Per tant, el Procicat tindrà l’última paraula.
A diferència d’altres juntes gestores, que anunciaven la data de les eleccions de manera imminent, la que presideix Carles Tusquets ha esperat 15 dies a fer-ho. A més a més, el tret de sortida no serà fins d’aquí un mes i el nou president no prendrà possessió, com a mínim, fins al 25 de gener. Mentrestant, durant aquests dos mesos i mig, el que havia sigut president de la comissió econòmica acabarà de tancar un dels temes més calents de la gestió del club d’aquesta temporada: la negociació salarial. Tusquets ja va dir, quan va prendre possessió, que endreçar el capítol econòmic era una de les seves prioritats. Segons expliquen fonts de la negociació, ja ha fet saber als jugadors que, si no hi ha pacte, està disposat a aplicar la rebaixa unilateral dels salaris. D’aquesta manera, tancaria la seva funció com a gestor interí del club havent deixat un pressupost equilibrat que, de passada, dificultaria la possibilitat que Bartomeu hagués de sotmetre’s a una acció social de responsabilitat.