El Districte 4.0, amb l’edifici DFactory Barcelona com a gran centre d’innovació, serà un motor de riquesa i progrés per a tot el país

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona està implementant la segona fase del DFactory, un espai de 100.000 m² basat en la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat

El Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) està impulsant la creació del Districte 4.0, un gran projecte pivotat sobre l'emblemàtic edifici DFactory Barcelona com a gran centre d'innovació.
Redacció
13/11/2024
3 min

El 2030 el 75% de les empreses de la UE faran ús del núvol, la IA i les macrodades, segons el Consell Europeu i el Parlament Europeu, després de l'acord anomenat Camí a la Dècada Digital. En aquest context de profunda transformació, per actuar com un catalitzador de l'avenç de la indústria 4.0, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) està impulsant la creació del Districte 4.0, un gran projecte que pivota al voltant de l'emblemàtic edifici DFactory Barcelona com a gran centre d'innovació.

DFactory Barcelona, la catedral de la indústria 4.0, és un ecosistema d'innovació oberta de 17.000 m² on conviuen 35 empreses multinacionals, mitjanes i petites companyies i centres de recerca que desenvolupen projectes pioners en el terreny de la impressió 3D, la robòtica, la ciberseguretat, la realitat augmentada i virtual, la sensorial, la intel·ligència artificial, el blockchain i la nanotecnologia.

Amb la finalitat d'impulsar la indústria 4.0, contribuir al progrés social i econòmic i potenciar la competitivitat internacional de Barcelona, el CZFB està implementant la segona fase del DFactory que, mitjançant una inversió de 100 milions d'euros, sumarà 80.000 m² als actuals, i crearan un espai de 100.000 m² basat en la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat.

L'objectiu és que l'activitat i l'esperit de DFactory Barcelona irradiïn en els gairebé 6 milions de metres quadrats del polígon industrial, fins a convertir la Zona Franca de Barcelona en un gran Districte 4.0 per a tota la regió metropolitana de Barcelona, que sigui un pol d'atracció de talent, inversió, negoci i activitat econòmica que repercuteixi en l'economia de la ciutat i del conjunt del país.

Tal com va explicar Pere Navarro, delegat especial de l'Estat al CZFB, en el panell Districtes d'Innovació, Motors de Transformació de l'última edició de BNEW: “El Districte 4.0 d'alguna manera suposa tornar als orígens del polígon industrial de la Zona Franca, de fa 70 anys, quan SEAT i Motor Ibérica estaven impulsant la indústria de l'automoció, que estava evolucionant ràpidament i era motor de progrés per a Barcelona i per al conjunt de l'Estat. Ara busquem convertir la Zona Franca en un Districte 4.0, de tota la regió metropolitana i com a referència mundial en indústria 4.0, amb DFactory com a element central”.

En aquest sentit, segons paraules de Blanca Sorigué, directora general del CZFB: "El Districte 4.0 ens permetrà crear riquesa i noves oportunitats de negoci, consolidant el paper clau de Barcelona com a capital de la indústria 4.0. Una ciutat pionera, bressol del talent tecnològic i la digitalització, on les empreses poden beneficiar-se d'un ecosistema de coneixement i talent especialitzat. Visualitzem un gran pol de projectes, negocis i coneixement”.

El 2030 el 75% de les empreses de la UE faran ús del núvol, la IA i les macrodades, segons el Consell Europeu i el Parlament Europeu després de l'acord anomenat Camí a la Dècada Digital.

El Districte 4.0 permetrà atraure inversions, captar i retenir el talent i generar oportunitats per al territori. Tal com explica Pere Navarro, “moltes multinacionals expliquen que per decidir la seva ubicació al món mirin que tingui tres coses fonamentals: talent degudament format que sigui capaç d'adaptar-se a les necessitats canviants de les empreses, connectivitat amb el món i un sòlid ecosistema amb bones universitats, centres tecnològics…”. I afegeix que “Barcelona té tots aquests ingredients i la Zona Franca de Barcelona reuneix aquestes condicions”.

"Al DFactory tenim casos de projectes que sobrevolaven Europa estudiant ubicacions i que s'han acabat instal·lant a Barcelona, com és el cas d'una multinacional alemanya que ha instal·lat el seu hub digital a Barcelona i que té un projecte molt potent que creixerà de forma ràpida en els pròxims anys. Per tant, això ja està passant”, recorda Blanca Sorigué.

El Polígon Industrial de la Zona Franca té una ubicació estratègica i compta amb excel·lents infraestructures de transport i comunicacions, al costat del port i de l'aeroport de Barcelona, i és la porta d'entrada de la Unió Europea i un pont natural i cultural cap al nord d'Àfrica i Iberoamèrica. Actualment té 317 empreses instal·lades i, per tant, es tracta d'una de les àrees industrials més importants i més actives d'Espanya, clau en el potencial econòmic de la ciutat.

El Districte 4.0 s'ha concebut per constituir un pol d'innovació tecnològica, focus d'atracció de talent nacional i internacional, tenint en compte la perspectiva social i econòmica, perquè els professionals i perfils qualificats que faran realitat l'avenç de la indústria 4.0 vulguin formar part d'aquest entorn disruptiu.

stats