DO Catalunya: més de 40.000 hectàrees de tradició i qualitat

Elaborar vi a l’empara d’una denominació d’origen és garantia d’origen i qualitat

Camp de vinyes de la Serra de Collserola.
Redacció
17/12/2023
2 min

La Denominació d’Origen Catalunya té una gran herència al darrere de la seva trajectòria viticultora i garanteix qualitat i proximitat en els seus vins, amb un marcat caràcter mediterrani. El vi i la vinya formen part de la vida diària de la DO Catalunya, del paisatge i de la cultura fortament arrelada. 

El vi amb DO Catalunya representa més del 50% del vi català amb denominació d’origen i té una producció de més de 60 milions d’ampolles. És la DO més important en nombre d’hectàrees dedicades al conreu de raïm per a la producció de vi, ja que s’estén per 40.000 ha de conreu i està representada per 192 cellers.

En total, a Catalunya es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 de vi tranquil i 250 d’escumós–, un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitza a Espanya i a l’exterior –principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya i els Estats Units.

A més de la DO Catalunya, el territori disposa actualment de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Tarragona, Conca de Barberà, Penedès, Costers del Segre, Empordà, Pla de Bages i Alella.

L’enoturisme a Catalunya

Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra en destapar-la. I en tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer. 

Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre els seus orígens, obrir una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra. I a Catalunya comptem, a més, amb nou rutes del vi per practicar-lo.

El nostre país disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè tastis les seves especialitats i, alhora, coneguis el seu context històric, social i cultural que converteix casa nostra en una destinació enoturística única. 

Fent enoturisme podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins als cellers cooperatius d’estil modernista, coneguts com a catedrals del vi, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com a símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana. 

I és per tot això que podem dir que, a Catalunya, el vi és cultura. Una cultura que el Govern vol donar a conèixer amb la campanya del vi català més ambiciosa fins al dia d’avui, de la mà del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’Incavi.

DO Catalunya.
stats