DFactory, el node europeu de la indústria 4.0
Impulsat i gestionat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, DFactory té l'objectiu de convertir Barcelona en la capital de la digitalització i l’economia 4.0 a escala internacional
La Quarta Revolució Industrial, en la qual ja ens trobem immersos, està marcada principalment per l’aparició de noves tecnologies com la robòtica, la intel·ligència artificial (IA), la impressió en 3D i l'Internet of Things (IoT), entre altres. La indústria 4.0 té un potencial extraordinari perquè no tan sols afectarà els processos de fabricació, sinó que també alterarà diferents àmbits de la nostra societat.
En aquest context neix DFactory Barcelona, un hub per crear un sistema que impulsi el desenvolupament de la nova economia promovent l’atracció de talent, tecnologia i inversions. Impulsat i gestionat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, l’objectiu d’aquest centre avantguardista és convertir Barcelona en la capital de la digitalització i l’economia 4.0 a escala internacional. De fet, en la seva curta trajectòria DFactory ja s’ha perfilat com un referent per al sud d’Europa en els avenços digitals més disruptius, que són la base de la transformació del model productiu i de l’arrelament de la nova economia al territori.
Per aconseguir aquest objectiu, la iniciativa compta amb empreses que desenvolupen projectes punters en el terreny de la impressió 3D, la robòtica, la ciberseguretat i el blockchain, a més de la intel·ligència artificial i sensòrica. A dia d’avui, DFactory compta amb unes instal·lacions de fins a 17.000 m2 en quatre plantes amb espais oberts, diàfans i digitals, on ja s'han instal·lat més de 30 companyies i on treballen al voltant de 500 persones. Tot i que encara no ha complert el primer any de funcionament, l’edifici ja té un 60% d’ocupació.
DFactory Barcelona és la fàbrica del futur, des d'on es materialitza una nova manera de produir, molt més sostenible. Així, es dona resposta a noves demandes cada vegada més freqüents com la personalització i es demostrarà la possibilitat de fabricar més a prop del consumidor final, per reduir així la petjada de la cadena de subministrament.
D'aquesta manera el projecte està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, facilitant la digitalització de la indústria com a palanca clau per a la transició ecològica i potenciant l'economia circular mitjançant l'adopció de nous sistemes productius i de la manufactura avançada sostenible.
Algunes de les companyies més destacades que actualment formen part de l’ecosistema empresarial de DFactory són HP, Picvisa, e-Miles Company, NTT Data, On Robot, Alisys, Windforce, Leitat, AsorCAD, Mastertec 3D, Robotnik, Ferrovial Servicios Medioambiente (Cespa), Imhoit, VDMHealth, Nexiona, Girbau, Innovae, Oryon Universal, Dow Chemical, SiOCAST, Dassault Systèmes (3DS), Amphos21, ABB i Kuka.
Gràcies a l’acord de col·laboració que totes mantenen amb el CZFB, les organitzacions tenen la possibilitat de generar sinergies i establir aliances amb la resta d’empreses presents a l’edifici. El model de gestió consisteix en la coordinació i col·laboració de projectes entre multinacionals, empreses locals i start-ups per generar tecnologia conjunta i nous models de negoci que els permetin comptar amb mapatges tecnològics actualitzats, realitzar matchings de les diferents capacitats científiques i tecnològiques dels diferents actors implicats i identificar potencials línies conjuntes de recerca.
Finalment, cal destacar que aquest modern edifici també ha estat l’escenari d’importants esdeveniments com la Barcelona New Economy Week (BNEW), la gran cita sobre economia 4.0 que va tenir lloc al DFactory del 3 al 6 d’octubre. Durant quatre dies, el DFactory va ser el protagonista de totes les conferències, pànels i experiències que s’oferien als més de 12.000 professionals que van assistir a aquest esdeveniment disruptiu. Recentment també ha acollit la desena edició del Supply Chain Leadership Forum, que ha comptat amb la participació de destacats responsables mundials de la cadena de subministrament d’empreses capdavanteres.
“El DFactory es diferencia de la resta no sols pel seu continent, sinó també pel seu contingut, perquè allotja les empreses i tecnologies més capdavanteres, protagonistes de la revolució 4.0, que conviuen i treballen per al desenvolupament i la creació de nous productes d'acord amb les últimes tendències”, assenyala Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB. “Aquest fet característic és el que ha convertit el centre en una eina per transformar el teixit productiu espanyol i acompanyar les empreses en el seu procés de digitalització”, afegeix.
Blanca Sorigué, directora general del CZFB, apunta que “el centre, sostenible i singular, està fermament compromès amb l’Agenda 2030 des del principi”. “Una bona mostra d’aquest compromís és la certificació Leed Gold en edificació sostenible i eficient que vam obtenir fa uns mesos, la qual acredita que DFactory ha estat construït sota els estàndards d’ecoeficiència i compleix tots els requisits necessaris de sostenibilitat, eficiència i innovació”, explica.