DO Catalunya: més de 40.000 ha de tradició i qualitat

Elaborar vi a l’empara d’una denominació d’origen és garantia d’origen i qualitat, el reflex d’una tradició històrica catalana i europea que ara es promou amb la campanya "Catalunya, on el vi és cultura". El valor del nostre paisatge, la riquesa del nostre vi

Les bodegues Castells del Remei, de la D.O Costrers del Segre
Redacció
18/11/2024
2 min

La denominació d’origen Catalunya té una gran herència al darrere de la seva trajectòria viticultora i garanteix qualitat i proximitat en els seus vins, amb un marcat caràcter mediterrani. El vi i la vinya formen part de la vida diària de la DO Catalunya, del paisatge i de la cultura fortament arrelada.

El vi amb DO Catalunya, d’avantguarda i de qualitat, representa més del 50% del vi català amb denominació d’origen amb una producció de més de 60 milions d’ampolles. És la DO més gran en nombre d’hectàrees dedicades al conreu de raïm per a la producció de vi, ja que s’estén per 40.000 hectàrees de conreu i està representada per 192 cellers.

En total, a Catalunya es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 de vi tranquil i 250 d’escumós – un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitza a Espanya i a l’exterior– principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya, Estats Units.

A més de la DO Catalunya, el territori disposa actualment de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda, de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà, Penedès, Catalunya, Costers del Segre, Empordà, Pla de Bages i Alella.

 

L’enoturisme a Catalunya

Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra al destapar-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.

Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre els seus orígens, encetar una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra. I a Catalunya comptem, a més, amb nou rutes del vi per practicar-lo.

El nostre país disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè en tastis les especialitats i, alhora, coneguis el seu context històric, social i cultural que converteix casa nostra en una destinació enoturística única.

Fent enoturisme podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins al centenar de cellers cooperatius d’estil modernista, coneguts com a catedrals del vi, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com a símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana.

I és per tot això que podem dir que a Catalunya, el vi és cultura.

Espai Empar Moliner: DO Catalunya

La DO Catalunya, que banya de vi 420 municipis, elabora la meitat de les ampolles catalanes amb denominació d'origen. Ni més ni menys que cinquanta milions l'any. Segur que algun vi de la DO Catalunya ha estat, segur, a la seva taula.

Aquesta DO neix l'any 1999. I per què? Per acollir viticultors de zones on ja hi havia Denominacions d’Origen (amb les seves varietats autoritzades i permeses) i també acollint-ne d'altres, on es feia vi, però no n’hi havia, de Denominació d’Origen. I per què? Perquè la DO Catalunya autoritza totes les varietats. Les que convenim que són “autòctones” i les que convenim que són “internacionals”. La condició, esclar, és que provinguin de vinyes de Catalunya. Filosòficament, la qüestió és interessant. Si t’han plantat aquí i t’has adaptat, ets d’aquí.

Això fa que vins molt suggerents, que no tindrien encaix en cap DO, el puguin tenir en aquesta, si volen. Penso ara en viticultors que fan monovarietals de parellada. O en un cupatge que em sembla molt reeixit, el de xarel·lo amb garnatxa blanca, que s’ha fet, en aquesta DO, però, naturalment, mostrant-ne l’origen. Amagar l’origen d’un raïm pot voler dir que ve, de lluny, amb un camió cisterna.

El president de la DO Catalunya, Xavi Pié, em diu: “Les DO se les inventen els consumidors, en realitat. Els anglesos, que volien saber d’on venia el vi que bevien, van ser els primers a garantir aquesta “sortida de l’anonimat””. Si no identifiquem d’on venen les coses no els donem valor. La DO Catalunya és un paraigua, un embolcall a les proves, a la creativitat, sense perdre la identitat. La que li dona nom.

stats