La Denominació d’Origen Penedès és la que té més tradició de Catalunya. Suma un total de 2.700 anys d’història, que s’han pogut demostrar gràcies als treballs al jaciment de Font de la Canya, a Avinyonet del Penedès, amb troballes com un bust de la deessa grega de la terra i l’agricultura, Demèter. Aquesta denominació d’origen s’estén al llarg d’una franja del territori entre el mar i la muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona.
El sòl i el clima diferencien la DO Penedès en 10 zones marcades per un caràcter únic, que van des del mar fins a més de 800 metres d’altitud. La varietat de raïm més important és el xarel·lo per als vins blancs. Pel que fa als vins negres, la producció a la DO Penedès significa el 35% de les ampolles totals que s’elaboren.
Però la història no és l’únic que fa especial aquesta comarca en la seva tradició vitivinícola. El Penedès té una filosofia a l’hora d’elaborar els seus vins que els atorga un toc especial i un segell de qualitat excel·lent. Una qualitat i una excel·lència que són fruit de la tradició i de l’antiguitat, però també de la seva capacitat d’innovació i, al mateix temps, d’actualització. Els viticultors, enòlegs i cellers de la DO Penedès han sabut unir passat i present mirant al futur i agafar el compromís d’elaborar vins 100% ecològics amb la determinació d’utilitzar tècniques que siguin sostenibles amb el planeta.
La DO Penedès concentra fins a 150 cellers en una extensió de conreu de vinya de 2.500 hectàrees. A Catalunya, en total, es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 de vi tranquil i 250 d’escumós–, un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitza a Espanya i a l’exterior –principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya i els Estats Units.
A més de la DO Penedès, Catalunya disposa actualment de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà, Tarragona, Catalunya, Costers del Segre, Empordà, Pla de Bages i Alella.
La Ruta del Vi del Penedès
Fer la Ruta del Vi del Penedès és submergir-se en el cor d’aquest territori vitivinícola i conèixer què hi ha molt més enllà d’una copa de vi. L’enoturisme és un dels principals atractius per visitar el Penedès, més enllà de la bellesa dels seus paisatges de vinyes conreades. Visitar la DO del Penedès és la manera més autèntica de descobrir el seu entorn rural, les seves tradicions i què representa la cultura del vi en aquesta contrada.
La DO Penedès i la seva oferta enoturística posen a disposició del visitant experiències en què el món del vi és el denominador comú. En total es poden visitar fins a 72 cellers, que tenen les portes obertes als visitants i, a més, també hi ha 49 establiments hotelers, 31 restaurants i 26 empreses d’activitats relacionades amb l’oci i el turisme implicades en aquesta ruta.
Així doncs, visitant el cor de la Catalunya vitivinícola es pot trobar tot el que pot desitjar un amant de la terra i del bon vi: un trencadís de vinyes mediterrànies, petits cellers familiars, cellers imponents, una col·lecció de vins àmplia i generosa que satisfarà qualsevol visitant, en qualsevol moment de l’any.
L’enoturisme a Catalunya
Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra en destapar-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.
Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre els seus orígens, encetar una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra.
En total, Catalunya disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè tastis les seves especialitats i, alhora, coneguis el seu context històric, social i cultural, que converteix casa nostra en una destinació enoturística única.
En aquests més de 300 cellers, i també a la setantena de cellers de la Ruta del Penedès, podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins al centenar de cellers cooperatius d’estil modernista –coneguts com a catedrals del vi–, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com a símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana.
I és per tot això que podem dir que a Catalunya el vi és cultura.
Espai Empar Moliner: DO Penedès
Si aneu al Vinseum —i és una recomanació que us faig amb tot el cor— hi descobrireu unes llavors carbonitzades i mineralitzades, de Vitis Vinifera, que són la prova més antiga del conreu de la vinya de la qual tenim notícia a Catalunya. Al Penedès s’hi fa vi des del principi dels temps.
Avui, la DO treu al món dinou milions d’ampolles, que són moltíssimes ampolles. Amb aquests números, aquesta DO està fent una feinada per cuidar el paisatge, per donar aixopluc als joves viticultors, inquiets i compromesos amb la terra, que obren camí, que tenen ganes de fer coses noves, i les fan. Molts d’aquests joves, ells i elles, són fills de pagès, i no volen, com els pares, vendre el vi, sinó que se’l volen fer ells. I el fan amb tot el talent. Al mateix temps, el Penedès lluita perquè els pagesos cobrin un preu digne pel raïm.
El Penedès és la DO del xarel·lo, una varietat extraordinària, que va sola al món i enamora. Ah, però al Penedès s’hi fan, esclar, vins tranquils negres tan excepcionals... I aquests sí que els hem de conèixer i estimar.
El 2025 que tenim a tocar, aquesta DO serà la primera 100% ecològica. No faran menys ampolles, llavors, perquè la majoria dels cellers de la DO ja en són. Aquí s’hi fan alguns dels meus vins preferits.