Eleccions a Egipte: reforma o ruptura?
Més de 17 milions d'egipcis estan cridats a les urnes. El país es debat entre reforma i ruptura mentre els militars es resisteixen a deixar el poder
BarcelonaMentre alguns electors van des de l'alba als col·legis per votar en les primeres eleccions de l'era post-Mubàrak, els manifestants de la plaça Tahrir continuen reclamant que les eleccions s'endarrereixin i que la junta militar que governa Egipte des de la caiguda del dictador abandoni el poder. La tensió és màxima, després que els militars hagin pronunciat amenaces obertes contra qualsevol que intenti interferir en unes eleccions que els activistes consideren una mascarada democràtica.
El cap del Consell Suprem de les Forces Armades, el mariscal de camp Hussein Tantaui, va dir diumenge que el país està davant d'una "disjuntiva": "o ens en sortim, políticament, social i econòmica, o les conseqüències seran extremadament greus, i no ho permetrem".
Les eleccions arriben en un moment de màxima inestabilitat política, després d'una setmana d'enfrontaments entre els joves de Tahrir, que reclamen als militars que abdonin immediatament el poder i la policia, amb un balanç de 42 morts i més de dos mil ferits. Egipte té ara mateix dos governs: el del dimissionari d'Issam Sharraf, designat per la junta militar, que va dimitir la setmana passada en protesta per la repressió contra els activistes de Tahrir, i el nou primer ministre també escollit per l'exèrcit, Khamal Ganzouri, que encara no ha format executiu. Els líders dels principals partits no han volgut formar part d'aquest segon executiu sota tutel·la militar, però s'han avingut a formar part d'un consell consultiu civil per coordinar amb la junta una sortida política a la crisi.
Divisió
"Abans no tenia sentit anar a votar. Les nostres veus eren completament irrellevants", ha dit una dona al centre del Caire a AFP mentre feia cua des de l'alba per votar per primer cop a la seva vida. El règim de Mubàrak organitzava eleccions fraudulentes que guanyava sempre per un percentatge de més del 80% dels sufragis. "Vivíem en l'esclavitud. Ara volem justícia i llibertat", deia una altra electora a la BBC.
En el camp de les forces que van derrocar Mubàrak en la revolució de febrer predomina la divisió, entre els partidaris de l'abstenció com a protesta per la tutel·la militar de la transició i les forces que es perfilen com a favorites als comicis.
El partit favorit a les eleccions és la coalició Aliança Democràtica, liderada per Llibertat i Justícia -braç polític dels Germans Musulmans- i que conté dotze partits més. A més, es presenten tres coalicions més.
El Blog Egipci conté tres formacions laiques: els comunistes del Tagamu, el Partit Socialdemòcrata i el Partit dels Egipcis Lliures. La Revolució Continua està formada per set partits, de caire progressista i laic.
Finalment, el Bloc Islamista conté partits del corrent més radical de l'islamisme -el salafisme- i la seva branca política és la Gamaa Islamiya, formació terrorista que ha abandonat la lluita armada.
Exmembres del partit de Mubàrak es presenten a les eleccions com a candidats independents.
Procés complex
El procés de votació és complex i hi ha hagut poc temps per a la campanya electoral. Les eleccions legislatives es fan en tres rondes territorials per a cadascuna de les cambres. Aquesta és la primera de les tres fases en què està dividit el procés electoral, que s'allargarà fins al mes de març. Als comicis d'avui estan cridats 17 milions d'electors (inclosos els de les principals ciutats, El Caire i Alexandria), dels 50 que hi ha al país.