DO Conca de Barberà: innovació i estima per la terra

Elaborar vi a l’empara d’una denominació d’origen és garantia d’origen i qualitat, el reflex d’una tradició històrica catalana i europea que ara es promou amb la campanya 'Catalunya, on el vi és cultura. El valor del nostre paisatge, la riquesa del nostre vi'.

Una ampolla de vi negre
Redacció
23/11/2024
3 min

La història de la vitivinicultura a la Conca ha anat molt lligada a la història de la comarca. Els antecedents més remots es troben abans de l’època romana. La seva ubicació els converteix en una zona privilegiada per a l’elaboració i producció de vins i d'escumosos. La DO Conca de Barberà és una denominació d’origen amb història, riquesa paisatgística, amb cellers que innoven i amb gent que estima la seva terra i els seus vins per sobre de tot.

El trepat, la varietat autòctona de raïm negre, és el referent diferenciador dels excel·lents vins que té la Conca de Barberà. El trepat proporciona vins delicats, afruitats, frescos amb notes especiades i lleugera graduació alcohòlica. La Conca de Barberà és una combinació de paisatge, patrimoni, cultura i vi.

Visitar la Conca de Barberà i els seus vins és fer un periple per la història de la vitivinicultura catalana i gaudir de les famoses cooperatives modernistes que Àngel Guimerà –poeta, dramaturg i escriptor en català nominat al premi Nobel– va anomenar catedrals del vi.

Passejar per aquesta denominació d’origen és perdre’s per les vinyes per descobrir, de primera mà, el sentiment que hi viu la gent que hi treballa, gaudir de l’impressionant patrimoni històric i cultural del territori: indrets com el monestir de Poblet amb la ruta del Cister, el Montblanc medieval o el Museu de la Vida Rural. En definitiva, la Conca de Barberà és un excel·lent maridatge de paisatge, patrimoni, cultura i vi.

La DO Conca de Barberà té un total de 2.721 hectàrees de conreu i compta amb 28 cellers. A Catalunya, en total, es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 de vi tranquil i 250 d’escumós– un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitza a Espanya i a l’exterior –principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya i els Estats Units.

A més de la DO Conca de Barberà, Catalunya disposa de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Penedès, Tarragona, Catalunya, Costers del Segre, Empordà, Pla de Bages i Alella.

La ruta del vi trepat

La lleugeresa de la varietat trepat ha construït la nova veu dels vins de la Conca de Barberà. Una terra lligada a la vinya des dels temps de la reconquesta, que va veure aflorar la cultura del vi gràcies als monjos cistercencs, que va ser testimoni directe del boom cooperatiu, que conserva cellers modernistes que són autèntiques catedrals del vi i que, avui, ressorgeix gràcies a viticultors que miren al passat per construir el futur. El Viver de Celleristes, iniciatives inspirades en el trepat i les varietats autòctones i la voluntat de modernitzar el panorama vitivinícola constitueixen el principal atractiu d’una DO que té molt camí per recórrer. Sigues el primer a fer-ho i no te'n penediràs.

L’enoturisme a Catalunya

Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra en destapar-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.

Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre els seus orígens, encetar una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra.

Catalunya disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè tastis les seves especialitats i, alhora, coneguis el context històric, social i cultural que converteix casa nostra en una destinació enoturística única.

En aquests més de 300 cellers podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins al centenar de cellers cooperatius d’estil modernista, coneguts com a catedrals del vi, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana.

I és per tot això que podem dir que a Catalunya, el vi és cultura.

Espai Empar Moliner: DO Conca de Barberà

La joia del trepat a la Conca de Barberà

No em cansaré mai de dir-ho: la DO Conca de Barberà fa un raïm únic al món, una joia oculta, que meravella tots els sommeliers estrangers que venen a veure'ns i beure'ns quan el tasten per primer cop. El trepat. Si no l'heu tastat mai, aneu a la Conca. És una varietat lleugera i fina, a mig camí, segons el meu alegre i desendreçat senderi, entre la pinot noir i la syrah. El trepat és únic. I això vol dir que els celleristes de la Conca que el treballen són –i no exagero– genis visionaris.

Porteu els amics a fer enoturisme a aquesta DO tan endreçada, intergeneracional, salvatgement bonica, on la pagesia és el centre i el respecte. Tota la Conca de Barberà és patrimoni. Els ceps, el paisatge i els cellers modernistes, que van esborronar Àngel Guimerà. "Catedrals de vi", deia. Catedrals per les columnes, els totxos vistos, l'acústica increïble, la bellesa escultòrica de les eines i les botes. Catedrals pel que hi fan. Les portes d'aquests cellers són obertes per a tothom i cada un té una història única, a voltes tràgica, a voltes divertida. No us perdonaríeu no haver tastat el trepat. Cal anar-hi.

stats