DO Tarragona: lligats amb el passat, mirant al futur
El gran territori de la DO abarca quatre comarques
El territori de la Denominació d’Origen (DO) Tarragona, integrat per vinyes repartides per les comarques del Tarragonès, l’Alt i el Baix Camp i una franja important de la Ribera d’Ebre és excepcional. La trentena de cellers d’aquesta denominació d’origen ens permeten situar-nos en pocs quilòmetres de distància en terrers ben singulars. Podem anar del cor de les Muntanyes de Prades, amb vinya d’alçada, a les vinyes situades a tocar del Mediterrani acaronades per la marinada fins a endinsar-nos al cor del Camp de Tarragona, al voltant de la ciutat de Valls o a la conca del Riu Gaià, al nord del Tarragonès.
Aquest paisatge amable i el clima benigne han convertit aquesta terra en un territori privilegiat que el turisme ja va escollir fa molts anys. També els romans van descobrir aquesta terra des dels temps de la Roma Imperial. De fet, ells van ser els veritables fundadors de la denominació vinícola Tarragona perquè en aquella època llunyana ja feien constar als seus vins la procedència geogràfica de la Tarraconense, quan els exportaven per tota la Mediterrània.
L’actual DO Tarragona ha sabut evolucionar amb el temps i ha estat partícip de la revolució enològica que ha experimentat el nostre país, en part gràcies al treball dels enòlegs que han sortit de la facultat d’enologia de la URV a Tarragona. La tradició s’ha donat la ma amb la innovació. Precisament de la vintena llarga de cellers de la DO Tarragona en surten una gran varietat de vins elaborats en gran mesura amb varietats tradicionals de la zona com són l’ull de llebre, si parlem de vins negres; el macabeu; el cartoixà com s’anomena al Camp de Tarragona el raïm que en altres llocs es coneix com a xarel·lo; i també en menor mesura altres tipus de raïms com són les garnatxes i petites explotacions quasi de caire experimental amb raïms com el xarel·lo vermell, que s’intenta recuperar a partir d’unes vinyes de fa més de 40 anys que es troben a la zona de l’Alt Camp.
En general són vins de graduació moderada, aromes afruitades i un cos marcat i agradable. Els rosats són fins, frescos i elegants. Els negres, corporis, lleugers, càlids i carnosos. Els vins licorosos dolços i els rancis secs presenten aromes i sabors francs, entre els quals destaquen els Tarragona Clàssic (moscatells, misteles, vins de missa), l’excel·lència de la zona que precisament van ser el motiu de la creació de la DO Tarragona l’any 1945, convertint-la en una de les més antigues de l’Estat. Una DO amb tanta història no podia faltar a la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya (del 27 al 29 d’octubre, al Passeig Lluís Companys de Barcelona), organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA).
El paisatge i el patrimoni històric i cultural del Camp de Tarragona amb totes les seves possibilitats és un dels patrimonis que els cellers de la DO Tarragona ofereixen amb diverses iniciatives enoturístiques. Activitats que van des del walk&wine, una iniciativa que permet recórrer les vinyes tot practicant la marxa nòrdica; a les visites a una de les Catedrals del Vi (modernista), maridades amb un dels productes gastronòmics per excel·lència de Valls i del Camp de Tarragona: els calçots i la calçotada. Però això no és tot: passejades amb carro de cavalls per les vinyes; tast de vins al costat de l’Ebre després de fer caiac; el joc d’orientació batejat com a ‘Orientast’ o el descobriment de la Vall del Cortiella i la simbiosi entre els abelles i la vinya configuren una oferta enoturística in crescendo per redescobrir una denominació d’origen lligada al passat però amb la mirada posada al futur.
FITXA TÈCNICA:
Viticultors: 1.367
Cellers: 52
Superfície: 4.560 ha
Producció: 1.441.784 ampolles