Donar visibilitat a un dol amagat durant anys
La companyia catalana Àltima ja disposa de fins a 11 espais perinatals distribuïts pels diferents cementiris que gestiona arreu de Catalunya, amb l'objectiu que les famílies puguin viure la pèrdua d'un fill amb naturalitat
Cobert durant anys d’un silenci social, històricament el dol perinatal ha suposat un patiment silenciat per a totes aquelles persones que el vivien i també pel seu entorn. I, si bé tot procés de dol per la mort d’un ésser estimat sempre és difícil, sovint el dol perinatal és més delicat d’afrontar i de gestionar per totes aquelles il·lusions, expectatives i desitjos que, de forma natural, es projecten davant d’un embaràs.
Actualment, i tot i que encara continua sent un tabú per superar, el dol perinatal, que fa referència a pèrdues de nadons que tenen lloc durant l'embaràs, el part o pocs dies després del naixement, sense importar els dies de vida o les setmanes de gestació, es treballa cada vegada amb més cura. I companyies com Àltima Serveis Funeraris, líder sectorial a Catalunya, busquen la manera d’oferir l’escalf i els espais d’acollida que necessiten les famílies que han patit aquesta situació.
Un context cultural que invisibilitzava aquest dol
És sorprenent com el fet de minimitzar aquestes pèrdues ha estat durant anys un fet socialment integrat. Però, el que per a les famílies suposa la pèrdua d'un fill, d'un futur, d'uns plans, d'un projecte de vida i d'unes expectatives que es veuen estroncades, és quelcom que demana poder processar un dol gens menor d’una forma adequada. Cap progenitor està preparat per haver d'acomiadar i enterrar un fill, i durant massa temps aquest dol perinatal només s'ha viscut en la intimitat familiar.
D’un temps ençà, però, la societat ha començat a tractar amb més naturalitat un dol que, com tots, s’ha de saber processar –cuidant els temps–, i cadascú ho fa de la manera que li va més bé. Una manera de processar la pèrdua i viure el dol és poder fer un comiat i retre l’homenatge que les famílies volen oferir als seus fills. Per això, la companyia catalana Àltima ja disposa de fins a 11 espais perinatals distribuïts per Catalunya, ubicats en els diferents cementiris que gestiona.
L’objectiu d’aquests espais és donar resposta a la necessitat emocional de les persones que pateixen aquest dol, a través d’un punt físic de referència on poder homenatjar i recordar la criatura perduda. Són espais necessaris, íntims, tranquils i acollidors, dedicats als nadons i a les seves famílies, perquè aquestes puguin anar-hi sempre que ho vulguin i recordar els seus fills que han marxat abans d'hora.
Com afirma el conseller delegat d’Àltima, Joan Ventura, aquests espais són una mostra que la companyia continua avançant per donar a conèixer un dol silenciat durant massa anys: “els cementiris han d’evolucionar a mesura que la societat avança i donar resposta a les demandes de la ciutadania". I afegeix que "els espais de dol perinatal són una mostra de la sensibilitat d’Àltima per unes pèrdues que durant massa anys s’han viscut en silenci".
Baix Llobregat
- Cementiri de Roques Blanques.
- Cementiri de Sant Vicenç dels Horts.
- Cementiri de Sant Just Desvern.
- Cementiri de Viladecans.
- Cementiri d’El Prat de Llobregat.
Garraf
- Cementiri de Sitges (les Pruelles).
- Cementiri de Sant Pere de Ribes.
- Cementiri de Vilanova i la Geltrú.
Vallès Occidental
- Cementiri de Sant Cugat del Vallès.
- Cementiri de Castellar del Vallès.
Ripollès
- Cementiri de Ripoll.
Àltima i el primer manual del dol perinatal per a professionals sanitaris
A més a més, i amb la vocació de seguir donant un servei d’excel·lència a les famílies que viuen una pèrdua d’aquestes característiques, la companyia catalana ha col·laborat també en accions de suport a diferents projectes i entitats dedicades al dol gestacional, perinatal i neonatal com ara Petits amb llum, A Contracorrent, Anhel Vallès o Umamanita.
En la mateixa línia corporativa de fer tot el possible per naturalitzar aquest dol, Àltima ha col·laborat també en la publicació de la primera guia dirigida a professionals sobre la mort gestacional, perinatal i neonatal, elaborada per diversos centres sanitaris públics de Catalunya. Sota el títol de Manual d’Acompanyament en el Dol Perinatal, el document té la finalitat de ser una eina d’ajuda per als professionals sanitaris que han d’afrontar aquesta situació. Aquest és el primer document dirigit específicament a les persones que treballen en àmbits com l’obstetrícia, la infermeria o el treball social, així com llevadores i altres especialistes del món sanitari.
La guia inclou com afrontar la comunicació de la mort d’un fill o filla durant la gestació, el part o poc després de néixer, així com del diagnòstic d’una malaltia que pugui limitar la vida en aquestes etapes. El manual, en l'elaboració del qual Àltima hi ha col·laborat estretament, també contempla indicacions per a l’acompanyament emocional de la persona gestant i la seva família en situacions tan doloroses com la mort intrauterina inesperada, l’avortament espontani, la interrupció legal de l’embaràs o les cures pal·liatives perinatals.
Aquest Manual detalla les gestions que han de dur a terme els professionals i les famílies davant d’una situació de pèrdua perinatal, així com un recull de recursos comunitaris d’ajuda al dol, i té com a objectiu donar resposta a la necessitat emocional de moltes famílies que passen, malauradament, per un procés de pèrdua gestacional o perinatal.
El dol perinatal, considerat un tabú durant tant de temps a la nostra societat, s'aconsegueix normalitzar i visibilitzar gràcies a espais com els d'Àltima destinats al dol perinatal, i a les pràctiques i xerrades que duen a terme les diferents associacions.