DO Alella: 2.000 anys de tradició i cooperativisme al servei del vi

Elaborar vi a l’empara d’una denominació d’origen és garantia d’origen i qualitat, el reflex d’una tradició històrica catalana i europea que ara es promou amb la campanya "Catalunya, on el vi és cultura". El valor del nostre paisatge, la riquesa del nostre vi

Imatge de la masia de Can Cuiros, a Alella, amb unes vinyes al davant
Redacció
22/11/2024
4 min

La denominació d’origen Alella la conformen 31 municipis de tres comarques diferents: Maresme, Vallès Oriental i Barcelonès. En aquest territori s’ha fet vi des de fa més de dos mil anys i la creació de la seva cooperativa, a principis del segle XX, va ser clau per donar prestigi i empenta al nom d’Alella, la seva vinculació al vi i a la certificació de la qualitat dels seus vins. A posteriori, cinquanta anys més tard, es va crear el Consell Regulador, que és qui s’encarrega d’aquestes tasques actualment.

El terrer de la DO Alella ve definit pel seu sòl característic de Sauló –de base granítica– per la proximitat al mar Mediterrani i pel seu clima lleugerament diferenciat a banda i banda de la serralada Litoral. De forma general, els vins del costat mar de la serralada són més madurs i estructurats. Per la seva banda, els vins que surten de les vinyes del cantó muntanya –on la diferència de temperatura entre la nit i el dia és més accentuada– són més lleugers i aromàtics.

La varietat de raïm més característica de la zona és la pansa blanca, una varietat autòctona i perfectament adaptada a les característiques del territori que destaca per la seva versatilitat que permet l’elaboració de molts tipus de vins –joves, criats, escumosos, dolços– i per l’extraordinari potencial d’envelliment dels productes en els quals es fa servir per a la seva elaboració.

La DO Alella, la més petita, té una extensió de 200 hectàrees de conreu de vinya i set cellers sota la seva denominació d’origen. A Catalunya, en total, es produeixen 340 milions d’ampolles de vi –90 de vi tranquil i 250 d’escumós– un 50% de les quals es comercialitzen a Catalunya. La resta es comercialitza a Espanya i a l’exterior– principalment al Regne Unit, Suècia, Alemanya, Estats Units.

A més de la DO Alella, Catalunya disposa actualment de deu denominacions d’origen més de producció de vi, a banda de la DO Cava: Priorat, Montsant, Terra Alta, Conca de Barberà, Penedès, Catalunya, Costers del Segre, Empordà, Pla de Bages i Tarragona.

La ruta del vi per Alella

Els vins d’Alella viuen arrelats a tocar de Barcelona des dels temps dels romans. Avui sobreviuen a tocar de la gran ciutat convertits en la denominació d’origen més petita de Catalunya. Explorant-la, resseguiràs les empremtes dels vins laietans, el naixement del cooperativisme, l’aroma de l’antiga vida rural i la personalitat d’uns vins urbans que van ser emblema de la puixant burgesia catalana. La salinitat i la mineralitat dels seus vins blancs de pansa blanca, uns negres lleugers, escumosos de llarga criança i dolços persistents, ofereixen un ventall de possibilitats per a tots els paladars.

La DO Alella disposa d’una ruta del vi que consta de sis cellers,  que són visitables: l'Alta Alella, el Bouquet d’Alella, Can Matons, el Celler de les Aus, el Celler Marfil, Masia Can Roda i el Quim Batlle. A més, periòdicament els mercats d’Alella fan una acció comercial que es diu Mercats amb DO Alella on es fa un maridatge de cuina i vins dins del mercat. Cada parada proposa un o més tastets per acompanyar amb un vi DO Alella.

La ruta del vi per Alella també compta amb una oferta de restaurants, bar de vins i botigues amb especial dedicació a la DO Alella i també amb una oferta d’atractius enoturístics com el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora –un celler romà que va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietana romana entre els segles I aC i V dC– els forns romans de la Fornaca, el Museu de Badalona, el Museu Municipal de Nàutica del Masnou, el Museu Romà de Premià de Mar, el Museu Torre Balldovina i Alella Vinícola –un celler tancat que va funcionar com a cooperativa dels del 1906 fins al 1998.

Darrere de cada ampolla que es produeix a Catalunya hi ha un univers que se’t mostra al destapar-la. I al tastar-la, et revela el seu caràcter franc, la naturalesa del paisatge on ha nascut, la personalitat de qui l’ha forjat i l’esperit de qui l’ha fet créixer.

Camins de felicitat

Viatjar per tots els racons del país, evocar paisatges, escoltar persones, submergir-se en la seva història i compartir un llegat mil·lenari, entendre els seus orígens, encetar una ampolla, sentir el viatge i assaborir la vida: això és l’experiència de l’enoturisme a casa nostra.

En total, Catalunya disposa de més de 300 cellers que són visitables. T’obren les portes de casa seva perquè en tastis les especialitats i, alhora, coneguis el seu context històric, social i cultural que converteix casa nostra en una destinació enoturística única.

En aquests més de 300 cellers, i també als 6 de la DO Alella, podràs conèixer des de l’arribada del cultiu de la vinya a casa nostra fins al centenar de cellers cooperatius d’estil modernista, coneguts com a catedrals del vi, les barraques i els cups de pedra recuperats enmig dels boscos, els museus de la vida pagesa, les festes tradicionals dedicades al vi que encara es conserven i els grans cellers del país que s’aixequen com a símbols contemporanis de la importància del vi en la gastronomia catalana.

I és per tot això que podem dir que a Catalunya, el vi és cultura.

Espai Empar Moliner: DO Alella

Alella: on Plini el Vell va jugar a ser sommelier

Per felicíssimes raons tinc a les mans els dos volums de la Història natural de Plini el Vell. En un moment donat parla dels vins fets a Laietània (que li semblen abundants i de poca qualitat, en contraposició als d'altres llocs, com Tàrraco). És divertit pensar que Plini també portava a dins un sommelier, com tots nosaltres. Potser es refereix als vins fets al Maresme, quan parla dels vins de la Laietània?

Si és així, la terra de sauló que dona caràcter i bellesa a la DO Alella ja surt en les cròniques de fa segles. Alella. La denominació d'origen més petita de Catalunya i una de les més antigues. Si parlem de "vins mediterranis", que són –sens dubte– els nostres, hem de dir que la bandera la té aquest petitíssim raconet de vinya amb el mar a un cantó i la serralada litoral a l'altre. Totes les vinyes furguen la terra, lluiten amb les arrels, per obtenir la vida, però les vinyes d'Alella, a més a més, també lluiten cap als costats, amb els braços, per impedir ser engolides per la civilització. Alella va ser, temps enrere, la que feia "el vi de Barcelona". És la terra de la pansa blanca.

Però amb la DO Alella podríeu maridar un àpat sencer, de la copa de benvinguda (un escumós ben laietà) a les postres, amb els dolços, passant pel rosat i pel negre. A part, del blanc, esclar. Tots els vins dels poquets cellers d'Alella us enamoraran. Potser és el sauló el que els dona aquesta mineralitat tan llaminerota. Alella és molt a prop de Barcelona. És un pecat ser-hi lluny.

stats